kirandulasaink_old

Tájékoztatunk Benneteket, hogy a Travel-Bus Bt. (TravelBus) nem utazási- és nem utazásszervező iroda! Tevékenységünk engedélye kizárólag személyszállítási szolgáltatásra érvényes ebből kifolyólag:

meghirdetett kirándulásaink csupán utazási ajánlatok, amelyek nem tartalmaznak utazási csomagokat.

Az ide vonatkozó jogszabályról itt olvashatsz

Adatvédelmi tájékoztató elolvasása

Utoljára frissítve:

2023. március 13. - 08:30

szeretnél hírlevelet kapni kattints a postaládára

Kövess bennünket a

Lájkolj minket a Facebookon Embléma - Facebook Kép tetszik átlátszó háttér clipart (#262191) - PikPng

oldalunkon, illetve legyél Te is tagja a


Lájkolj minket a Facebookon Embléma - Facebook Kép tetszik átlátszó háttér clipart (#262191) - PikPng
Csoportnak!

 

Az oldalon megtalálhatod az eseményeinken készült képeket, ötleteket kaphatsz kirándulásokra.

[óra]

Mielőtt egy kirándulásra jelentkezel légyszíves figyelmesen olvasd el az utazás feltételeiről!

[óra]

Térkép az indulás helyszínéről:

[óra]

Kirándulásaink

[óra]

2023 március 14 kedd - betelt kirándulás

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Talán sikerült ismét olyan helyszínt választani, amit eddig kevesen láttak. A programunkban lesz: kastélylátogatás, tájház, lombkorona séta és... még valami.

Csetény határa már a csiszolt kőkorban – a Kr. e. 3500 és 2500 közötti években – is lakott hely volt. A falu határában két telep maradványait is megtalálták a régészek. A Koloskúti dűlőben és a Háromház környékén még most is gyakran forgat ki több ezer éves cserepeket az eke. A késő bronzkori népek is megtelepültek Kr. e. 1500 és 800 között az Itató dűlőben és a Szíjfenéknél.
A honfoglalás előtti népek közül a rómaiak hagyták itt a legmaradandóbb nyomot maguk után. (forrás: wikipédia)

1.
Első helyszínünkre 10:00 órára érkezünk, ez pedig a Holitscher kastély lesz.
A műemlék jellegű, egykori barokk, majd az évszázadok során többször átépített és megtoldott kastély községünk büszkesége. Névadója Holitscher Károly, az épület utolsó tulajdonosa, egykori országgyűlési képviselő, bankelnök, nagybirtokos.

Az épület építési idejét nem ismerjük, de 1747–49 között már említik, mint Eszterházy Imre tulajdonát, rá utalnak az épületben talált CIE monogramos téglák. Ekkor már biztosan létezik a boltíves pince és az épületnek a pincével megegyező alapterületű része.

A kastély teljes történetét Marton Tímea tárlatvezető fogja elmesélni nekünk.

A belépődíj egységesen: 500 Ft/fő

2.
Második állomásunk is igazi csemege a közelmúlt kedvelőinek. Ki sem mozdulunk Csetény községből, a tájház szintén Csetényen található. Ide 11:00 órara várnak bennünket.

A Tájház tulajdonosa Nagy Zoltán, közel 30 éve gyűjti a régiségeket, használati tárgyakat, bútorokat. 2010-ben vásárolta meg a jelenlegi Tájház épületét, amit rengeteg munkával felújított, ügyelve arra, hogy az épület eredeti arculata megmaradjon.

Zoltán fogja bemutatni a gyűjteményt, a belépődíj itt is 500 Ft/fő

Ha van kedvetek egy kis sétához, a község határában felsétálunk egy dombra, ahonnan pazar kilátás nyílik a környék vonulataira.

