kirandulas_20240516

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 1

Jelenlegi létszám: 25 fő

Ez a kirándulás jóval az emberiség megjelenése előtti -miocén - korba kalauzol vissza bennünket, ehhez 5-23 millió évet utazunk csupán vissza az időben.

Első állomásunk Nógrádszakál - a Paris patak völgye, amit találóan Palóc Grand Canyon-nak is szoktak hívni. Már sokszor jártunk itt, de bármikor szívesen visszatérünk, mert egyedülállóan gyönyörű.

Érdemes tudni, hogy a patakvölgy sziklái homokkőből állnak, így esős időszakban veszélyes a bejárása. Ez a program ebben az esetben el is maradhat.

"Több millió évvel ezelőtt folyó kanyargott itt, és a felhalmozódott hordalék megkövesült rétegeit lehet megcsodálni. A hajdani folyó úgy vájta ki medrét, hogy ha a szurdokban sétál az ember, fölé magasodnak a hordalékból keletkezett, sziklaszerű építmények. Nemrégiben a Páris-patak völgyében lelték fel Magyarország első fatörzsbarlangjait, melyek világviszonylatban is kuriózumnak számítanak. (forrás: turautak.com)

A kirándulás hossza, körülbelül 500 méter, szintkülönbség nincs, tehát könnyű kirándulás kategóriába sorolható.

A különleges ipolytarnóci ősmaradványok egymás utáni előbukkanása megragadta a környékbéliek figyelmét, jó palóc módra magyarázatot kerestek mibenlétükre. A népi fantázia termékeny, mesés történetek csíráztak ki a 20 millió éves megkövült világ repedéseiből.

A kövesedett famatuzsálem:

A tarnóci nagy kövesedett fát az 1700-as évek vége felé kezdte kibontani a vulkáni törmelékes kőzetből az erózió. A Borókás-patak kimosta alóla a jóval puhább vulkáni port, egy 42 m-es darabja szép lassan, mint egy kőhíd kezdte átívelni az alatta kialakuló árkot, majd vízmosást. Az arra járó helybéliek előszeretettel üldögéltek rajta, felismervén fa eredetét “Gyurtyánkő Lócza” névre keresztelték el. Egy kegyetlen mágus által elvarázsolt fának (gyertyánnak) gondolták, melyben a mágia most is, igaz megdermedve, de ott dereng...  (forrás: osmaradvanyok.hu)

Jegyárak

Sétálójegy: 800 Ft/fő

Lombkorona kiegészítő jegy: 600 Ft/fő

4DX mozi jegy a fogadóépületben: 1.500 Ft/fő

4DX mozi kedvezményes jegy: 1.300 Ft/fő

Geológiai túrajegyek:

– Teljes árú jegy: 2.000 Ft/fő

– Kedvezményes jegy: 1.500 Ft/fő

Kombinált jegyek:

– Teljes árú jegy: 3 000 Ft/fő,

– Kedvezményes jegy**: 2 500 Ft/fő

Az itt eltölthető időre kb. 2 órát szánunk.

A következő - egyben utolsó - helyszínen egyedülálló geológiai képződmény figyelhető meg Kazár közelében: a riolittufa földfelszíni megjelenése.

Európában ezen kívül csak Törökországban, Kapadokya-ban tartanak számon hasonlót és a világon is alig több mint hat helyen. A riolittufa egy hektárnyi területen látható, felszíne növényzet nélküli, mélyen barázdált. A miocén vulkánosság során, feltehetően mintegy 20 millió évvel ezelőtt, a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett. A fehér, könnyen málló talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta, benne bonyolultan ágazó árkokat szabdalt, közöttük kúpokat, gerinceket hagyva. (forrás: turautak.com)

A helyszín egy kisebb túrával érhető el, melynek vannak emelkedős szakaszai is (70 méter szintemelkedés). A riolittufát kb. 2 km-es sétával érhetjük el.

Kérjük, hogy NE sima talpú utcai cipőben érkezzetek és akinek van, ne felejtse otthon a túrabotját... aki otthon felejtette, annak adunk ameddig van. Elegendő víz feltétlenül legyen mindenkinél!

A hazaindulás 17:30 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a travelbus.hu oldal jobb oldali gombsorában találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja - csak ezen a kiránduláson - 5.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Jelentkezni a travelbus.hu oldalon a - több helyen is megtalálható - „jelentkezem” gomb segítségével, vagy a felső menüsor „Jelentkezés” menüpontjára kattintva lehet.

A kitöltött jelentkezési lap elküldését követően szinte azonnal egy automatikus válaszlevelet kaptok, melyet 1-3 napon belül egy visszaigazoló levél követ. 

A regisztráció sikerességéről vagy sikertelenségéről is küldünk értesítést.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a - sikeres visszaigazolást követő - 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!