kirandulas_20240523

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 5

Jelenlegi létszám: 21 fő

Már rég jártunk itt, ez a kirándulás is egy korábbi eseményünk ismétlése. Csodálatos bükki hegyek közt két tavat (víztározót) fogunk meglátogatni.

Első állomásunk (egy kávézós pihenőt követően) Dédestapolcsányban lesz.

A kéktúra már a legelső, 1938-as bejárásakor végighaladt a Bán-patak völgyének középső szakaszán, ahol akkor még két falu, Dédes és a szomszédos Bántapolcsány terült el. Ugyanitt 40 évvel később a Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat stábja már a Lázbérci-víztározó víztükrét, a Bükk felé pedig az egyesült Dédestapolcsányt találta.

Bántapolcsány apró főterén jól megfér egymással a több mint háromszáz éves templom, és a százéves házsor.

A tanösvény a Lázbérci-tó partján a régi országúton kezdődik. A tó mentén sétálunk, majd elhagyva a tavat az Upponyi-szorosnál visszafordulunk. Aki hamarabb elfárad, ugyanezen az úton visszatérhet a tóhoz, ahol bevárhat bennünket. A teljes táv oda-vissza 8 kilométer, szintkülönbség 90 méter.

Innen autóbusszal az 'U' alakú tó túlsó felére utazunk, ami csupán 10-15 percre található. Ugyanaz a tó, mégis egy teljesen más látvány vár bennünket.

A tározó a Lázbérci tájvédelmi körzet területén helyezkedik el, fokozottan védett természetvédelmi területen. A víztározó az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt Lázbérci Vízművének nyersvizét, Kazincbarcika, Ózd, Sirok és a felsorolt városok környéki települések vízellátását is biztosítja.

Következő állomásunkig 35 kilométert buszozunk, egészen Rudabányáig.

Az észak-magyarországi Rudabánya elsősorban a 12 millió éves emberszabású majom maradványairól – a világhírű Rudapithecus-leletekről – az emberré válás egy fontos mérföldkövéről lehet ismerős, illetve, itt volt Magyarország egyetlen vasércbányája. A híres leleteken túl az egykor virágzó bányászvárosnak egy különleges természeti látványossága is van. Itt található ugyanis hazánk legmélyebb állóvize a rudabányai Bánya-tó (Tengerszem). A türkizkék, kristálytiszta vízű tó különleges atmoszférájú, egyedülálló hely hazánkban.

A mai tó 1985 körül jött létre miután a bányászat elérte a karsztvízszintet, és a bányát szárazon tartó szivattyúzást is abbahagyták. A geológiai különlegességnek számító tó állandósult kiterjedése körülbelül 300 méter hosszú és átlagosan 80 méter széles. Legnagyobb mélysége megközelíti a 60 métert, ezzel hazánk legmélyebb állóvizeként tartják számon. A bányászat felhagyását követően fokozatosan hódította vissza az élővilág a tó környékét. A talajon az akác-, nyár-, nyír- és fenyőfák mellett különféle cserjék tudnak megkapaszkodni, ám a vastagabb földrétegeken tölgyesek is gyökeret eresztettek.

Különleges adottságai miatt a filmesek kedvelt helyszíne is, egy trópusi tengerpart, vagy akár egy lakatlan sziget látványvilágát is képes elénk varázsolni.

Először a Rudapithecus Látogatóközpontban megtekintjük az ásatási leleteket. A Majomszigetnek elnevezett terület hazánk egyik legértékesebb őslénytani lelőhelye, hiszen 1965-ben itt találtak rá a több mint 12 millió éves Rudapithecus hungaricus leletre. Ennek legépebben fenmaradt képviselője Gabi néven vált világszerte ismertté, aki az ember és a ma élő afrikai emberszabású majmok közös őse. Habár a faj képviselőit több európai helyszínen is megtalálták már, a rudabányai a legrégibb és leggazdagabb lelőhely, hiszen itt nemcsak csontok (állkapocs-, medence- és combcsontok) kerültek elő, hanem teljes gazdagságában feltérképezhető az állat környezete is. forrás: rudapithecus.hu

Újra buszra szállunk és kb. 3 kilométert utazunk a tó túlsó oldala fölé, ahonnan lesétálunk a vízpartra, innen nagyobb területet lehet egyben látni.

A talaj meglehetősen egyenetlen (korábbi bánya terület miatt) ezért - aki teheti - túrabotot és bokát jól tartó cipőt hozzon magával.

A hazaindulást 16:30 óra körül tervezzük

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a travelbus.hu oldal jobb oldali gombsorában találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 15.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Jelentkezni a travelbus.hu oldalon a - több helyen is megtalálható - „jelentkezem” gomb segítségével, vagy a felső menüsor „Jelentkezés” menüpontjára kattintva lehet.

A kitöltött jelentkezési lap elküldését követően szinte azonnal egy automatikus válaszlevelet kaptok, melyet 1-3 napon belül egy visszaigazoló levél követ. 

A regisztráció sikerességéről vagy sikertelenségéről is küldünk értesítést.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a - sikeres visszaigazolást követő - 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!