kirandulas_20240511

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 10

Jelenlegi létszám: 16 fő

A Holt-Duna tanösvény egy a Lipót és Dunaremete községhatárába eső, szabadon látogatható, mindössze 7 km-es, teljes mértékben sík körtúra, melyen kb. 300 hektárnyi védett természetvédelmi területet járhatunk körbe. Sajnos csak elvétve láttunk turistajelzést, de mi már többször jártunk itt, ismerjük a járást.

Lipótról, a Barátság-ligeti pihenőtől indítjuk a túrát, egy ideig a tó partján sétálunk. A tavat elhagyva elérjük a hangulatos platános allét, amin egykor a kikötői áruszállítási forgalom zajlott, majd megérkezünk a gáthoz, melyen a dunaremetei kikötőhöz vezető leágazásig gyalogolunk. A dunaremetei átvágáson, a Duna mesterséges mellékágán épített hídon keresztül érkezünk meg a kikötőhöz, ahol az árnyat adó fák alatt tartunk egy kis pihenőt.  Innen elsétálhatunk az Öreg-Dunához. Itt található a Dunai hajós emlékmű, a kis emlékpark relikviái és a dunaremetei hajóállomás emlékére emelt emléktábla is, melyen ez a szöveg áll:

"Isten nevében Szigetköz népének javára megnyilt 1933. május 14."

A kikötőtől folytatjuk az utat. Letértünk a gátról és a dunaremetei vízkivételi mű mellett haladunk el. Hamarosan megérkezünk a koltai-ági zsiliphez, és már csak egy kicsit kell gyalogolni, hogy visszaérkezzünk Lipótra.

Kicsiny házak mentén haladunk, melyek kertjei egészen a vízhez futnak le. A Zselykei-csatorna mentén, majd azon keresztülhaladva érkezünk meg a kempinghez, ahol egy madármegfigyelő állomásnál egy utolsó pillantást vethetünk a vízi világra. A nyaralók szegélyezte Delelő-üdülő soron érkezünk meg a kiindulóponthoz.

A sétánkat követően ellátogatunk Ásványráróra, ahol ismét - de az előzőnél jóval kisebb - sétára indulunk. 

1958 májusában, a szigetközi-ágrendszerben kifogott 102 kg-os viza emlékére állítottak szobrot az Árvai-zárásnál. A zárás csodálatos látképe mellett egy hallépcsőt is láthatunk itt, ahol jól megfigyelhető az a technika, amivel a halak vándorlását próbálja a vízügyi szakma segíteni.

Visszatérve a településre, szabad programmal fejezzük a be a napunkat, az alábbi lehetőségekből válogatva:

Aki éhes: 

A Titán Halászcsárda, igazi kockásterítős, békebeli étterem, kerülve minden flancot. Az országszerte híres, családi recept alapján készülő szigetközi halászlevükkel, valamint egyéb hal- vad- és magyaros ételekkel várják vendégeiket már 1986 óta.

Kérjük, ha ezt a programot választod, jelezd felénk a jelentkezési lapon. Az ételválasztás étlapról fog történni, csupán a helyfoglalás miatt szükséges a létszámot ismernünk.

Aki kíváncsi: 

1. A Kálvária hazánk legkorábbi építésű háromszög alaprajzú épülete. Építtetője Apponyi Lázár rárói földesúr volt, 1738-ban. Tervezője nem ismert, de az oszlopfők megformálása alapján Wittwer Márton Athanáz karmelita szerzetes és építész munkájának tarják…

2. Az ásványi Szent András templom a XIV. században, vagyis az 1300-as években épült Szent András apostol tiszteletére. 1430-ból származik a vörösmárvány keresztelőmedencéje, mely bárki számára megtekinthető. 1658-ban újjá kellett építeni, majd 1820-ban ismét ez következett. 1904-ben pedig megtoldják a kereszthajóval. Ekkor nyeri el mostani formáját.

3. A rárói Szent Rókus templomot 1903-ban építette a Ráróban nagy földbirtokkal rendelkező gróf Wenckheim család. A források szerint az 1890-ben lebontott rárói kastély anyagát is felhasználták. A bejárat felett látható a grófi család címere.

4. Az ásványrárói tájház egy nemrégiben felújított, tájjellegű bútorokkal és tipikus szigetközi tárgyakkal berendezett parasztház. Ha kíváncsi a múlt szigetközi hétköznapjaira.

Fontos tudni, hogy - bár a mai sétáinkon nem lesz szintkülönbség - előfordulhat láposabb, laza talaj szakasz, ahová szükséges a zárt, bokát jól tartó (esetleg vízzáró) cipő, túrabot és elegendő ivóvíz. 

A hazaindulást 17 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a travelbus.hu oldal jobb oldali gombsorában találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Jelentkezni a travelbus.hu oldalon a - több helyen is megtalálható - „jelentkezem” gomb segítségével, vagy a felső menüsor „Jelentkezés” menüpontjára kattintva lehet.

A kitöltött jelentkezési lap elküldését követően szinte azonnal egy automatikus válaszlevelet kaptok, melyet 1-3 napon belül egy visszaigazoló levél követ. 

A regisztráció sikerességéről vagy sikertelenségéről is küldünk értesítést.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a - sikeres visszaigazolást követő - 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!