kirandulas_20240905 


Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő


Első állomásunk – egy Rétsági kávészünet után – Szlovákiában a Sebeséri-barlang.

A Bystrái (Sebeséri)-barlang a Felső-Garammente legjelentősebb barlangja. Figyelmünket különleges sziklaalakzataival és cseppkőképződményeivel vonja magára, de a barlang légköre kiválóan alkalmas gyógykezelésre is.

Az Ó-barlang (Stará jaskyňa) nyílását a helyi lakosok régóta ismerték. A barlang járataiba elsőként Kovalčík J. és Laubert E. merészkedtek be 1923-ban.  1940-ben a Bystrái Barlangok Szövetsége megnyitotta a barlang egy részét villanyvilágítás nélkül. Az Omlásteremben egy táblát találunk, amely a fasisztaellenes felkelés egy tragikus eseményének állít emléket a második világháborúban. Az Új-barlangban 1951-ben, amikor a barlang a Turista nemzeti vállalathoz tartozott, feltárták a Mostárenské siene (Híd építő-termek) nevű szakaszt. Az Ó-barlangot az Új-barlanggal 1955-ben kötötte össze.

A barlang hossza több mint 3,531 m, szintkülönbsége 99 m. A földalatti járatokat a völgy bemélyülésétől függően a Bystrianka-patak lebukó vizei alakították ki több szinten, amelyek az Alacsony-Tátra déli lejtőiről folytak a karsztra. Legidősebb az Ó-barlang meanderes patakos járata, amelynek bejárata 70 méterre fekszik a Bystrianka jelenlegi folyása felett. A lebukó patak jelenleg az Új-barlang legalacsonyabban fekvő és legfiatalabb járatain folyik végig, amelyek 14 méterrel lejjebb fekszenek az innen 160 méterre lévő Bystrianka víznyelőjétől. A földalatti patak megjelenik az innen nem messze levő Bystrá-töbör (Bystriansky závrt) barlangjában is, amelynek mélybe nyúló járatai elérik a 650 m hosszúságot és 175 m mélységet. A patak vize a Valaská-i forrásokban bukkan felszínre, amelyek a víznyelőktől 3300 m távolságra találhatók. A patak eközben 70 m szintkülönbséget küzd le.

Az Új-barlang fő járatai nagyrészt szűk és magas hasadékok, amelyeket a földalatti patak vize oldott vagy koptatott szélesebbre. A rövidebb ovális oldásos folyosók főleg a réteglapok mentén kötik össze a hasadékjáratokat. A hasadékok felsőbb részeit számos helyen a beszivárgó csapadék víz oldó hatása is kiszélesítette. Némely szélesebb terem vagy dóm omlás által tágult, mint pl. a Zrútený dóm, Mostárenské  siene (Omlás-dóm, Hídépítő-termek). Az Új-barlang alsó részeibe torkollik az 70 m mély Peklo (Pokol) aknajárat.

A barlang cseppkőképződményei közül kitűnnek a cseppkőfüggönyök (Kaplnka-terem), amelyek helyenként a korábban elmosott üledékek maradványain kialakult cseppkőkérgekről függenek alá (Baldachýn). A Peklo akna alatt aragonit kristályok is előfordulnak. A barlangban 13 denevérfajt azonosítottak. Leggyakoribb a kis patkósorrú denevér (Rhinolophus hipposideros) és a közönséges denevér (Myotis myotis).

(forrás: slovakia.travel.sk)

A 11 órakor induló tárlatvezetésre fogunk érkezni.

A látogatási körút hossza 580 m jóformán szintkülönbség nélkül (26 lépcsőfok). A látogatás időtartama 45 perc. A barlang hőmérséklete 5,7 – 6,7°C között van.

Jegyárak

Teljes árú jegy: 9 euro

Kedvezményes (60 év felett): 8 euro

Fotó-Video – fényképezés és rövid videófelvétel elkészítése állvány nélkül: 7 euro


Innen hazafelé indulunk, de nem hagyjuk ki Zólyom (Zvolen) óvárosát.  

A település első vára, a Pusztavár a mai várostól délnyugatra emelkedő hegygerincen, a 11. században épült. A város az egykori várispánság központja, a vármegye névadója, Zólyom vármegye székhelye volt. A helyi legenda szerint nem Nyitrán, hanem a várban halt meg 1095. június 29-én Szent László király. A vár alatt létesült város első említése 1135-ből való. A vár mai formájában a tatárjárás után, az 1370-es években épült ki. Nagy Lajos király vadászkastélyt építtetett itt, és 1382-ben ide hívta össze a lengyel rendeket. 1440-ben Giskra serege elfoglalta, 1449-ben Hunyadi János égette fel a várost, de a várat csak Hunyadi Mátyás tudta visszavenni 1462-ben. Hunyadi János a várral átellenben, a Strázsa-hegy 444 m magas csúcsán épített várat 1451-ben, amelynek maradványai ma is látszanak. Mátyás szívesen tartózkodott itt, át is építtette. A vár sohasem került a törökök kezére. 1600 körül már romos volt. (forrás: wikipedia)

Maradék időnket szabad program keretében itt fogjuk eltölteni.

A hazaindulást 16:00 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a travelbus.hu oldal jobb oldali gombsorában találtok).
Az egész napos autóbuszbérlés díja: 14.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.
Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.
Jelentkezni a travelbus.hu oldalon a – több helyen is megtalálható – „jelentkezem” gomb segítségével, vagy a felső menüsor „Jelentkezés” menüpontjára kattintva lehet.
A kitöltött jelentkezési lap elküldését követően szinte azonnal egy automatikus válaszlevelet kaptok, melyet 1-3 napon belül egy visszaigazoló levél követ.
A regisztráció sikerességéről vagy sikertelenségéről is küldünk értesítést.
Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!
A regisztrációs díjat legkésőbb a – sikeres visszaigazolást követő – 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.
Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:
Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000
Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

Egynapos utazás ajánlatok, ötletek