kirandulas_20240413

[button text=”Vissza az Utazás ajánlatokhoz” link=”https://travelbus.hu/kirandulasaink/” style=”info” size=”small” target=”_self” display=”inline” icon=”user”]

[hr]

[button text=”Jelentkezem” link=”https://travelbus.hu/jelentkezes/” style=”warning” size=”large” target=”_self” display=”inline” icon=”no”]

 

 

[hr]

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

[hr]

Virágok, lepkék, Kicsi kultúra jellemzik mai csatangolásunkat. 

Kecskeméti kávészünet után első állomásunk a szegedi SZTE Füvészkert.

Március végétől virágoznak a cseresznyefák a Füvészkert Japánkertjében. A hanami (szó szerint „virágnézés”) gyönyörködés a tavasszal virágzó cseresznyében és japán szilvában hagyományos japán szokás szerint. A cseresznyefa virágzása március végétől május elejére hullámzik végig Japánon. Ehhez kapcsolódik a füvészkert rendezvénye, melyen ezt a Japánban hagyományos ünnepet szeretnék közelebb hozni a látogatókhoz.

Az arborétum jelenlegi formájában is igen sok értéket rejt. A rózsakert mögött kezdődő tölgygyűjtemény a hazai fajok mellett az Amerikában és a mediterrán vidékeken honos fajok közül is közel 20 fajt is bemutat. A kert számos pontján színes, dúsan virágzó ágyásokban ismerhetőek meg az egynyári növények, melyek nyár elejétől egészen az őszi időszakig díszítenek. Többségük a trópusi, szubtrópusi és a mediterrán területekről származik.

A Kaliforniában őshonos hegyi mamutfenyők a Föld legnagyobb tömegű élőlényei, súlyukat gyökérzettel együtt 6000 tonnára becsülik. A Füvészkertben több példányuk is látható, közülük a legidősebb is csak bébikorú a maga 60 évével.

A kaktusz- és pozsgásházban a sivatagok, félsivatagok, sziklagyepek szárazságtűrő növényvilágával ismerkedhetünk meg. A több mint 500 fajt bemutató gyűjtemény két részből áll.

A lepkeház előterében lehet megismerkedni a páfrányok és a csipkeharasztok zömmel trópusokon élő képviselőivel.

A lepkekert leglátványosabb lakói az azúr lepkék. A 10-15 cm-es égszínkék szárnyú pillangók szinte megállás nélkül cikáznak, teljes szépségüket akkor mutatják, ha szétnyitott szárnyakkal megpihennek.

A denevérlepkék nevükhöz híven inkább alkonyatkor aktívak. Rajtuk kívül szinte mindig látható a malachit rókalepke, a Júlialepke, a narancsfoltos dámalepke, a zebracsíkos viráglepke és számos zebralepke faj is. Forrás: fuveszkert.u-szeged.hu

Reménykedünk tehát a szép időben!

Belépő díjak

Teljesárú jegy: 2.500 Ft/fő

Kedvezményes jegy: 1.800 Ft/fő

Innen Sándorfalvára robogunk, mert 14 órától várnak bennünket.

A település külterületének jelentős része a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozik, így szikes pusztái a szikes növénytársulásokkal, homoki erdője, illetve a Tisza-menti ártéri erdők védett természeti értékek. Forrás: wikipedia

A település sok látnivalót rejt, mi most a Pallavicini család történetével ismerkedünk meg, kastélylátogatás keretében.

Olaszország története egy ezredéven keresztül a Pallavicini névvel van egybeforrva. A család tagjai minden időben kiválóan fontos történelmi szerepköröket töltöttek be.

A falu jelentősége akkor nőtt meg, amikor őrgróf Pallavicini Károly özvegye, gróf Zichy Leopoldina az uradalom központját Algyőn rendezte be. Kastélyt, tiszti lakot, majorokat építtetett és innen irányították nagyon átgondoltan a Mindszent-Algyői hitbizományi uradalmat. Az 1879. március 7-ére virradóan, a nagy tiszai árvíz következményeként Algyő nagy része elpusztult.

Az árvizet követően, őrgróf Pallavicini Sándor 300 kataszteri hold területet (több, mint 150 hektárt) ajánlott fel a település újraépítéséhez, ehhez 597 ingyen háztelket parcellázott uradalmának délnyugati sarkában az árvíz sújtotta Algyő lakóinak. Az árvízkárosultak közül több száz környékbeli szegényparaszt élt a lehetőséggel, az új települést az őrgrófról, Sándorfalvának nevezték el.

A Pallavicini Emlékszobában állandó tárlaton mutatják be az őrgrófi család történetét és mindennapjait felidéző emléktárgyakat, bútorokat és dokumentumokat. Ez a kiállítás azért is egyedülálló a maga nemében, mivel másutt nem tapasztalható részletességgel mutatja be a dél-alföldi arisztokrácia – azon belül is az úgynevezett Mindszent–algyői uradalom és a grófi család –, valamint az alkalmazásukban élők egykori életét. Az Uradalmi Teremben és a Kelemen Kristóf teremben (sándorfalvi születésű szobrászművész) Sándorfalva történetét és népéletét mutatják be. A Pallavicini Kastélyban kaptak méltó helyet Budai Sándor népművész naiv festményei, és Sándorfalva Díszpolgárainak tablói. Forrás: sandorfalva.hu

Belépőjegy egységesen: 500 Ft/fő

A maradék időt Szegeden, kötetlen sétával töltjük.

A hazaindulást 17:00 és 17:30 óra között tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 14.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

Egynapos utazás ajánlatok, ötletek