3.
Persze nem ez lenne az egyetlen sétánk a mai napra, hiszen innen átsurranunk Súr községbe, ahol...

2017. augusztus 19-én került sor a súri Urasági szőlőben készült Lombkorona-sétány ünnepélyes átadására. A lombok között átívelő sétány közel 80 méter hosszan húzódik a fák között, az 5-6 méteres magasságból csodálatos panorámát biztosít a Bakony lankáira. A biztonsági szabályokat betartva védőfelszerelés nélkül sétálhatnak a látogatók a fák koronái között, hisz mindkét oldalon biztonsági háló védi a két-két pihenőhely közötti palánkon sétálókat. Az idő kellemes eltöltését biztosítja a gyermekek számára kialakított drótkötél-csúszda, melyről három nehézségi ponton csúszhatnak le a bátrabbak, valamint játszóház, padok, asztalok is várják az ide látogató turistákat. (forrás: hoditoturak.hu)

A településről 9 körtúra indul, melyek mindegyike érinti a lombkorona sétányt. Ebből mi most a legrövidebbet választottuk, de Rajtatok múlik, mennyire vagytok feltöltve energiával:

Lombkorona-sétány túra: A túra hossza 3,8 km, útvonala a következő látványosságokat érinti: Súr- Faluközpont: Köztársasági elnök fája, Életfa, Harangjáték – Deák utcai feszület – Pipitér – Kastélykert – Urasági szőlőhegy – Panoráma-sétány – Lombkorona-sétány – Rovarszálloda – Súr-Faluközpont.

3+.
Csákváron található Magyarország egyik legjobb cukrászdája, a Csuta... a többit már el tudjátok képzelni!

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 11.000 Ft személyenként , mely az oda és a visszautat tartalmazza, de az esetleges belépődíjak árait nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérem, hogy a regisztrációs díjat, csak a kijelentkezés visszaigazolását követően utaljátok!!!

A regisztrációs díj legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a regisztráció csak akkor véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás kérünk egy megjegyzést rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, ha eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a  https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/  címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet megtalálni a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy a  www.travelbus.hu  oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjen jelentkezéskor vegyétek, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a regisztrációk feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérek türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzenek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezt később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig észreveszi.

Várunk Benneteket szeretettel!

2023 március 16 csütörtök   betelt kirándulás

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Jelentkezem kirándulásra

Újra Szekszárdra megyünk, ahol a Zöldtárs Alapítvány több tanösvényt is kiépített, mi a hosszabb, kb. 6 km-es Benedek szurdikot választottuk az érdekesebb látnivalók miatt. Nem elírás, itt a szurdokokat szurdiknak hívják.

Túránk során elhaladunk a Kelemen ház mellett. E ház volt az Adyval induló új magyar irodalom, a Nyugat nemzedéke egyik legnagyobb költője, Babits Mihály szülőháza.

A Szekszárd környéki dombok százával rejtik magukban a löszfalba vájt borospincéket, amelyek közül az egykori barlanglakásokat is. Utóbbiak a legszegényebbek nyomorúságos, löszbe vájt lakásodúi, a város dombvidéki, nyugati részén jöttek létre. Szekszárdon a

legtöbb ilyen lakhely a Benedekszurdikban, a Szűcsény-szurdikban és a Kerékhegyen volt. A Cserhát-tetőn tiszta időben csodálatos panoráma tárul elénk. Három tájékozódási pontját láthatjuk. Ennek a mini középhegységi formakinccsel bíró területnek a pontja sem éri el a 300 métert. A Szekszárdi-dombság Magyarországnak az eróziótól leginkább veszélyeztetett kistája, ezért a mély völgyek, meredek falú szurdokok búvópatakjaikkal és lösz hidjaikkal egészen különleges képet nyújtanak. (források: zoldtars.hu, kiradulastippek.hu)

Jól kiépített, többségében szilárd útburkolaton sétálunk, így egy esetleges eső után sem lesz sár, vagy csúszásveszély. A csapatunknak ez kirándulás közepesen nehéz túrának számít.

