kirandulas_20240330

[button text=”Vissza az Utazás ajánlatokhoz” link=”https://travelbus.hu/kirandulasaink/” style=”info” size=”small” target=”_self” display=”inline” icon=”user”]

[hr]

[button text=”Jelentkezem” link=”https://travelbus.hu/jelentkezes/” style=”warning” size=”large” target=”_self” display=”inline” icon=”no”]

 

 

[hr]

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

[hr]

Újra zakatolunk, mert ezt a kirándulást nagyon szerettük!

Nagybörzsönybe buszozunk, majd…

kb. 9:30 órától a rengeteg érdekes látnivalóból válogathatunk:

Palisca Mária keramikust, aki korongozott, kerámia figurákból megformált, mesejelenetekből tart kiállítást, mely ingyenesen látogatható. „…Úgy születnek, hogy meglátom itt bent a fejemben, és onnan kezdve a megvalósítás már gyerekjáték, sőt élvezet! Persze engem is érnek olykor meglepetések, mert ahogy drága jó tanárnőm mondta: „a tűz minősíti a munkánkat.”

Vagy, Martin Balázst, aki gyümölcsmagból faragott egyedi ékszereket, miniatűr faragványokat készít.

Vagy, a főtértől néhány perces sétára található az

1. Antal-féle műemlék vízimalom, melyet az 1847. évi nagy tűzvész után építettek, és végül 1851-ben készült el. A meghajtáshoz szükséges vizet a patakon kb. 200 méterre feljebb épített duzzasztógáttól egy keskeny csatornán vezették az épülethez.

2. A Szent Miklós templom a 18. század végén épült, pontosabban 1782-ben kezdték meg a mai barokk plébániatemplom építését, az akkori esztergomi érsek, Batthyány József támogatásával.

3. A Szent István templomról csak annyit tudunk, hogy az 1690-es években nagyon szegényes felszereléssel rendelkezett, az oltáron kívül alig akadt benne berendezési tárgy. 1779-ben felmerült, hogy lebontják, de szerencsére erre nem került sor.

4. A XIII. századi templom a mainál jóval kisebb méretben épült. Akkoriban a középkori falusi templomokban nem voltak padok, a hívek a misén állva vettek részt. A Bányásztemplomot a XV. század folyamán kibővítették, majd többször átalakították, és miután 1710 után visszakerült a katolikusokhoz, 1788-ig volt Börzsöny plébániájának központja.

(forrás: ilovedunakanyar.hu)

5. Kemencés sütésrend

Kínálat: Börzsönyi lepény, túrós-, almás batyu, sonkás-sajtos kifli, zakúszkás lepény, sajtos-sonkás tarisznya, szilvalekváros-lepény, kakaós, diós és fahéjas csiga, kapros-túrós lepény szilvalekvárral Csülkös buci, kolbászos buci… és még sokan mások.

Legkésőbb – hogy legyen időnk jegyet vásárolni – 11:30 órakor a kisvasút állomáson találkozunk és 12:00 órakor „Vonatra száll… vonatra száll… vonatra szállunk, úgy megyünk…” Ide busszal megyünk a főtérről.

Csodás vidéken haladunk. A Börzsöny alapját egy a miocén korban működő ősvulkán alkotja. Az egykori kráter pereme alkotja a Börzsöny legmagasabb csúcsait. Legmagasabb csúcsa a Csóványos (938 m). Magyarország 3. legmagasabb átlagmagasságú hegysége.

Vaslóval körülbelül 45 percet utazunk végig a Hosszú-völgyi patak mentén Kisírtáspusztán keresztül, Nagyírtáspusztára. A Kisirtás–Nagyirtáspuszta közötti tolt menetű, ún. csúcsfordítós szakasz egyedülálló Magyarországon, de világviszonylatban is ritkaságnak számít, ezért 2000 óta műemléki védelem alatt áll. A Nagybörzsöny – Nagyirtáspuszta vonalszakasz 8 km hosszú.

A menetjegy (8 km-es úton egyszeri egyirányú utazáshoz)

Teljesárú: 1.900 Ft

Kedvezményes: 1.500 Ft 

A visszafelé vezető utat gyalog fogjuk megtenni egy másik (rövidebb) útvonalon. A Tolmács hegyet megkerülve 5 és fél kilométer gyaloglás vár ránk.

Többnyire lejtőn fogunk haladni, de rögtön az út elején leküzdjük az emelkedő nagyrészét. Az összes szintemelkedés: 114m, a lejtés: 313m.

Akinek van feltétlenül hozzon magával túrabotot és lehetőleg a bokát jól tartó cipőt. 

Ahogy eddig sem a kirándulásaink során, most sem fogunk rohanni. Egyetlen túrajelzésen haladunk Nagybörzsönyig, a sárga+-en.

Természetesen ma sem marad el a kalória pótlás, hazafelé Nagymaroson állunk meg az Édeske Cukrászműhelyben.

A hazaindulást 17:00 – 17:30 óra körül terveztük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 8:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 11.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

Egynapos utazás ajánlatok, ötletek