kirandulas_20240414

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Egy Székesfehérvári Pihenő után...

Sokadik Balaton-felvidék látogatásunk első állomása Káptalantóti.

„Megyek a piacra.” – Egy egyszerű mondat, mégis mennyi érzést, élményt tudunk társítani hozzá, ha már valóban voltunk egy ilyen nyüzsgő és izgalmas helyen, mint egy klasszikus piac. Veszprémtől nem is olyan messze van egy hely, ahol már közel két évtizede működik valóban szenvedélyből egy termelői piac. Káptalantótiban a Liliomkert piacot egy egyszerű baráti beszélgetés hívta életre, ma pedig az egyik legnépszerűbb találkozási helye a térség termelőinek és vásárlóinak, akik egészen messziről is képesek eljönni csak emiatt. (forrás: liliomkert.hu)

Valóban többször jártunk már itt, és - bár nem olcsó portékát kapni - mindenképpen különleges hely.

Innen 12 órakor indulunk tovább Szentbékkállára.

A festői és igen élő falucska egy délnek tekintő domboldalra kúszik fel a Balaton-felvidéki Káli-medencét északról karéjosan lezáró erdős hegyek ölelésébe. A templomtól letekintve előbb a falu zegzugos utcái és a hol cserepes, hol nádas háztetőit, azokon túl pedig a Káli-medence sík, helyenként mocsaras síkját látjuk. (forrás: szentbekkala.hu)

Az autóbuszt a falucska szélén a focipályánál hagyjuk és skanzen házacskák között felsétálunk a kőtenger "partjáig". Ez nem megerőltető, körülbelül 2 kilométer oda és ugyanennyi vissza... tehát összesen 4 kilométer. Megéri.

Az egyedülálló geológiai formakincs beleékelődik az Országos Kéktúra útvonalába Badacsonytördemic és Nagyvázsony között Egyik közismert, gigantikus kőtömb a Kelemen-kőnek keresztelt ingókő, amelyet egyesült erővel képesek billegtetni a látogatók, mivel a - csak három ponton nyugvó - monstrum valójában egy tíz tonnás kőpad. (forrás: wikipedia)

Néhány kilométerre újabb gyöngyszem található.

Salföld falucskát az Árpád-házi királyok idején Salkőkútnak nevezték, valószínűleg azért, mert az egyik legismertebb birtokos, az Atyusz nemzetségbeli tagja, Sal (Saul) volt, akitől fennmaradt két végrendelet (1221-ből és 1227-ből), mint hiteles írásbeli dokumentum. A Sal családnak a környéken is nagyobb birtokai voltak. A család férfi ága 1560 körül kihalt.

A régi házakat olyan városiak vették meg és újították fel, akiket vonzott a környék, a táj szépsége. A hajdani nyaralók némelyike mára „tősgyökeres” salföldi lett, mert közülük többen letelepedtek itt, némiképp gyarapítva a lakosságot. Manapság Salföld, amellett, hogy turista látványosság, működő falu is, saját önkormányzattal, természetvédelmi majorral, szép portákkal. (forrás: wikipedia)

A nemzeti park igazgatóság a falu határában alakította ki a Salföldi Majort 1997-ben, ahol egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfit, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat, valamint lovakat, köztük a nemzeti kincsként számontartott kalandos történetű gidrán fajtát mutatja be. (Ez a program fakultatív.)

Belépők

Felnőtt jegy: 2.200 Ft/fő

Kedvezményes jegy: 1.700 Ft/fő

Javaslatunk, hogy lehetőleg ne utcai, sima talpú cipőben gyertek a kirándulásra és akinek van túrabotja, bátran hozza magával.

Ha már itt járunk, akkor ne hagyjuk ki a Balaton partját.

16 óra körül Balatonfüreden fejezzük be a napunkat szabad program keretében.

A hazaindulást 17: 30 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 14.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!