A túra hossza: 7 kilométer. Szintemelkedés: 149 méter fel és le.

Kérünk Benneteket ezek alapján mérjétek fel mennyire bírjátok végig sétálni, ne utcai cipőben jöjjetek és akinek van, hozza bátran a túrabotját! Nem időre megyünk, sosem rohanunk! 

_________________________________

Ha visszaérkeztünk Szekszárdra, buszra szállunk és a következő állomásunk Grábóc lesz. Ide 15:30 órára várnak bennünket

A Szekszárdi-dombság egyik pici zsákfaluja, Grábóc nem mindennapi kincset tartogat az ide látogató turistának, hazánk egyetlen aktív szerb ortodox kolostorát és a mellette álló, pompás ikonosztázáról is ismert, szépen felújított templomot. Az utóbbit belülről is megcsodálhatjuk, a kútházzal fedett hűs forrásvízzel felfrissülve nézhetjük meg még a nevezetes szerb ortodox templomok makettgyűjteményét, majd a falu felett emelkedő Mária-kilátóból élvezhetjük a szelíd tolnai táj panorámáját.

A kis parkolóból, a patak felett átívelő kőhídon érünk a kolostoregyüttes területére, jobbra az emeletes kútház áll, alsó részében a bővizű, hideg forrásvíz buzog. Emeletén a kapus hajdani szobáját alakították ki. Balra áll a nem látogatható kolostor, jobbra pedig a Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt templom magasodik. A meglepően világos belterű templom fő látnivalója, a szentélyt a hajótól elválasztó, szentképekkel díszített, csodálatos ikonosztáz 1768-ban készült, egy újvidéki mester alkotása, fakerete pedig egy eszéki asztalosmester műve. A barokk falat zöld márvány díszíti, faragásai aranyozottak. A templomban őrzik Szent Borbála vértanú homlokcsontjának egy darabját, az ereklye miatt a templom búcsújáró hely is egyben. Említésre méltóak még a kupola freskói, a kántorok díszes padja, a pompázatos püspöki trón és a körmeneti zászlók.

(forrás: kirandulastippek.hu)

Belépődíj: 500 Ft

Ha van kedvestek és az időnkbe is belefér, innen átruccanunk Kakasdra, a "szépésfinom" Anna cukrászdába...

A találkozó a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az utazás részvételi díja: 11.000 Ft személyenként , mely az oda és a visszautat tartalmazza, de az esetleges belépődíjak árait nem.

A regisztrációs díj 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is lehet fizetni.

Nagyon fontos! 

Kérem, hogy a regisztrációs díjat, csak a kijelentkezés visszaigazolását követően utaljátok!!!

A regisztrációs díj a visszaigazolást követő 3 munkanapon belül szükséges kiegyenlíteni, a regisztráció csak akkor véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás kérünk egy megjegyzést rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, ha eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet megtalálni a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy a www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjen jelentkezéskor vegyétek, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a regisztrációk feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérek türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzenek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezt később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig észreveszi.

Várunk Benneteket szeretettel!

2023 március 18. szombat  betelt kirándulás

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Jelentkezem kirándulásra

Balatontól légvonalban mindössze néhány kilométerre található a Bükk egyik legszebb látványossága a Szilvásvárad határában található Szalajka-völgy, ahol számos különleges és egyedülálló természeti képződmény található. Nem véletlen, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye.

Gyertek velünk egy könnyed sétára...

A Szalajka út elején, balról a patak túloldalán a lovarda, jobbról a lovas pálya szegélyezi utunkat. Tovább sétálva ajándékboltok, éttermek és büfék sorakoznak, majd jobbról a kisvasút végállomását láthatjuk.
A völgy folytatásában, a zöld Δ jelzést követve, utunk a Szalajka-patak kanyargós, égerfákkal szegélyezett medre mellett halad. Elhagyjuk a Tótfalusi-völgy torkolatát, majd a vadasparkot, később a kisvasút vonalát keresztezzük és ez után a baloldalon találjuk a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumot, ahol az erdészettel kapcsolatos tárgyak, makettek, dokumentumok mutatják be az elmúlt századok erdei munkáit és munkásait.

