kirandulas_20240518

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 24 fő

Minden évben többször meglátogatjuk a Tisza-tó varázslatos helyszíneit. Végre eljött a tiszafüredi vízreszállás ideje...

Balázs Sándor (Tutajos) neve ismert a TravelBus-os kirándulásokon, még sosem csalódtunk benne.

Nem véleten, hiszen itt található Magyarország egyik legszebb érintetlen madárrezervátuma...

Tutajos barátunk két vagy három (egyenként 8 fő befogadására képes, árnyékolóval ellátott) katonai ladikba pakol bennünket és 3 órás szakvezetés során közelebbről megismerhetjük a rejtett madár- és vízivilág élőhelyét. Ne ijedjetek meg, sem evezni és sem úszni nem kell!

Helybéli, kiváló szakvezetők kalauzolnak bennünket, akik nem csak jól ismerik a tavi ösvényeket, de szinte mindent tudnak az itt élő flóráról és faunáról.

"A tavon három kontinens folyami részeit mutatjuk be, ahol döbbenetes hasonlóságot tapasztalunk a Tisza-tavi világgal.

Mivel több útvonala is van a tónak, így a visszajáró, több mint 700 családra, vendégekre is gondoltunk. Megtekintjük a Tisza-tó szigetein fából épített, 10-15 m magas kilátókat és gyönyörködünk a nemzeti park panorámájában, betekintünk a világörökség részébe és rezervátumába.

Az útvonalak látnivalói nagyban különböznek egymástól. Láthatunk nagy fészektelepeket a fák sűrűjében, akár 2000 példányszámban is, a vízi lápmezőkön más fajokkal, a partfal oldalában, valamint a nádasokban, de más-más virágmezőket tekintünk meg egyes medencékben is, mint a kontinensünkön is egyedülálló, Észak-Amerikából származó tündérfátyol mező, Európa legnagyobb tündérrózsa mezőjét, más területeken hatalmas vízililiom virágmező terül el.

Van olyan útvonal például, ami kísértetiesen hasonlít a Floridában található Evergladeshez, míg máshol a mocsaras gyékényösvények hosszú kígyóösvényein barangolunk. Talán a legszebb rész mégis a vendégeink ámulatára a Tisza-tavi Amazonas, akik jártak vendégeink közül ezen a kontinensen, döbbenten tapasztalták a hasonlatosságot.

Számos ritkaság van még, mint az 1500 m hosszú pallóhíd, amely cölöpökön kígyózik a lápos, mocsaras nádas részeken, bemutatva vízi élővilágát, növényzetét, megtekintjük az ösvényen épített vízen álló faházakat, madárvártákat.

Felkeresünk olyan madárkolóniákat, ahol több száz, akár ezres létszámban fordulnak elő a 200 madárfajból. Ornitológusok számítása szerint tavaszi és őszi madárvonuláskor a tározón tartózkodó madarak létszáma a negyedmilliós nagyságrendet is meghaladja. Túra közben megkóstolhatja a tó vízi gyümölcseit, megismerheti mérgező fajtáit, bemutatunk olyan növényeket, amik a világon csak itt találhatók meg, vagy ritka madarakat, amik itt nagy számban fordulnak elő." (a leírás és a borítókép forrása: tavitura.hu)

Nagyon fontos, hogy mindenkinél legyen megfelelő mennyiégű folyadék, napvédő fejfedő, mert sok időt töltünk a napon (bár a ladikok napvédő ernyővel vannak ellátva).

Ebben az évben is több a szúnyog a kelleténél, ezért távoltartásukról is érdemes gondoskodni!

A vízitúra díja: 24.000 Ft / ladik.

A vízijárművek 8 utast tudnak szállítani, így a létszámunktól függően osztjuk el a teljes költséget, egy-egy főre.

Ebből következően a 16 és 24 fős létszám esetén a legolcsóbb a hajó bérlése.

14 óra után...

Poroszlóra érve rövid szabad programmal folytatjuk a napot, melyek keretében megtekinthető az Ökocentrum, a kézműves rétesház, de a (már nem szabad) strandon is felfrissülhetünk. Ezenkívül akár klímás cukrászdában vagy a parkoló melletti étteremben fogyaszthatjátok ínyenc f(h)alatokat.

15:30 órakor ismét buszra pattanunk és ellátogathatunk Kiskörére fél órás buszozással.

2021 április végétől már látogatható az új, 19 méter magas Tisza-tavi kiskörei kilátó, mely a kiskörei kikötőben épült a MAHART Zrt. által indított nyaralóhajó program keretén belül. A tó partján megvalósuló komplexum része a kilátó mellett négy különleges lábasház.

A kilátó két összefordított hajótest képét ábrázolja. Az építmény, mely az Alföld szívének egyik legmagasabb pontja, nagyszerű példája az acél-és faszerkezetek harmonikus összehangolásának. Tetejéről csodálatos kilátás tárul a kiskörei kikötőre, a Tisza-tóra, az abádszalóki öbölre és a vízerőműre. A kilátót körülvevő őselemek színeiben pompázó lábasházakban vendéglátó egység, vízi rendőrség, közösségi vizesblokk és egy iroda kap helyet.

(Forrás: szallas.hu)

A kilátó 500 Ft/fő áron látogatható.

Innen 5 perc buszos útra lesz utolsó állomásunk.

Az erőmű gáton átsétálva hamar eljutunk a hallépcsőhöz. Halaknak lépcső???? Igen, különben hogyan juthatnának fel a Tisza-tóba, a közel 11 méteres szintkülönbségen? Nem mondjuk meg... ezt látnotok kell!!!

A hazaindulás 17:30 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 8:00 órakor. (Részletes térképet a travelbus.hu oldal jobb oldali gombsorában találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Jelentkezni a travelbus.hu oldalon a - több helyen is megtalálható - „jelentkezem” gomb segítségével, vagy a felső menüsor „Jelentkezés” menüpontjára kattintva lehet.

A kitöltött jelentkezési lap elküldését követően szinte azonnal egy automatikus válaszlevelet kaptok, melyet 1-3 napon belül egy visszaigazoló levél követ. 

A regisztráció sikerességéről vagy sikertelenségéről is küldünk értesítést.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a - sikeres visszaigazolást követő - 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!