kirandulas_20240420

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 2

Jelenlegi létszám: 24 fő

A mai kirándulásunkra nem kell túracipő! Csak csodálni megyünk Magyarország Sárköz régiójába.

Az eredeti programunk első helyszíne - a TulipGarden - sajnos a korai hőségnek köszönhetően elmarad, mivel a tulipánok a kertészet idei első nyitásakor már mind elvirágoztak.

1.

Így esett a választás egyik kedvenc helyszínünkre Grábócra.
A grábóci szerb ortodox kolostor és templom (szerbül: Manastir Grabovac) a Tolna megyei Völgység egyik „világtól elzárt”, erdővel borított dombok között megbújó kisközségében Grábócon található, ahová 1580-ban érkeztek ortodox szerb szerzetesek a dalmáciai szerb Dragovity kolostorból. A faluban akkoriban már éltek a törökök elől korábban ide vándorolt szerb családok. A kolostor összes épülete 1994 óta ismét a magyarországi szerb ortodox egyház tulajdonában van. A hely több évszázadon át a „magyarországi szerb kultúra Athénje”, a magyarországi szerb ortodox papképzés központja volt.
Patakon átívelő kőhídon át vezet az út az egyemeletes kolostorhoz. Attól jobbra látható a kútház. A kolostortól keletre emelkedik a templom, ahol magyar nyelvű tárlatvezetésen mesélik el az ortodox templom történetét.

Az idegenvezetés 500 Ft/fő

2.

Báta, Sárköz tündérkertje.

Itt már vár bennünket a Pál Bözsi néni a Sárközi Babamúzeumban.

Persze nem akármilyen babákról van szó. A Népművészet Mestere bemutatja nekünk, Sárköz, a sárközi emberek viseletét életképekben a születéstől az elmúlásig. Bözsi néni a múzeumban található összes bemutatott babákat, szőtteseket, terítőket, ruhákat saját maga készítette, így első kézből hallhatjuk történetüket.

Belépőjegyek egységesen 1.000 Ft/fő

Innen tovább indulunk, de maradunk a sárközi vidéken.

Reméljük, hogy a sok látnivaló miatt kissé zsúfoltra sikerült program nem riaszt el senkit!

3.

A Szent Vér Bazilikában található, a kegytemplom Szent Vér ereklyéje, mely 2017-ben került Bátára a nyitrai püspök adományából. Az ereklye annak a kendőnek a darabja, amely Jézus arcát takarta a sírban, s amelyet a vallásos tisztelet Veronika kendőjének nevez. Ezt egy aranyozott kör alakú tokban helyezte el, amelynek előoldala üvegből van, s hátul püspöki pecsétjével zárta le és hitelesítette. Az ereklyetokot egy piros kövekkel díszített kereszt alakú ereklyetartóban helyezte el. A Szent Vér ereklye a főoltár tabernákuluma fölött lett elhelyezve. Szentmisék kivételével látogatható és érinthető az ereklye. A főoltárt megkerülve lépcsőn lehet feljutni arra az emelvényre, amelyről az ereklyét érinteni lehet. (Forrás: szentver-bata.hu)

4.

Huszákné Czencz Marietta tojásfestő, Czencz János európai hírű festőművész lánya sok éve munkálkodik azon, hogy édesapja hagyatékát Emlékmúzeum formájában a nagyközönség számára bemutathatóvá tegye. A festőművész életművét áttekintő kiállítás mellett Czencz Marietta alkotásai is megtekinthetők a múzeumban.

Czencz János 1885. szeptember 2-án született a Vas megyei Ostffyasszonyfán. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult 1907-1912 között, mestere Edvi Illés Aladár, Hegedűs László és Zempléni Tivadar volt. 1908-ban már kiállított a Műcsarnokban, 1913-ban pedig a Műcsarnok téli tárlatán a Tükör előtt című képével elnyerte a Halmos Izidor pályadíjat...

Marietta 1960 óta festi hímestojásait itt, a sárköz legdélebbi csücskén, Bátán. Sárközben ősi hagyomány volt Húsvétkor a tojásajándékozás. A fiatalok a "mátkatálban" küldték kedvesüknek a legszebben megfestett tojásokat. (Forrás: museum.hu)

Belépőjegy ára: 400 Ft/fő

Már csak egy dolog maradt hátra: ha van kedvetek és energiátok, levezetésképpen Kakasd felé indulunk haza, ahol meglátogatjuk az Anna cukrászdát.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 14.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!