kirandulas_20240608

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 8

Jelenlegi létszám:18 fő

Újra zakatolunk, mert ezt a kirándulást még mindig nagyon szerettük! Nagybörzsönybe buszozunk.

Első állomásunk:

A Szent István templom. Róla csak annyit tudunk, hogy az 1690-es években nagyon szegényes felszereléssel rendelkezett, az oltáron kívül alig akadt benne berendezési tárgy. 1779-ben felmerült, hogy lebontják, de erre nem került sor. Ha szerencsések vagyunk kapunk egy kis tárlatvezetést, melynek ára: 400 Ft/fő.

Az autóbuszt letesszük a Főtéren. Hogy legyen időnk jegyet vásárolni 11:00 órára a kisvasút állomáshoz sétálunk és 11:20 órakor "Vonatra száll... vonatra száll... vonatra szállunk, úgy megyünk." (forrás: Fonográf együttes)

Csodás vidéken haladunk. A Börzsöny alapját egy a miocén korban működő ősvulkán alkotja. Az egykori kráter pereme alkotja a Börzsöny legmagasabb csúcsait. Legmagasabb csúcsa a Csóványos (938 m). Magyarország 3. legmagasabb átlagmagasságú hegysége.

Vaslóval körülbelül 45 percet utazunk végig a Hosszú-völgyi patak mentén Kisírtáspusztán keresztül, Nagyírtáspusztára. A Kisirtás–Nagyirtáspuszta közötti tolt menetű, ún. csúcsfordítós szakasz egyedülálló Magyarországon, de világviszonylatban is ritkaságnak számít, ezért 2000 óta műemléki védelem alatt áll. A Nagybörzsöny – Nagyirtáspuszta vonalszakasz 8 km hosszú.

A menetjegy (8 km-es úton egyszeri egyirányú utazáshoz)

Teljesárú: 1.900 Ft

Kedvezményes: 1.500 Ft 

A visszafelé vezető utat gyalog fogjuk megtenni egy másik (rövidebb) útvonalon. A Tolmács hegyet megkerülve 5 és fél kilométer gyaloglás vár ránk.

Többnyire lejtőn fogunk haladni, de rögtön az út elején leküzdjük az emelkedő nagy részét. Az összes szintemelkedés: 114m, a lejtés: 313m.

Akinek van feltétlenül hozzon magával túrabotot és lehetőleg a bokát jól tartó cipőt. 

Ahogy eddig sem a kirándulásaink során, most sem fogunk rohanni. Egyetlen túrajelzésen haladunk Nagybörzsönyig, a sárga+-en.

Nagybörzsönybe körülbelül 14:30 órára érünk vissza így maradék időnket a faluban, szabad program keretében töltjük el.

Látnivalók:

1. Antal-féle műemlék vízimalom, melyet az 1847. évi nagy tűzvész után építettek, és végül 1851-ben készült el. A meghajtáshoz szükséges vizet a patakon kb. 200 méterre feljebb épített duzzasztógáttól egy keskeny csatornán vezették az épülethez.

2. A Szent Miklós templom a 18. század végén épült, pontosabban 1782-ben kezdték meg a mai barokk plébániatemplom építését, az akkori esztergomi érsek, Batthyány József támogatásával.

3. A XIII. századi templom a mainál jóval kisebb méretben épült. Akkoriban a középkori falusi templomokban nem voltak padok, a hívek a misén állva vettek részt. A Bányásztemplomot a XV. század folyamán kibővítették, majd többször átalakították, és miután 1710 után visszakerült a katolikusokhoz, 1788-ig volt Börzsöny plébániájának központja.

(forrás: ilovedunakanyar.hu)

4. Kemencés sütésrend, ha szerencsénk van...

Kínálat: Börzsönyi lepény, túrós-, almás batyu, sonkás-sajtos kifli, zakúszkás lepény, sajtos-sonkás tarisznya, szilvalekváros-lepény, kakaós, diós és fahéjas csiga, kapros-túrós lepény szilvalekvárral Csülkös buci, kolbászos buci... és még sokan mások.

Természetesen ma sem marad el a kalória pótlás, hazafelé Nagymaroson állunk meg az Édeske Cukrászműhelyben.

A hazaindulás 17:00 - 17:30 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a travelbus.hu oldal jobb oldali gombsorában találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 11.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés előleg díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Jelentkezni a travelbus.hu oldalon a - több helyen is megtalálható - „jelentkezem” gomb segítségével, vagy a felső menüsor „Jelentkezés” menüpontjára kattintva lehet.

A kitöltött jelentkezési lap elküldését követően szinte azonnal egy automatikus válaszlevelet kaptok, melyet 1-3 napon belül egy visszaigazoló levél követ.

A regisztráció sikerességéről vagy sikertelenségéről is küldünk értesítést.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy az előleg díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

Az előleg díjat legkésőbb a - sikeres visszaigazolást követő - 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha az összeg befizetésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!