A völgyön tovább sétálva balra egy székelykapu alatt áll a 2002-ben felállított, „Kárpátok őre”, a fából faragott szobor, mely a Kolozsvárott 1918-ban megsemmisült szobornak a mintájára készült. A szobor a Nagy-tó... azaz a Sipovics tengerszem irányába néz, melyet megkerülve a pisztrángnevelőhöz érkezünk. A helyi ősi haltenyésztés helyén 1957-ben létesült az intenzív tenyésztésre alkalmas telep. A pisztrángos után, jobb oldalon egy szép tisztás van, melyen 1802-től a szilvási massa, vagyis vasolvasztó, ma úgy mondanánk, hogy őskohó állt. Mögötte a hegyoldalban megbújva a Villa Negra vendégház található, amely jelenleg nem üzemel. A patak hídján újból átmenve, egy kis kapaszkodó után a Kis-tóhoz érünk, mely annak idején a massa vízellátását biztosította. A tóval szemben, a Szikla-forrásban gyönyörködhetünk. A forrás vize néhány fokkal mindig melegebb a Szalajka-forrás vizénél, mert amíg a karsztos kőzetekben elnyelődő vizek többsége az üregeken keresztül gyorsan eléri a forrást, addig a kisebb rész a kőzetek mélyebb rétegei között átmelegedve érkezik a forráshoz, ahol a kétféle víz összekeveredik és így langyossá válik.

A Szikla-forrás után a patak esése egyre nagyobb lesz. Kisebb zúgók mellett érjük el a Horotna-völgy torkolatát, ahol a szabadtéri erdei múzeumot találjuk. Érdemes egy kis kerülőt tenni. A kellemes rét szegélyén körbe vezetett ösvény mentén az erdőhöz kapcsolódó munkák és azok eszközei láthatók. Mészégető kemence vagy boksa, szénégető mile (van ahol ezt is boksának nevezik), vasverő hámor, üveghuta, gatter, különböző szállító eszközök, kunyhók, fafelhasználó és megmunkáló helyek és eszközök láthatók. A több mint 200 éves fa évgyűrűi akár meg is számolhatók, de a 4-5 millió éves lignitesedett fa és a 8-10 millió éves megkövesedett fa maradványai is különleges látnivalót jelentenek.

Visszatérve a Szalajka-völgybe, néhány 10 méter után elérjük a völgy legszebb látnivalóját, a Fátyol-vízesést. A hegy gyomrából fakadó, oldott meszet tartalmazó vízből a felszínen kiváló, lerakódó mésztufa, gátakat emel a mederben és így visszaduzzasztja a patak vizét. A tucatnyinál is több lépcsőn lezuhogó víz minden évszakban más és más, szebbnél szebb képet mutat.
A vízesés mellett felkapaszkodva az emelkedőn a Gloriett-tisztásra érkezünk, melyen egykor a Szalajka falu házai, majd később a Pallavicini család vadászháza és a gloriett állt. Ide érkezik Szilvásváradról a kisvonat, mellyel akár vissza is utazhatunk.

Visszaérkezve lehetne időnk beülni egy sült, vagy füstölt pisztráng kései ebédre, vagy felkereshetünk egy még működő cukrászdát is.

Persze... ha marad időnk... van itt még valami igazán egyedülálló:

Szinte a település szimbólumává vált Szilvásvárad Református kerektemploma, mely egyes feltételezések szerint - a régi templom helyén - 1837-40 között Hild József tervei alapján épült. Ez azonban még a mai napig vitatott. Az azonban egészen biztos, hogy építőmestere Povolny Ferenc egri építész és építtetője Gróf Keglevich Miklós, a falu földesura volt. A templomban található padokat a bánfalvi erdőből hozatott harminchárom tölgyfa gerendájából egy helyi asztalosmester készítette.

