kirandulas_20240421

[button text=”Vissza az Utazás ajánlatokhoz” link=”https://travelbus.hu/kirandulasaink/” style=”info” size=”small” target=”_self” display=”inline” icon=”user”]

[hr]

[button text=”Jelentkezem” link=”https://travelbus.hu/jelentkezes/” style=”warning” size=”large” target=”_self” display=”inline” icon=”no”]

 

 

[hr]

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

[hr]

Az élénk érdeklődés miatt ezt a kirándulást is megismételjük.
Somogyország újra a célpont.

Egy Székesfehérvári Pihenő után az első állomásunk Lábod és Mike között, a Peteshalmi Vidrapark.

„A Nagyzsilip túloldalán kialakított, a természetes vidrakotorék minden részletét hűen utánzó kifutóban él Boni és Tomika, a két mentett vidra… Körös-körül a tórendszeren számos fajtársuk él.

Magyarország, közelebbről Belső–Somogy európai „vidra-nagyhatalom”. A Balaton és a Dráva közt húzódó ökológiai hálózat erdei tavas területeinek láncolata igazi „vidra-Paradicsom”. Védelmet, búvóhelyet, élelmet talál itt ez a Nyugat-Európából már csaknem teljesen eltűnt menyétféle ragadozó.

A Parkban közelről tanulmányozhatjuk a vidrát, ezt a védett, rejtett életmódot folytató állatot. Megismerkedhetünk életmódjával, viselkedésével. Nemcsak a gyermekek, de a felnőttek számára is különös élmény a vidrák pajkos játékának megfigyelése. A látogatói központtól induló tanösvény útvonalát követve tárul ki előttünk a vidrának, Európa legértékesebb menyétféle ragadozójának természetes élőhelye, annak növény-, és állatvilága.

Távcsövünk segítségével a vízimadarak között cigányrécét is felfedezhetünk. A somogyi tavak képezik e védett, gesztenyebarna tollazatú récefaj fészkelési területeinek nyugati határait. A megfigyelőtoronyból nagyon jól áttekinthető a petesmalmi tórendszer.Tavi és erdei életterek találkoznak itt egymással, ennek köszönhetően rendkívül gazdag a terület élővilága. Ezt szaknyelven szegélyhatásnak is nevezzük. Egyszerre hallhatjuk a barátposzáta, a fekete rigó és a nádi madarak énekét.

A kunyhóból náddal szegélyezett szigetre látunk, amely a parti madaraknak biztosít fészkelési lehetőséget. Bíbicek, kis lilék, kis vöcskök. A tanösvényen tovább haladva nádszigetek rajzolódnak ki előttünk, melyekben törpegémek fészkelnek. A nádból a nádi tücsökmadár pirregését hallani. Szemben az öreg tölgyfákon barna kánya fészkel. A tó fölött parti, molnár és füsti fecskék cikáznak.

A Vidrapark egyben mentett (fiatal, sérült) vidrák, ill. egyéb védett emlősök, madarak menhelye. Számos vidra, fehér gólya, fekete  gólya és legyengült, de már röpképes rétisas-fióka kapott újból erőre nálunk.

A tanösvény 2 km hosszú, amely kivezet a halastavak élővilágához, ott madármegfigyelő kunyhókból és magaskilátóból figyelhető meg a háborítatlan természet. A terület fakultatív programként járható be, teljes hosszában legalább másfél, két órával lehet számolni!

A belépőjegy tartalmaz egy vidra bemutatást (11:30) és egy kirándulási lehetőséget a tanösvényen.” (Forrás: stvsz.com)

Jegyárak

Gyermek és nyugdíjas belépő: 1.000 Ft/fő

Teljes árú belépő: 1.500 Ft

[hr]

14 órára már vár bennünket Kisbajom

illetve: Orbán Ági, a Konyhafőnök televíziós gasztro-vetélkedő 2015-ös győztese.

Ági eredetileg grafikus, de nem erről az oldaláról fogjuk megismerni. Hihetetlenül vidám, jókedélyű, nem hétköznapi személyiség… mi pedig nagyon szeretjük a különleges embereket.

Talán régi álma vált itt valóra, hogy mindent maga termeljen és magától nőjön, ami terítékre kerül.

Nos, ebből kapunk egy kis ízelítőt, hiszen minket itt jó vendégül fognak látni kérem szépen!

Mire megérkezünk Ági már előkészítette a tésztát a különleges, kelt háziperecéhez, melyet saját készítésű sajttal fog megbolondítani.

Amíg kel a tészta, elkísér bennünket egy rövid falusétára, s közben megnézzük a skanzent.

Kisbajomról az első írásos emlékek 1397-ből maradtak fenn, ekkor még Kysbayon névvel.

Az 1554. évi török kincstári adójegyzékben Kisbája néven fordul elő, 6 adóköteles házzal. 1715-ben 19 háztartást írtak össze.

1847. július 14-én a település leégett, az újjáépítés során szabályos, átgondolt szerkezetre törekedtek. A legtöbb ház a 19. század második felében épült, így Kisbajom egységes arculatot őriz. 1967-ig nem kötötte össze szilárd burkolatú út a külvilággal, ennek köszönhető, hogy a faluban nagyszámú népi építészeti érték maradt fenn, amelyeknek egy része országos, illetve helyi védelem alatt áll. Ezek a szép régi parasztházak, tágas utcák, zöldellő parkok adják meg a település sajátos hangulatát.

Akik ismerik a környéket csak úgy nevezik, hogy a „Rinyamente ékszerdoboza”. (Forrás: kisbajom.hu)

Mire visszatérünk Ági férje, Szabolcs egy hamisítatlan gulyással készül, de mielőtt mindent együtt elfogyasztanánk, megformázzuk Ági perecét és tetszés szerinti sajttal ízesítjük… mindezt igazi falusi családias légkörben.

A vendéglátás ellenértéke: 3.500 Ft / fő

17 óra körül terveztük, de nem tudjuk mikor indulunk haza, Rajtatok múlik. A hazavezető út körülbelül 3 órát vesz igénybe.

[hr]

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

Egynapos utazás ajánlatok, ötletek