kirandulas_20240420

[button text=”Vissza az Utazás ajánlatokhoz” link=”https://travelbus.hu/kirandulasaink/” style=”info” size=”small” target=”_self” display=”inline” icon=”user”]

[hr]

[button text=”Jelentkezem” link=”https://travelbus.hu/jelentkezes/” style=”warning” size=”large” target=”_self” display=”inline” icon=”no”]

 

 

[hr]

Szabad helyek száma: 1

Jelenlegi létszám: 25 fő

[hr]

A mai kirándulásunkra nem kell túracipő! Csak csodálni megyünk Magyarország Sárköz régiójába.

Az eredeti programunk első helyszíne – a TulipGarden – sajnos a korai hőségnek köszönhetően elmarad, mivel a tulipánok a kertészet idei első nyitásakor már mind elvirágoztak.

1.

Így esett a választás egyik kedvenc helyszínünkre Grábócra.
A grábóci szerb ortodox kolostor és templom (szerbül: Manastir Grabovac) a Tolna megyei Völgység egyik „világtól elzárt”, erdővel borított dombok között megbújó kisközségében Grábócon található, ahová 1580-ban érkeztek ortodox szerb szerzetesek a dalmáciai szerb Dragovity kolostorból. A faluban akkoriban már éltek a törökök elől korábban ide vándorolt szerb családok. A kolostor összes épülete 1994 óta ismét a magyarországi szerb ortodox egyház tulajdonában van. A hely több évszázadon át a „magyarországi szerb kultúra Athénje”, a magyarországi szerb ortodox papképzés központja volt.
Patakon átívelő kőhídon át vezet az út az egyemeletes kolostorhoz. Attól jobbra látható a kútház. A kolostortól keletre emelkedik a templom, ahol magyar nyelvű tárlatvezetésen mesélik el az ortodox templom történetét.

Az idegenvezetés 500 Ft/fő

2.

Báta, Sárköz tündérkertje.

Itt már vár bennünket a Pál Bözsi néni a Sárközi Babamúzeumban.

Persze nem akármilyen babákról van szó. A Népművészet Mestere bemutatja nekünk, Sárköz, a sárközi emberek viseletét életképekben a születéstől az elmúlásig. Bözsi néni a múzeumban található összes bemutatott babákat, szőtteseket, terítőket, ruhákat saját maga készítette, így első kézből hallhatjuk történetüket.

Belépőjegyek egységesen 1.000 Ft/fő

Innen tovább indulunk, de maradunk a sárközi vidéken.

Reméljük, hogy a sok látnivaló miatt kissé zsúfoltra sikerült program nem riaszt el senkit!

3.

A Szent Vér Bazilikában található, a kegytemplom Szent Vér ereklyéje, mely 2017-ben került Bátára a nyitrai püspök adományából. Az ereklye annak a kendőnek a darabja, amely Jézus arcát takarta a sírban, s amelyet a vallásos tisztelet Veronika kendőjének nevez. Ezt egy aranyozott kör alakú tokban helyezte el, amelynek előoldala üvegből van, s hátul püspöki pecsétjével zárta le és hitelesítette. Az ereklyetokot egy piros kövekkel díszített kereszt alakú ereklyetartóban helyezte el. A Szent Vér ereklye a főoltár tabernákuluma fölött lett elhelyezve. Szentmisék kivételével látogatható és érinthető az ereklye. A főoltárt megkerülve lépcsőn lehet feljutni arra az emelvényre, amelyről az ereklyét érinteni lehet. (Forrás: szentver-bata.hu)

4.

Huszákné Czencz Marietta tojásfestő, Czencz János európai hírű festőművész lánya sok éve munkálkodik azon, hogy édesapja hagyatékát Emlékmúzeum formájában a nagyközönség számára bemutathatóvá tegye. A festőművész életművét áttekintő kiállítás mellett Czencz Marietta alkotásai is megtekinthetők a múzeumban.

Czencz János 1885. szeptember 2-án született a Vas megyei Ostffyasszonyfán. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult 1907-1912 között, mestere Edvi Illés Aladár, Hegedűs László és Zempléni Tivadar volt. 1908-ban már kiállított a Műcsarnokban, 1913-ban pedig a Műcsarnok téli tárlatán a Tükör előtt című képével elnyerte a Halmos Izidor pályadíjat…

Marietta 1960 óta festi hímestojásait itt, a sárköz legdélebbi csücskén, Bátán. Sárközben ősi hagyomány volt Húsvétkor a tojásajándékozás. A fiatalok a „mátkatálban” küldték kedvesüknek a legszebben megfestett tojásokat. (Forrás: museum.hu)

Belépőjegy ára: 400 Ft/fő

Már csak egy dolog maradt hátra: ha van kedvetek és energiátok, levezetésképpen Kakasd felé indulunk haza, ahol meglátogatjuk az Anna cukrászdát.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 14.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

Egynapos utazás ajánlatok, ötletek