Ismerve Benneteket, kérünk időpontot a meglátogatására.

A hazaindulást 17 óra körül terveztük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).
Az egész napos autóbuszbérlés díja: 11.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de az esetleges belépődíjak árait nem.
Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

2023 március 19. vasárnap

Szabad helyek száma: 6

Jelenlegi létszám: 20  fő

Jelentkezem kirándulásra

Ez a kirándulás nem a mi fejünkből pattant ki... az ötletet a Középkori Templomok Útja Egyesület, Örökségtúra a Szamos-mentén leírásából indult. Annyira megtetszett, hogy - kis átalakítással - megvalósítjuk.

Ismerjük meg együtt a Felső-Tisza-vidék, egyik különleges szegletét, a Szamos-menti területeket, amelynek különlegességét a folyó mentén sorakozó középkori templomok alkotják. Ezen a vízjárta vidéken a települések a legmagasabb pontokra települtek, terjeszkedésüknek pedig vizek szabtak határt. Ez a földrajzi, vízrajzi sajátosság határozza meg a táj arculatát, emiatt vált jellemzővé az aprófalvas településszerkezet.

Hosszú utazásunk után az első állomásunk a Szamos-mente talán legszebb műemléke, a csengeri református templom, amely monumentális méretével, egekbe szökő nyolcszög alaprajzú tornyával, vakolatlan homlokzatával már messziről felhívja magára a figyelmet. Belépve a templomba, megismerkedhetünk a Felső-Tisza-vidék egyik legkorábbi és legnagyobb kazettás mennyezetével, amely 1745-ben készült.

A Szamos-menti túra legdélibb pontja Csengersima, melynek impozáns látványt nyújtó, kicsiny szigeten álló félköríves szentélyű román kori temploma, a régió legkorábban épült épülete közé tartozik. A templom fa berendezéseit pedig a legszebb 18. századi asztalosmunkák között tartjuk számon. Kazettás mennyezetét, amely számos izgalmas ábrázolást, motívumot rejt, ugyanaz az asztalos mester készítette, mint a gyügyei kazettás mennyezetet.

A következő állomás Nagygéc, amely az 1970-es árvíz alkalmával írta be magát az emlékezetünkbe. Ebben az évben ugyanis a szomszédos a Szamos áradásakor Romániában felrobbantották a Szamos-gátat, amely elárasztotta az akkor virágzó Nagygécet és Komlódtótfalut. Nagygécre építési tilalmat rendeltek el így tilos volt az ott élőknek visszaköltöznie otthonaikba. A település majd negyven éven keresztül az enyészeté lett, ahol a természet fokozatosan hódította vissza az embertől a települést. Ennek állít emléket a középkori eredetű nagygéci templom körül kialakított emlékpark, amely számos attraktív elemmel bővült az utóbbi években.

A szamostatárfalvai templom hűen őrzi középkori formáit, a templom mérete jelzi azt is, hogy a Felső-Tisza-vidék apró falvaiban mekkora templomok állhattak évszázadokkal ezelőtt. Az itteni református templom, különleges homlokzati díszítése ugyanazzal a technikával készült, mint amivel Csengerben is találkozhattunk.

A gyügyei és szamosújlaki református templomok műemléki helyreállítását Europa Nostra díjban és oklevélben részesítették.

Ez utóbbi három gyöngyszemet csak kívülről csodáljuk meg, hogy maradjon még időnk további két helyszínünkre is.

13::30 óra körül már várnak bennünket a Szamos-menti túra egyik legizgalmasabb állomásán a klasszicista stílusban épült cégénydányádi Kölcsey-Kende kúriában, amelyet hatalmas, természetvédelmi oltalom alatt álló angolpark vesz körül. A kastély évtizedeken állt üresen, romos állapotban, még néhány éve a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága elvégezte a kastély teljeskörű felújítását.

