kirandulas_20240602

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 10

Jelenlegi létszám: 16 fő

Sümeget és környékét a XI. század elejétől királyi adományként a veszprémi püspökség birtokolta, így ez meghatározta fejlődését és jelentőségét. A török megszállás idején vált igazán jelentős és fontos várossá: amikor Fehérvár és Veszprém is elesett, a sümegi vár lett a Dunántúl egyik legfőbb bástyája, amit még az oszmán seregnek sem sikerült soha bevennie. A veszprémi püspökség is a sümegi várba menekült a törökök elől, és ott is maradt majd’ kétszáz éven keresztül.

A ma látható Sümegi Püspöki Palota fokozatosan, évtizedek alatt épült ki. A kiállításon láthatjuk a legrégebbi szárny fennmaradt eredeti tégláit, az akkori építkezést valószínűleg Széchényi György püspök (1605-1695) kezdte el. A XVII. század végén bővítették ki U alakúra az épületet, de végleges, zártudvaros formáját csak Padányi püspökké szentelése (1745) után néhány évvel nyerte el, amikor hozzáfogott a székhelyhez méltó, grandiózus elképzelése valóra váltásához.

Jegyárak:

Teljes árú jegy: 3.500 Ft/fő

Kedvezményes jegy: 1.750 Ft/fő

A tárlatvezetés díja: 10.000 Ft/fő, melyet egyenlő rézre osztunk el.

Ha már Sümegen járunk ne hagyjuk ki a - kissé magasra épült - Sümegi Várat, mely az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő hegytetőre épült. Területileg három nagyobb egységből, a külső-, a belső és fellegvárból áll. Építése több korszakra osztható. Az 1260-as években épült meg a vár legrégebbi része, a fellegvár Öregtornyának alsó szintje, melyen egy fából készült emeleti toronyrész állhatott. A 14. században, az Anjou-királyok idején került sor a vár szerkezeti erősítése mellett a fellegvár falainak és az Öregtorony felső szintjének megépítésére, a meglévő épületek javítására.

A megváltott belépőjegyekkel a Sümegi Vár összes kiállítását szabad bejárással megtekinthetjük, nem kértünk tárlatvezetést:

FELVONÓHÍD A BELSŐ KAPUTORONYNÁL

DARABONTOK SZOBÁJA

BÖRTÖNKIÁLLÍTÁS

PÜSPÖKI FOGADÓ- ÉS TANÁCSTEREM

PÜSPÖKI HÁLÓSZOBA

VÁRKÁPOLNA

BOGNÁRMŰHELY

KOVÁCSMŰHELY (felújítás alatt)

FŰSZER- és RÓZSAKERTEK

SÜTŐHÁZ - PÉK SZOBA

KÖZÉPKORI KONYHA-SZAKÁCSSZÁLLÁS

INTERAKTÍV VÁRTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

VÁRTŐRTÉNETI VETÍTŐTEREM

JÁTÉKOS RÉGÉSZET -gyermekek részére

VÁRMAKETT

KŐTÁR

VIDEÓTEREM korabeli csatákról

ÁGYUK, FEGYVEREK

ÍJÁSZAT

GYERMEKJÁTÉKOK A VÁRUDVARON

AJÁNDÉKBOLT

BOROZÓ

A vár tövében megrendezett történelmi lovasjátékok bemutató is vadonaúj programelemmel gazdagodott! Mongol lovaskaszkadőrök lélegzetelállító bemutatóval nyűgözik le a közönséget minden lovagi tornabemutató előtt! (forrás: sumegivar.hu)

Belépők

Teljes árú jegy: 2.500 Ft/fő

Kedvezményes jegy: 1.500 Ft/fő

Ezt követően nem csak térben, de időben is ugrunk egy nagyot.

A buddhista vallást körülbelül 4-500 millió ember követi. A „budhi” szó felébredést jelent. A gyökere körülbelül 2550 évre nyúlik vissza, amikor Szidhárta Gotama 35 éves korában megvilágosodott és innentől kezdve Buddhának ismerték.

A 316 méter magas Világosvár hegyről néz a Balatonra a zalaszántói Béke Sztúpa, mely 30 méter magas és 24 méter széles. Ez Európa egyik legnagyobb sztúpája. 

Az autóbusszal a sztúpa melletti parkolóig megyünk.

Belépődíj: nagy adag szeretet és 27 mosoly...

A hazaindulást 16:30 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a travelbus.hu oldal jobb oldali gombsorában találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 14.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Jelentkezni a travelbus.hu oldalon a - több helyen is megtalálható - „jelentkezem” gomb segítségével, vagy a felső menüsor „Jelentkezés” menüpontjára kattintva lehet.

A kitöltött jelentkezési lap elküldését követően szinte azonnal egy automatikus válaszlevelet kaptok, melyet 1-3 napon belül egy visszaigazoló levél követ. 

A regisztráció sikerességéről vagy sikertelenségéről is küldünk értesítést.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a - sikeres visszaigazolást követő - 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!