kirandulas_20240825 


Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő


A mai napon megnézzük mi újság a szomszédban, Alsó-Ausztriában.

A Laxenburg-kastély az egyik legimpozánsabb kastély Európában. A kastélypark a 18. és 19. századi kertépítészet mintapéldája. Mária Terézia császárnő és unokája, Ferenc császár a park területét 280 hektárra bővíttette ki. Az impozáns park kedves és játékos módon lett kialakítva. Az új kastély és a Blauer Hof mellett szórakoztató célú épületek sokasága, misztikus barlangok, templomok, illetve egy, a középkort idéző tornatér található itt.

A legismertebb épület minden bizonnyal a Franzensburg, amely 1798 és 1801 között épült, és 1835-ig folyamatosan bővült. II./I. Ferenc császár egy középkori lovagvár utánzatát építtette a kastélytó közepén kialakított mesterséges szigetre. A ma múzeumként megtekinthető helyiségek felszereléseit Ausztria kincsesházaként is emlegetik.

Sissi császárné a pompás esküvőt követően itt töltötte mézesheteit Ferenc József császárral. Közismerten szívesen lovagolt ki a laxenburgi erdőkbe. A Laxenburg-kastélyban született Rudolf koronaherceg és lánytestvére, Gizella főhercegnő is.

Bécstől körülbelül 15 kilométerre délre fekszik. „Lachsendorf” település történelmi jelentősége a 13. századig nyúlik vissza, és Laxenburg már 1388-ban III. Albert herceg idején községi rangra emelkedett. A schönbrunni kastély közelségének köszönhetően Laxenburg már ebben az időben a császári család kedvelt tavaszi és nyári rezidenciájává vált.

Altes Schloss

Az Altes Schloss (Régi Kastély), eredetileg – a 13. század óta – egy kiterjedt vadászterület szíve, amelyet vizesárkok vesznek körül, és számos melléképülettel van ellátva, ma jelentős mértékben meghatározza a Park arculatát. Miután kihalt a „Lachsenburgok” férfi ága, a Habsburgok a 14. században megszerezték a teljes létesítményt. III. Albert idejében kibővítették és kiépítették a vadászkastélyt. A 17. század második felében – a pusztulás egy időszakát követően – Lodovico Burnacini (I. Lipót császár ismert színházépítésze) barokk stílusban újította fel az épületet. Az 1683-as török támadást követően az épületet 1693-ban állították helyre, és egy emelettel meg is magasították. Az Altes Schloss egészen az első világháborúig a Habsburgok tavaszi rezidenciájaként szolgált a 18. században megépített Új kastély mellett. A két háború közötti időben a „HELLERAU-LAXENBURG” nevű ritmikus, zenei és testnevelő iskolának adott otthont.

Blauer Hof

Az első említésre Freihofként Melchior Arguello (Melchor de Argüello) alatt 1544-ben került sor. A későbbi tulajdonosok a Bloe testvérek (Bloenstain/Blauensteiner), Rätsch, Eibiswald és mások voltak. 1705-től a birodalom kancellárhelyettese, Friedrich Karl Schönborn volt a tulajdonos, aki a fennálló épületet 1710 és 1720 között kedvelt építészével, Lukas von Hildebrandttal nagyvonalúan kibővíttette.

Mária Terézia szerezte meg a Blauensteiner udvart és a határos pompás házat. 1756-ban nagy átépítésre került sor Nicoló Pacassi udvari építész által. Körülbelül 1770-ben helyezték fel a Belvederét (festmények, köztük Joseph Pichlertől?). Pacassi megváltoztatta az épületet, és eközben a bejárat a keletiről az északi oldalra, vagyis a kastélytérhez került át.

A kastélytérnél lévő bejárati frontot a nagy mértékben kiemelkedő sarokrizalitok határozzák meg, amelyek a pázsit régi határának íves vonalát követik. A középrizalitot oszlopcsarnok, erkély és órás attikaterület emeli ki. Az udvarban az ablakszemöldökök különböző kialakítása figyelemreméltó a fő és melléktraktusra való utalásként. A belső helyiségek felszerelései, amennyire fennmaradtak, lényegében 1853/54-ből származnak.

Az étkező traktus, amelyet Nicoló Pacassi építtetett, az egykori Sinzendorfi ház helyén található, és körülbelül 1756-ban került a császár birtokába. A bejárati frontot egy vadászatot mintázó szobrokkal díszített oszlopcsarnok uralja. Belül egy nagy ovális étkezőterem található, amelynek falait épületfestészet tagolja (sajnos csak részben maradtak fenn); Vinzenz Fischer mennyezetfreskója pedig puttókat ábrázol sólyomvadászat közben.

A kastélyszínház 1753-ban épült Nicoló Pacassi tervei alapján. A park bejáratára néző oldalon ívelt oromzatú, magas oszlopcsarnok található, a falfelületeket bemélyített részek és felhelyezett lapok tagolják. A belső felszerelésből már csak az auditóriumban található késői barokk festmény maradt fenn illuzionisztikus építési formában; az oszlopdíszekkel ellátott, virágfüzéres és puttós felső terület a 19. században lett kiegészítve.

(forrás: schloss-laxenburg.at)

Kastélypark belépő

Felnőtt napijegy: 3,50 euro/fő

Felnőttek 10 fős csoportja: 28,00 euro

Komp a Franzensburghoz: 0,7 euro/fő

A programunk mindenki számára fakultatív, nem kértünk kastélypark vezetést! 

A kastélyhoz körülbelül 11 órára érünk, a hazaindulást 16:00 órakor tervezzük.


Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a travelbus.hu oldal jobb oldali gombsorában találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 15.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés előleg díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Jelentkezni a travelbus.hu oldalon a – több helyen is megtalálható – „jelentkezem” gomb segítségével, vagy a felső menüsor „Jelentkezés” menüpontjára kattintva lehet.

A kitöltött jelentkezési lap elküldését követően szinte azonnal egy automatikus válaszlevelet kaptok, melyet 1-3 napon belül egy visszaigazoló levél követ.

A regisztráció sikerességéről vagy sikertelenségéről is küldünk értesítést.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy az előleg díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

Az előleg díjat legkésőbb a – sikeres visszaigazolást követő – 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha az összeg befizetésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

Egynapos utazás ajánlatok, ötletek