Itt egy kis tárlatvezetést is kapunk...

A belépőjegyek létszámtól függően

15 főig:

Teljes árú 1.900 Ft (tárlatvezetéssel)

Kedvezményes 1.600 Ft (tárlatvezetéssel)

15 fő felett

Teljes árú 1.200 Ft

Kedvezményes 900 Ft

A tárlatvezetés ebben az esetben 12.000 Ft/csoport

Innen egy órányi buszozós távolságra található a nyírbátori református templom az ország egyik leglátogatottabb műemléke. A templom építtetője Báthori István erdélyi vajda és a kenyérmezei csata hőse, aki jelentős szerepet játszott a várkastély és a minorita templom építésében is. Az építkezés valószínű kezdetének dátuma 1484. befejezése 1511.

Itt is várnak bennünket, reméljük 15:30 óra körül ide is érünk.

A templom megtekintése egységesen 500 Ft személyenként.

Az országban szinte egyedülálló lehetőségként - aki bírja a lépcsőt - felmehet a templom padlására is.

Innen már hazafelé indulunk, 16:30 óra tájékán.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 6:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 15.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de az esetleges belépődíjak árait nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos! 

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

2023.március 21. kedd - betelt kirándulás

Szabad helyek száma: 0 fő

Jelenlegi létszám: 26 fő

Az ENSZ Közgyűlés határozatának köszönhetően 2013-tól minden évben március 21-én világszerte az erdők és fák jelentőségéről emlékeznek meg az emberek. 193 tagállam támogatásával ezt az időpontot jelölték ki az Erdők Nemzetközi Napjává.

Tekintettel, hogy szinte egész évben az "entek" társaságát élvezzük, szeretnénk tenni értük, hogy ez a későbbiekben is így lehessen.

Ehhez a Ti segítségeteket is kérjük, takarítsuk ki az erdőt... amennyire lehetőségünk engedi!

A kiránduláson való részvétel díjmentes, ezért egy nem túl távoli helyszínt választottunk a Pilisben, a Dera szurdokot. Többször jártunk már itt, még piknikeztünk is a csapattal. Most is ez a tervünk, kiegészítve egy kis sétával a szurdokban, ahol közben összeszedjük a nem odavaló dolgokat. Az összegyűjtött szemetet természetesen elszállítjuk és gondoskodunk, hogy a megfelelő helyére kerüljön.

Munkánk végeztével egy kis sütögetést terveztünk a szurdok tisztásán kialakított tűzrakóhelyeken. Hozunk szalonnát, krumplit, hagymát, kenyeret és ki-ki amit szeretne.
Amikor elhagyjuk az erdőt természetesen rendet hagyunk maguk után.

ERRE A KIRÁNDULÁSRA BÁRKI CSATLAKOZHAT HOZZÁNK, A BUSZON A LÉTSZÁM FÜGGVÉNYÉBEN, DE SZERETETTEL VÁRJUK AZOKAT IS, AKIK SAJÁT JÁRMŰVEL VELÜNK TARTANÁNAK.

Ez nem jótékonysági szervezés, ez minden erdőnek jár, az év minden napján!

Kérjük vegyétek figyelembe, hogy a buszon a létszámunk korlátozott, maximum 26 fő lehet, így a további csatlakozni szándékozóknak az utazást egyéb módon kellene megoldani.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 8:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

A részvétel jelentkezéshez kötött, de díjmentes!

Sok-sok szeretettel várunk Benneteket!

hr]

2023 március 25. szombat

Szabad helyek száma: 10 fő

Jelenlegi létszám: 16 fő

Jelentkezem kirándulásra

Romos állapotú erődöt már nemrégiben látogattunk, hát nézzünk meg két nemrégiben felkarolt műemléket. A mai helyszínünk Komárom lesz... egész nap!

