kirandulas_20240321

[button text=”Vissza az Utazás ajánlatokhoz” link=”https://travelbus.hu/kirandulasaink/” style=”info” size=”small” target=”_self” display=”inline” icon=”user”]

[hr]

[button text=”Jelentkezem” link=”https://travelbus.hu/jelentkezes/” style=”warning” size=”large” target=”_self” display=”inline” icon=”no”]

 

 

[hr]

Szabad helyek száma: 4

Jelenlegi létszám: 22 fő

[hr]

Egy régebben (2019-ben) megtartott, rendhagyó kirándulásra várunk Benneteket sok szeretettel.

Dékán Péter geológus, országjárás vezető, gyógynövény szakértő barátunk vezetésével visszautazunk körülbelül 55 millió évet, az eocén korba. Péter egész nap velünk lesz és szívesen válaszol a kérdéseinkre, legyen az geológiai vagy gyógynövényekkel kapcsolatos érdeklődés.

A Kárpát-medencében a legidősebb harmadidőszaki képződmények a felszínen az eocén korból valók. A többszöri tengerelöntés eredményeképpen lerakódott üledékek ma leginkább a Dunántúl és Erdély területén találhatók. A gánti bauxitlencsék fedő rétegsora a középső-eocén klasszikus ősmaradvány lelőhelye. Itt a tenger előre nyomulása és a szárazföld nagyobb területeinek elöntése első fázisában apró, díszítetlen csigákban (Melania) gazdag márga keletkezett. A molluszkákban gazdag tengeri rétegsor e felett helyezkedik el. Több tucat fajt írtak le innen. A legjellegzetesebb csigák a tornyos Cerithiumok, a kerek, alacsony Naticák, a csomókkal, vagy tüskékkel díszített Tympanotonusok, a bordás Cantharusok és Clavilithesek.

Péter tárlatvezetésével megnézzük a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumot és Földtani Parkot. Olyan, mintha szkafander nélkül sétálgatnánk a Mars bolygón. Szakvezetőnk a bánya fénykorában itt dolgozott, így néhány kulisszatitkot is megtudhatunk.

A belépődíj a területre

Teljes árú jegy: 1.300 Ft/fő

Kedvezményes jegy: 700 Ft/fő

Mellékhelyiség és egy kisbüfé is található a látogató központban. Érdemes, mert…

Gántról indulva kb. 3-4 kilométert fogunk sétálni (többször meg-megállva) és – ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk – kalcitot, hematitot, gipszkristályt és csiga-fosszíliákat fogunk találni. A terület korábban a bánya része volt, ma az egyik leginkább kedvelt hely a „kincsvadászok” körében.

Péter készül egy kis ásvány-ékszer bemutatóval, melyekből lehet vásárolni is.

A szedett és vett kincseinkkel ezt követően Csákvárra indulunk és felkeressük a – kirándulók által – kevésbé ismert szabadon látogatható Báracházi barlangot.

A Csákvár nyugati szélén található, 204 méter magas Guba-hegy oldalának a keleti sziklafalában, 189 méter tengerszint feletti magasságban van a messziről is jól látható bejárata. A barlanghoz a Csákvárról induló zöld turista jelzésen, majd az abból kiágazó zöld barlangjelzésen juthatunk. Szabadon látogatható. A hossza 87,5 méter, a függőleges kiterjedése 10,5 méter, a mélysége másfél méter és a magassága kilenc méter. Több, egymást keresztező tektonikus hasadék mentén, triász fődolomitban alakultak ki a korróziós járatok. A busztól kb. 500 métert kell – kissé emelkedős dombon – kutyagolni.

Péter tiszteletdíja: 1.000 Ft személyenként.

A barlang felett szép kilátást élvezhetünk a Vértes vonulataira. A túra végén a többszörös díjnyertes Csuta Cukrászda süteményeit és fagylalt költeményeit kóstolhatjuk meg.

Fontos, hogy lehetőleg ne utcai cipőben érkezzetek a kirándulásra és akinek van túrabotja, itt hasznát veheti!

A hazaindulást 17:00 óra körül terveztük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 12.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

Egynapos utazás ajánlatok, ötletek