kirandulas_20240601

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

A Nyugati-Mecsek egyik legfelkapottabb kirándulóhelye az erdős hegyek közé ékelődött víztározó, amely az Éger-patak vizét duzzasztja Pécs külvárosának szélén. Az Éger-tó körül öreg fákkal szegélyezett, széles sétányt fut, mögötte pedig, a turistautak csomópontjában esőbeálló és piknikezőhely fogadja a kirándulókat.

Számos forrás fakad a közelben, így a matuzsálemi bükkök között előtörő Delelő-kút közvetlenül a tározó mellett található, de a Fecske-forrás is alig 100 méterre innen lép a felszínre. Az Éger-völgy a Jakab-hegy homokkő masszívumát öleli körbe, amit a szomszédos hegyek agyag kőrétegei öveznek, gátat szabva a hasadékvíz áramlásának, így a völgytalpon törnek a felszínre a homokkőben mozgó vizek.

(forrás: termeszetjaro.hu)

Innen fogunk indulni kb. 5 kilométeres körtúránkra, ahol 150 méteres szintkülönbséggel fogunk megbirkózni. Túrabot (akinek segít) és bokát jól tartó cipő szükséges!

A tavat elhagyva a kék+ jelzésen folytatjuk utunkat, az Égervölgyi patak mentén. Elhaladunk a Kis-Éger és az Éger források mellett. Elágazáshoz érve élesen balra fordulunk a piros jelzés mentén. Hamarosan újabb forrással találkozunk, a neve Aranyág.

A Szörnye völgy keresztezi utunkat. Mielőtt szintén élesen balra fordulunk a zöld+ jelzés irányába, ha egy kicsit egyenesen tovább sétálunk ismét forrást találhatunk.

"Egy monda szerint régen egy öreg tölgyfa állott a forrás mellett. Erre a fára volt akasztva egy fakéregből készült pohár, abból ittak a szom­jas vándorok és kirándulók. A forrás vize télen nem fagyott be, majdnem langyos volt, nyáron meg jéghideg. A környék lakói ide jártak nagy hordókkal vízért, amikor a kutak vize a nagy szá­­­razságban elapadt. Nemegyszer futottak vissza víz nélkül vagy ragadtak kaszát-kapát, mert a forrásra farkasok is jártak inni, mégpedig nem egyenként, hanem falkástól. S mivel a far­­ka­­­sok is sokszor fölkeresték a forrást, Farkas-forrás lett a neve." (forrás: zolees.blogspot.com)

700 méter után áttérünk a zöld pötty jelzésre, 500 méter sétával pedig elérjük az Éger-tetőt és a kilátót... amit 2021-ben lezártak. Ennél többet csak ott fogunk megtudni róla.

Kiinduló pontunkhoz kicsit több mint másfél kilométer maradt, lefelé a zöld jelzésen.

Visszatérésünk után buszra pattanunk, mert Dömörkapu vasútállomáson már vár bennünket Muki, a kisvasút. Végállomástól végállomásig utazunk. A Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium a Mecsek oldalában található, gyönyörű környezetben. A Zoo nem véletlenül használja a „Vadon a város felett!” szlogent, hiszen ez Magyarország legmagasabban fekvő állatkertje.

A maradék időt itt töltenénk el. Az állatkert akvárium-terrárium épületében tengeri és édesvízi halak, kétéltűek és hüllők gazdag gyűjteménye tekinthető meg, melynek egyik legnagyobb látványossága a 100 000 literes cápás akvárium. A Zoo területén többek között borjúfókákkal, vízilovakkal, fehér bengáli tigrisekkel, barnamedvével, vörös pandákkal, foltos hiénákkal, kubai krokodillal, makikkal és számos más egzotikus állattal találkozhatunk.

Dömörkapuhoz Mukival fogunk visszazakatolni.

A kisvonat ára csoportunk részére: 500 Ft/fő oda-vissza.

Az állatkerti csoportos kedvezményes belépő ára: 1.900 Ft/fő

A hazaindulást 16:30 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a travelbus.hu oldal jobb oldali gombsorában találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 14.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Jelentkezni a travelbus.hu oldalon a - több helyen is megtalálható - „jelentkezem” gomb segítségével, vagy a felső menüsor „Jelentkezés” menüpontjára kattintva lehet.

A kitöltött jelentkezési lap elküldését követően szinte azonnal egy automatikus válaszlevelet kaptok, melyet 1-3 napon belül egy visszaigazoló levél követ. 

A regisztráció sikerességéről vagy sikertelenségéről is küldünk értesítést.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a - sikeres visszaigazolást követő - 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!