Régészeti feltárások bizonysága szerint Szőny területén kelta település volt, jelentős kereskedelmi forgalommal. A Római Birodalom határa, a „limes romanus” mentén kiépülő Brigetio a provincia egyik legjelentősebb települése volt az 1-4. században. Neve is kelta eredetű – várat, erődöt jelent. A telep védelmét először földvár biztosította, melyet a 2. században hatalmas kőfallal körülvett erődítés váltott fel...
A 6. században avar törzsek foglalták el a volt római települést, majd a honfoglaló magyarok vették birtokba a 10. század elején. Árpád nagyfejedelem Komárom térségét a gróf Cseszneky család ősének, Ketel nemzetségfőnek adta, akinek fia, Alaptolma erős földvárat épített a Vág dunai torkolatánál...
A mohácsi csatavesztés után a komáromi vár a Habsburgok birtoka lett. Az Oszmán Birodalom terjeszkedése során 1541-ben Buda török kézre került, ezért I. Ferdinánd Bécs védelme érdekében elrendelte Komárom várának megerősítését. Az Öregvár tervét 1550 körül az olasz hadmérnök Pietro Ferrabosco készítette el. A felépült vár komoly erősségnek számított a törökök elleni végvárrendszerben...
(Forrás: wikipedia)

Idelátogatásunk tervezésekor mindhárom erődöt szerettük volna meglátogatni, de ebből sajnos csak kettő lett. Az Igmándi erőd sajnos nem látogatható.

Amennyiben valamelyik erődben nem szeretnétek részt venni a tárlatvezetésen, kérjük előre jelezzétek nekünk.

A látogatásunk alatt lehetőség van ebédelni. Szintén kérünk Benneteket, hogy jelezzétek jelentkezéskor a megjegyzésben, hogy szeretnétek-e étkezni, illetve melyik fogást szeretnétek kérni.
Aki ezt elmulasztja, úgy tekintjük, hogy nem tart igényt étkezésre.

A programok fakultatívak (semmi sem kötelező), de tekintettel, hogy szinte mindenhol le kell adnunk előre a létszámot, kérünk Benneteket, hogy részletesen olvassátok el a programot!

Az egész napos programunk az alábbiak szerint alakul:

10:00 – 11:30: tárlatvezetés a Csillagerődben

11:30 – 12:00: szabadidő kávézásra a Csillagerődben, buszozás a két erőd között

12:00 – 13:00: ebéd a Monostori Erődben

Tiszti lakoma - 2.600 Ft/menü
A menü: rántott csirkemell, hasábburgonya, savanyúság
B menü: rántott sajt, rizs, tartármártás
C menü: halrudacskák, hasábburgonya, tartármártás
D menü: natúr csirkemell, rizs, saláta

Utánpótlás*
A tiszti lakoma kiegészítése 1 db 0,5 l-es ásványvízzel és 1 db csokoládéval +400 Ft/adag

PIZZA PORCIÓK

Egész pizza 3.000 Ft/adag
1 db 32 cm-es pizza
Egész pizza menü 3.300 Ft/adag
1 db 32 cm-es pizza
1 db választható 0,5 literes üdítőital**
Páros pizza menü 3.500 Ft/adag
1 db 32 cm-es pizza

2 db válaszható 0,5 literes üdítőital**

Pizzaválaszték:
margherita
sonkás
sonka-kukoricás
sonka-gomba-kukoricás
szalámis
magyaros
hawaii

* Az Utánpótlás csak a Tiszti lakomával együtt kérhető. A menühöz járó csokoládé az erőd aktuális kínálatából
választható, és nem terjed ki a teljes választékra. A lehetőségekről érdeklődjön büfénknél.
**A menükhöz járó 0,5 literes üdítőital az erőd aktuális kínálatából választható.

A fogyasztás anyagi részét mindenki egyénileg tudja rendezni az étteremben.

