kirandulas_20240309

[button text=”Vissza az Utazás ajánlatokhoz” link=”https://travelbus.hu/kirandulasaink/” style=”info” size=”small” target=”_self” display=”inline” icon=”user”]

[hr]

[button text=”Jelentkezem” link=”https://travelbus.hu/jelentkezes/” style=”warning” size=”large” target=”_self” display=”inline” icon=”no”]

 

 

[hr]

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

[hr]

Kissé korai órában, ismét Tőzike-lesre indulunk Somogyba, ahol a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság túráján veszünk részt. Az eseményre bárki jelentkezhet a DDNP eseményoldalán, így valószínűleg nem csak mi veszünk részt rajta. Úticélunk a csodálatos Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet, ahol a Természetvédelmi Őrszolgálat tagja tart szakvezetést nekünk, s közben „mesél az erdő”.

10:00 órától a túránkon Hosszúvízről északra indulunk, a gyótai halastavakhoz. A Boronka-völgy üde gyertyános tölgyeseiben ilyenkor a védett lágyszárúak mellett megcsodálhatjuk egy védett cserje, a farkasboroszlán virágait is. Visszafelé tavaszi tőzike szőnyeg borította égeresek mellett vezet utunk. (forrás: ddnp.hu)

Túra hossza: 7 km, időtartama: 3-4 óra. Szintemelkedés nincs.

Részvételi (szakvezetési) díj: 1000 Ft/fő.

Hol is vagyunk az országnak ezen a részén?

Hosszúvíz teljes népessége 51 fő. A területen egyetlen városias jellegű település feküdt, Mesztegnyő, azonban tőle északra (Kelevíz, Bize, Hosszúvíz) és délre (Edde) több kisebb település húzódott a Marcalihát keleti oldala és a Boronka-vízfolyás között, a Sári-csatorna mentén. A 13. század közepéig tartó aránylag alacsonyabb vízállás, a középkor második felére megfordult, ami nagyobb területek elmocsarasodását, lakhatatlanná válását idézte elő. A vizes, zsombékos rétek széléig húzódó erdők mind építő-, mind pedig tüzelőanyaggal, faszénnel látták el a környező településeket. A vízfolyások mentén malmok álltak, míg a nagyszámban létrehozott tavak halakban bővelkedtek, vagy kenderáztatóként hasznosultak.

A középkor folyamán Kelevíz plébániatemploma a mai településtől Ny-ra, Léhnerpuszta közelében állt. A török hódoltság után a falu már mai helyén települt újjá. Bize ugyancsak templomos település volt a középkorban, és templomának helyét – a falutól Ny-ra – még az I. katonai felmérés is ábrázolta. A mára már teljesen elpusztult Edde falu Mesztegnyő déli határosa volt, és a középkoron át több néven is említették. Templomának helyét Hedve erdőtől ÉK-re, a Pusztaszentegyházi dűlőben találjuk. A Boronka-mellék területére leginkább benyúló település, Hosszúvíz, csak a 19. században jött létre. (forrás: Aradi Csilla – Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal-részlet)

Amit fontos tudni a túra során:

Fontos a kényelmes túracipő/bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a DDNPI weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a DDNPI kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság általános adatkezelési tájékoztatóját az alábbi linken ismerheti meg: www.ddnp.hu/adatvedelem

A somogyi erdőkben számítanunk kell kullancs előfordulására. A zárt öltözet és a riasztószerek csökkentik annak a veszélyét, hogy a túrán résztvevőkbe kullancs kapaszkodjon. Ha mégis, a kullancs-csipesz segíthet szakszerű eltávolításukban. Kérjük, hogy otthon alaposan vizsgálják át testüket és ruházatukat is. (forrás: ddnp.hu)

A tavaszi tőzike február végén, márciusban virágzik. Magyarországon védettséget élvez, természetvédelmi értéke 5.000 Ft. A tömeges gyűjtés és kitaposás mellett azért is veszélyeztetett, mert élőhelyei megszűntek, átalakultak. Vigyázzunk rá, hogy unokáink is láthassák!

Túránk végén, Mesztegnyőn felkeressük a Mini cukrászdát.

A Hazaindulást 15:00 óra körül tervezzük.

[hr]

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 6:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

Egynapos utazás ajánlatok, ötletek