kirandulas_20240509

[button text=”Vissza az Utazás ajánlatokhoz” link=”https://travelbus.hu/kirandulasaink/” style=”info” size=”small” target=”_self” display=”inline” icon=”user”]

[hr]

[button text=”Jelentkezem” link=”https://travelbus.hu/jelentkezes/” style=”warning” size=”large” target=”_self” display=”inline” icon=”no”]

 

 

[hr]

Szabad helyek száma: 11

Jelenlegi létszám: 15 fő

[hr]

„Magyarország legnyugatibb csücske az Őrségi Nemzeti Park védelme alatt álló tájegység jellegzetes falvai máig megőrizték az ősi „szeres” településformát, melynek jellemzője a néhány, egymáshoz közel épített házból álló, eredetileg rokoni kisközösségeket alkotó „szerek” laza hálózata. Az Őrség neve is az egykoron itt élő, a német betörésekkel szemben őrt álló, határőrökként szolgáló, független, szabad emberekre eredeztethető vissza.” (forrás: kirandulastippek.hu)

A tervezett helyszíneknél sokkal több látnivaló van a térségben, de egy nap alatt ezeket lehetetlen lenne megmutatni. Miután nem szeretünk Benneteket siettetni, kényelmesen ennyi élmény fér a kirándulásunkba.

Első állomásunkig hosszú buszos útra készüljetek, melyet egy vagy két pihenő beiktatásával (Székesfehérvár, Balatonboglár) szakítunk csak meg.

A magyarországi festett kazettás mennyezetű református templomok közül Szentgyörgyvölgy temploma fekszik a legnyugatabbra és ez épült a legkésőbb. A szentgyörgyvölgyi reformátusok ideiglenesen már 1762-ben sárfalú imaházat építettek, majd II. József türelmi rendeletét kihasználva téglatemplom építését is tervbe vették. Ezt — akkor még torony nélkül — 1787-ben húzták fel annyira sietve, hogy az ácsok állítólag útközben, a szekéren faragták ki az erdőből hozott fatörzsekből a gerendákat, hogy mire az engedélyt visszavonnák, már készen legyenek mindennel. Tornyát 1792-93-ban emelték fel, addig egy kis fa harangláb állt az épület mellett.

A templom népi barokk stílus jegyeit hordozza. (forrás: wikipedia)

Második állomásunk Veleméren a Fények Temploma lesz. Ide egy helyi rendelet miatt busszal nem lehet felhajtani, így kb. a 500 méteres távot egy dombocskára gyalog kell megtennünk.

A XIII. század végén épült, a késő román és kora gótikus stílus jegyeit egyaránt magán viselő épületet Aquila János 1377 körül készült freskói tették világhírűvé.

Az elragadó, XIII. századvégi, késő román-kora gót templom távol az országúttól, a ma Paprétnek nevezett területen, az erdő mellé bújva áll immár hét évszázada. 1378-ban a radkersburgi Aquila János festette ki a templombelsőt, teljesen beborítva a falat a Bibliából és a Szentek legendáiból vett ábrázolásokkal. Páratlan értékű freskótöredékek találhatók az egyhajós, tornyos, sokszögű szentéllyel záródó apró templomban.

Belépődíj, vezetéssel: 400 Ft/fő

Csótár Rezső – Aranykéz-, Gránátalma-díjas – népi iparművész fazekasmester nevét már többen ismeritek. A vendégszeretetéről, kiváló humoráról híres őrségi úriember segítségével betekintést nyerhetünk a régió kézműves világába. A bátrabbak ki is próbálhatják magukat a fazekas mesterségben egy kupica „baksz@r” (szilva) pálinka elfogyasztását követően.

Rezső barátunk nem fogad el tőlünk pénzt, alkotásaiból szoktunk vásárolni. 

Negyedik állomásunk Magyarföld, ahol Rátóti Zoltán kezdeményezésére egy gyönyörű fatemplomot építtettek… de vajon miért van szüksége egy alig 40 lelket számláló őrségi apró falunak 50 férőhelyes fatemplomra?

Utolsó helyszínünk Bajánsenye, Határ csárda.

Remélhetőleg kellőképpen megéheztünk és maradt még hely az elfogyasztott szendvicseink után egy kis kulináris élvezetnek. Természetesen fakultatív (nem kötelező) programként helyi ételekből kóstolhatunk: Őrségi gombaleves hajdinával, Vargánya krémleves, Vadpörkölt dödöllével, Csülök tökmagos babsalátával, házirétesek, Hajdinamálé… „és még sokan mások”…

Innen ismét 3 és fél, 4 órás út vár ránk hazáig, útközben egy, vagy több megállóval.

[hr]

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a travelbus.hu oldal jobb oldali gombsorában találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 16.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Jelentkezni a travelbus.hu oldalon a – több helyen is megtalálható – „jelentkezem” gomb segítségével, vagy a felső menüsor „Jelentkezés” menüpontjára kattintva lehet.

A kitöltött jelentkezési lap elküldését követően szinte azonnal egy automatikus válaszlevelet kaptok, melyet 1-3 napon belül egy visszaigazoló levél követ. 

A regisztráció sikerességéről vagy sikertelenségéről is küldünk értesítést.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a – sikeres visszaigazolást követő – 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

Egynapos utazás ajánlatok, ötletek