13:00 – 14:30: tárlatvezetés a Monostori Erődben

Teljes árú kombinált jegy: 4.500 Ft/fő
Teljes árú csoportos kombinált jegy: 4.000 Ft/fő
Kedvezményes kombinált jegy: 3.500 Ft/fő
Kedvezmnyes csoportos kombinált jegy: 3.200 Ft/fő

A kombinált jegyek árán felül a tárlatvezetés: 1.000 Ft/fő

Ezt követően egy-másfél órás szabad program keretében megtekinthető az erőd és környéke.
Látogatható a pékség, van az erőd körül egy tanösvény is, aki szívesen sétálna.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 11.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de a belépődíjak és az étkezés árait nem.
Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjen jelentkezéskor vegyétek, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a regisztrációk feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérek türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzenek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezt később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig észreveszi.

Várunk Benneteket szeretettel!

2023 március 26. vasárnap - betelt kirándulás

Szabad helyek száma: 0 fő

Jelenlegi létszám: 26 fő

Jelentkezem kirándulásra

Első állomásunk egy gyönyörű erdei kirándulással kezdődik, mert indul a medvehagyma szezon!

Idei lelőhelyünk a Kakasd közelében található Sötétvölgy, melynek 502 hektárnyi, 1975 óta helyi védettség alatt álló természetvédelmi területén Tolna megye legöregebb erdejében, a 180 éves cseres-tölgyesben barangolhatunk. A völgy bejáratát a Kakasd és Szekszárd között vezető 6-os főútról érjük el. A bekötőútra kanyarodva, jobb kéz felől rögtön a horgásztó látványa fogad bennünket.

A tó mellett tovább haladunk és kicsit beljebb az erdőben parkolunk le. Innen 3.6 kilométeres körsétánk alatt gyűjtögetünk az ínyenc növényből.

Amit tudnunk kell!

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt (így medvehagyma-levelet is) gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg naponta a 2 kg/fő-t.

Bár az erdő védettség alatt áll, a medvehagyma gyűjtés itt engedélyezett.

A Hajósi Pincesorok meglátogatásához nem feltétlenül kell borkedvelőnek lenni.

Ez a festői kis település Bács-Kiskun megyében, a Kiskunsági Nemzeti Park területén található. A 24 kacskaringós utcából és 1250 pincéből álló pincefaluban számos pincészet várja az ide látogatókat. A hajósi borászoknak fontosak a hagyományok, a szőlő és a bor szeretetét a 300 évvel ezelőtt, Németországból ideérkezett elődeiktől örökölték. (forrás: hajosi-pincefalu.hu)

Egy órás szabad programunkat követően az utolsó megállónk lesz a "hab a tortán".

A Szent Korona Cukrászda életében az egyik fontos terv volt, hogy egyszer majd Irodalmi Kávéházzá is alakuljon. A közelmúltban bekövetkezett bővítés lehetővé tette, hogy az utóbbi években a Szent Koronával kapcsolatos számtalan történelmi-kultúrális előadásnak is helyet adjon. Már 2008-ban felavatásra került a cukrászda udvarában egy Wass Albert szobor. Az "Irodalmi-kávéház" belterében elhelyezésre került 52 bronzplakettből álló portré-sorozatot dr. Windecker Zoltán, a város nyugalmazott aljegyzője készítette. Jannus Pannponiustól kezdve Szabó Magdáig olyan magyar ajkú költők-írók kaptak helyet a cukrászdában, akik verseikkel, műveikkel, tanításaikkal örök időkre feliratkoztak a magyar irodalmi élet legnagyobbjai közé. (forrás: szentkoronacukraszda.hu)

Ja... az általunk felállított rangsorban ez a cukrászda az legelső helyen szerepel!

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de az esetleges belépődíjak árait nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos! 

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjen jelentkezéskor vegyétek, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a regisztrációk feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérek türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzenek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezt később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig észreveszi.

Várunk Benneteket szeretettel!

[óra]