kirandulas_20240428

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

A Bükk-hegység kevésbé ismert részére fogunk ma ismét túrázni, Ómassa és Újmassa között a Garadna vidéken.

Egy Rekettyés kávészünet után Lillafüredig utazunk autóbusszal.

"Lillafüred Magyarország egyik legszebb települése rengeteg látnivalóval, köztük két legfontosabb jelképével a Hámori-tóval és a Palotaszállóval. Turisztikai jelentősége kiemelkedőnek nevezhető, mivel Magyarország egyik legjobb adottságokkal rendelkező hegyvidéki üdülőhelye.

Nevét Gróf Bethlen András unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt. Bethlen az 1890-es évek elején határozta el, hogy kormányüdülőt épített a Hámori-tó közelébe.

A Garadna völgyben eredetileg a Szinva és Garadna patakok találkozásánál volt egy természetes tó, melyet 1813-ban egy völgyzáró gát segítségével visszaduzzasztották, hogy a kohászathoz a megfelelő mennyiségű vizet biztosítsák. Lillafüredet 1892-ben nyilvánították üdülőteleppé gróf Bethlen András földművelési miniszter kezdeményezésére." (Forrás: orszagjaro.net)

Innen lesétálunk a kisvasút állomásra és vonatra szállunk, Garadna végállomásig. Aki nem szeretne túrázni, Lillafüreden, vagy Garadnán is sétálhat, itt nincs jelentős szintkülönbség.

A "vasló" a Hámori-tó mentén, a Fazola-kohó mellett elhaladva ér a túránk kiinduló pontjához. "A Hámori-tó nyugati csücske és Újmassa között a Garadna-patak festői völgye őrizte meg hazánk egyetlen kohóipari műemlékét, a faszéntüzelésű nagyolvasztót, a Fazola-kohót, közismert nevén "őskohót".

Az őskohóhoz hasonló ipari emlék Európában csak három található. A kohó története a 18. századra nyúlik vissza. Fazola Henrik lakatos mester – akinek világhírű rokokó stílusú alkotásai Egerben találhatók – 1770-ben Miskolc-Ómassa területén, Mária Terézia engedélyével az általa felfedezett bányákra, illetve a térségben található hatalmas erdőségekre alapozva vasművet épített. A kohó mellett áll a Massa Múzeum és a műemlék vasverő." (Forrás: nogradgeopark.eu)

A vonatjegy árak:

Csoportos kedvezményes jegy egy útra: 1.400 Ft/fő

Körtúránk vége is a vasút végállomáshoz vezet. A Garadna-völgy erdei kisvasútjának állomásáról indul a Pisztráng tanösvény, mely a Lillafüredi Pisztrángtelepen élő sebes pisztrángokról kapta a nevét. Ezen indulunk el, majd élesen jobbra letérve kaptatunk el a Sebesvízi Keleti Forrásbarlang felé.

"A Sebes-víz völgye a Bükk-hegység legnagyobb esésű szurdokvölgye, amelyben csodálatos vízesések alakultak ki az évszázadok alatt. A Sebes-víz aranyló mésztufa lépcsőkön folyik le a Garadna völgyébe és torkollik bele a gyűjtő patakba." (Forrás: csodautak.bllogspot.com)

A teljes útvonal 3 és fél kilométer, de ha bírjátok lehet több is: környékbeli barlangok felfedezése. A szintemelkedés a vízesésig, másfél kilométeren 177 méter (kb. 10%-os emelkedő).

Ma, cukrászda helyett pisztrángozni fogunk a Pisztrángtelep melletti Halsütödében.

A hazaindulást 16 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 8:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 14.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!