kirandulas_20240331

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Pethő Jutka utastársunk lelkesedésének és segítségének köszönhetően rendhagyó és igazán különleges napunk lesz ma.

Azon szerencsés kevesek közé tartozunk, akik eljuthatnak a világhírű orgonaművész, Varnus Xavér Bach és Shakespeare Fesztiválja koncertjére...

Első állomásunk előtt Székesfehérváron tartjuk szokásos pihenőnket kávé, sütemény és egészségügyi okokból.

Magyarpolányban nem csak a házak műemlék jellegűek, hanem a településszerkezet is. Itt a Bakonyi falvakra jellemző többutcás típus alakult ki, mégpedig Ny-K-i irányban az egyik, É-D-i irányban – mintegy keretet alkotva – a másik főutca. Valószínű, hogy az É-D irányú utca lehetett a régebbi, és később adódott az igény a másik utca kialakítására. A máig szinte összefüggően megmaradt utca, a Petőfi utca, melyet az Országos Műemléki Felügyelőség 1968-ban 46 házzal népi műemlékké nyilvánított. A védett utcát a bakonyi építkezésre jellemző tornácos, mellvédes, oszlopos, 2-4 osztatú kőházak alkotják, amelyek az 1800-as évek végén az 1900-as évek elején épültek.

A Kálvária kapuján belépve elénk tárul a pihenőkkel tagolt 173 lépcsőfok. Minden pihenőnél egy stációt csodálhatunk meg, amelyek fából készült, festett szobrok segítségével illusztrálják a vallásos jeleneteket. Az írások 1780-ra datálják a kálvária építését. A hat kápolnaszerű stáció vasrács mögött csaknem ember nagyságú, fa szobrokkal jeleníti meg a fájdalmas Rózsafüzér öt titkát. A keresztút feljáratánál ma is álló két kőszobrot az úgynevezett „amerikai keresztet” és a Fájdalmas Szűz szobrát 1901-ben adományokból állították.

A dombtetőre felérve találjuk a gyönyörű, neogótikus stílusban épült Szent Szűz kápolnát. A barokk kálvária és a falu stílusának megfelelően, fehérre meszelt falaival beleolvad a településbe. A kápolna építését 1908-ban kezdték el és 1910. július 9-én szentelték fel. A keresztúti állomások fa szobrait a hagyomány szerint a sváb Listner testvérek készítették. Az „amerikai keresztet” Hort Sándor keszthelyi kőfaragó faragta. A kápolna oltárát Schmidt József budapesti oltárépítő, üvegfestményeit Palka József budapesti üvegfestő készítette.

Természetesen, akinek megerőltető a Kálváriára vezető lépcsősor lentről szemmel tarthat bennünket.

Innen Gannára foguk utazni.

1748-ban az Esterházyaknak három fő birtoka volt hazánkban: Tatán, Pápán és Csákváron. A grófi család tagjai arra kérték Esterházy Károly püspököt, hogy az építtessen Gannán egy templomot. A kérés külön kiemelte, hogy a szent helynek egyedinek kell lennie.

A mauzóleum tényleg egyedi kinézetű lett, mely a neoklasszicizmus jegyeit viseli. A templomban gyönyörű, homokkőből megmunkált szobrok. A belső padsorok 1818-ban készültek, s azóta is itt állnak a szentélyben. A templom szerkezetét tűzön hajlított, gyantával átitatott gerendák alkotják, amelyhez az elmúlt évszázadokban szintén nem kellett hozzányúlni. Ha körbetekintünk találunk itt eredeti süttői márványt, gyönyörű faoltárt. A templomot 1818 nyarán szentelték fel.

A kör alaprajzú központi kripta az itáliai keresztelőkápolnákat idézi. Nyolc karcsú oszloppal tartott kupolás középrésze van, és csehboltozatos kerengőjéről közelíthetők meg a szarkofágokat és koporsókat tartalmazó oldalfülkék. A középső rész szintje kissé mélyebb, centrumában kör alaprajzú márványoltáron kettős korpusz helyezkedik el. Egy kereszten azért függ két Krisztus-alak, hogy egyszerre két pap mondhasson szentmisét, az egyikük fehér miseruhában az élőkért, másikuk feketében a holtakért.

Ganna számunkra a legösszetartóbb település.

Nagy Ottó polgármester úr már korábban is mesélt nekünk az Esterházy család és Ganna kapcsolatáról ebben a templomban. Mesélt a településről, ahol szinte minden hétvégén rendezvényeket tartanak, ahol az idős emberekre az egész falu vigyáz és ahol a gyerekeknek van miért felnézni a felnőttekre.

A belépődíj 800 Ft személyenként.

Innen pedig már a mai nap fénypontja felé "száguldunk" Felhővel Mezőlakra... mint szélcsendben egy tornádó.

Varnus Xavér korunk talán legismertebb orgonaművésze. YouTube csatornáját 32 millióan nézték meg ezidáig, Bach koncertjének filmét, amelyet a Berlini Dóm nagyorgonáján rögzítettek, a maga közel 14 milliós YouTube megtekintésével hivatalosan is a történelem legnagyobb nézettségű orgonahangversenyévé lett.

Xavér 2020-ban megvásárolta a bájos dunántúli kis falu, Mezőlak pusztulásra ítélt Evangélikus Öregtemplomát, elkezdte az épület restaurálást, vásárolt hozzá Németországból egy csodálatos hangú, 2500 sípos nagyorgonát és 2023. május 14-én megtartotta a Varnus terem első orgonakoncertjét.

Öccsének, Varnus Ádámnak 2022-ben bekövetkezett halála után az ikonikus orgonaművész, a Magyar Érdemrend Tiszti- és Középkeresztjével kitüntetett Varnus Xaver megvásárolta a dunántúli Mezőlak elhagyatott Evangélikus Öregtemplomát, hogy koncertteremmé alakítsa néha fivére emlékére, és tavaszi művészeti fesztivált hívjon életre a gyönyörű, XIX. századi neogótikus falak között. Így 2024 tavaszán alighanem a dunántúli ékszerdoboz falucskában, Mezőlakon lesz a világon a legmagasabb az egy négyzetméterre jutó Kossuth-díjasok száma. Tíz vasárnap délutánján a magyar színművészet legnagyobbjai jönnek el Shakespeare-t szavalni Varnus Xaver Bach muzsikájának kíséretével.

A mai nap vendégei: Esztergályos Cecília és Vitray Tamás

Ez a mi vasárnapunk, amikor mi is hivatalosak vagyunk egy alkalomra, hogy élőben élvezzük a művészek előadását!

A koncertjegyeket Pethő Jutka biztosította számunkra, ergo az Ő pénze fekszik benne. 

Nagylelkű segítségét nagyon szépen köszönjük!

Ezért, NAGYON FONTOS!

Tekintettel, hogy igen nehezen sikerült a jegyekhez hozzájutni, az a kérésünk, hogy erre a programra csak az jelentkezzen, akit érdekel a koncert! A jelentkezéssel egyidejűleg a koncertre is regisztráltok!

A jelentkezéseket csak a koncertjegy átvételével és kifizetésével együtt tekintjük véglegesnek. A megváltott jegyeket nem tudjuk visszavásárolni, lemondás esetén Nektek kell gondoskodni az új tulajdonosáról.

A koncertjegyek ára személyenként 5.550 Ft (online fizetés miatti kényelmi díjjal)

A jegyek átvételéről a jelentkezések visszaigazoló levelében tájékoztatunk Benneteket!

Hazaindulásunkat közvetlenül a koncert végén tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 8:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 15.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!