kirandulas_20240413

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Virágok, lepkék, Kicsi kultúra jellemzik mai csatangolásunkat. 

Kecskeméti kávészünet után első állomásunk a szegedi SZTE Füvészkert.

Március végétől virágoznak a cseresznyefák a Füvészkert Japánkertjében. A hanami (szó szerint „virágnézés”) gyönyörködés a tavasszal virágzó cseresznyében és japán szilvában hagyományos japán szokás szerint. A cseresznyefa virágzása március végétől május elejére hullámzik végig Japánon. Ehhez kapcsolódik a füvészkert rendezvénye, melyen ezt a Japánban hagyományos ünnepet szeretnék közelebb hozni a látogatókhoz.

Az arborétum jelenlegi formájában is igen sok értéket rejt. A rózsakert mögött kezdődő tölgygyűjtemény a hazai fajok mellett az Amerikában és a mediterrán vidékeken honos fajok közül is közel 20 fajt is bemutat. A kert számos pontján színes, dúsan virágzó ágyásokban ismerhetőek meg az egynyári növények, melyek nyár elejétől egészen az őszi időszakig díszítenek. Többségük a trópusi, szubtrópusi és a mediterrán területekről származik.

A Kaliforniában őshonos hegyi mamutfenyők a Föld legnagyobb tömegű élőlényei, súlyukat gyökérzettel együtt 6000 tonnára becsülik. A Füvészkertben több példányuk is látható, közülük a legidősebb is csak bébikorú a maga 60 évével.

A kaktusz- és pozsgásházban a sivatagok, félsivatagok, sziklagyepek szárazságtűrő növényvilágával ismerkedhetünk meg. A több mint 500 fajt bemutató gyűjtemény két részből áll.

A lepkeház előterében lehet megismerkedni a páfrányok és a csipkeharasztok zömmel trópusokon élő képviselőivel.

A lepkekert leglátványosabb lakói az azúr lepkék. A 10-15 cm-es égszínkék szárnyú pillangók szinte megállás nélkül cikáznak, teljes szépségüket akkor mutatják, ha szétnyitott szárnyakkal megpihennek.

A denevérlepkék nevükhöz híven inkább alkonyatkor aktívak. Rajtuk kívül szinte mindig látható a malachit rókalepke, a Júlialepke, a narancsfoltos dámalepke, a zebracsíkos viráglepke és számos zebralepke faj is. Forrás: fuveszkert.u-szeged.hu

Reménykedünk tehát a szép időben!

Belépő díjak

Teljesárú jegy: 2.500 Ft/fő

Kedvezményes jegy: 1.800 Ft/fő

Innen Sándorfalvára robogunk, mert 14 órától várnak bennünket.

A település külterületének jelentős része a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozik, így szikes pusztái a szikes növénytársulásokkal, homoki erdője, illetve a Tisza-menti ártéri erdők védett természeti értékek. Forrás: wikipedia

A település sok látnivalót rejt, mi most a Pallavicini család történetével ismerkedünk meg, kastélylátogatás keretében.

Olaszország története egy ezredéven keresztül a Pallavicini névvel van egybeforrva. A család tagjai minden időben kiválóan fontos történelmi szerepköröket töltöttek be.

A falu jelentősége akkor nőtt meg, amikor őrgróf Pallavicini Károly özvegye, gróf Zichy Leopoldina az uradalom központját Algyőn rendezte be. Kastélyt, tiszti lakot, majorokat építtetett és innen irányították nagyon átgondoltan a Mindszent-Algyői hitbizományi uradalmat. Az 1879. március 7-ére virradóan, a nagy tiszai árvíz következményeként Algyő nagy része elpusztult.

Az árvizet követően, őrgróf Pallavicini Sándor 300 kataszteri hold területet (több, mint 150 hektárt) ajánlott fel a település újraépítéséhez, ehhez 597 ingyen háztelket parcellázott uradalmának délnyugati sarkában az árvíz sújtotta Algyő lakóinak. Az árvízkárosultak közül több száz környékbeli szegényparaszt élt a lehetőséggel, az új települést az őrgrófról, Sándorfalvának nevezték el.

A Pallavicini Emlékszobában állandó tárlaton mutatják be az őrgrófi család történetét és mindennapjait felidéző emléktárgyakat, bútorokat és dokumentumokat. Ez a kiállítás azért is egyedülálló a maga nemében, mivel másutt nem tapasztalható részletességgel mutatja be a dél-alföldi arisztokrácia – azon belül is az úgynevezett Mindszent–algyői uradalom és a grófi család –, valamint az alkalmazásukban élők egykori életét. Az Uradalmi Teremben és a Kelemen Kristóf teremben (sándorfalvi születésű szobrászművész) Sándorfalva történetét és népéletét mutatják be. A Pallavicini Kastélyban kaptak méltó helyet Budai Sándor népművész naiv festményei, és Sándorfalva Díszpolgárainak tablói. Forrás: sandorfalva.hu

Belépőjegy egységesen: 500 Ft/fő

A maradék időt Szegeden, kötetlen sétával töltjük.

A hazaindulást 17:00 és 17:30 óra között tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 14.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!