kirandulas_20240309

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Kissé korai órában, ismét Tőzike-lesre indulunk Somogyba, ahol a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság túráján veszünk részt. Az eseményre bárki jelentkezhet a DDNP eseményoldalán, így valószínűleg nem csak mi veszünk részt rajta. Úticélunk a csodálatos Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet, ahol a Természetvédelmi Őrszolgálat tagja tart szakvezetést nekünk, s közben „mesél az erdő”.

10:00 órától a túránkon Hosszúvízről északra indulunk, a gyótai halastavakhoz. A Boronka-völgy üde gyertyános tölgyeseiben ilyenkor a védett lágyszárúak mellett megcsodálhatjuk egy védett cserje, a farkasboroszlán virágait is. Visszafelé tavaszi tőzike szőnyeg borította égeresek mellett vezet utunk. (forrás: ddnp.hu)

Túra hossza: 7 km, időtartama: 3-4 óra. Szintemelkedés nincs.

Részvételi (szakvezetési) díj: 1000 Ft/fő.

Hol is vagyunk az országnak ezen a részén?

Hosszúvíz teljes népessége 51 fő. A területen egyetlen városias jellegű település feküdt, Mesztegnyő, azonban tőle északra (Kelevíz, Bize, Hosszúvíz) és délre (Edde) több kisebb település húzódott a Marcalihát keleti oldala és a Boronka-vízfolyás között, a Sári-csatorna mentén. A 13. század közepéig tartó aránylag alacsonyabb vízállás, a középkor második felére megfordult, ami nagyobb területek elmocsarasodását, lakhatatlanná válását idézte elő. A vizes, zsombékos rétek széléig húzódó erdők mind építő-, mind pedig tüzelőanyaggal, faszénnel látták el a környező településeket. A vízfolyások mentén malmok álltak, míg a nagyszámban létrehozott tavak halakban bővelkedtek, vagy kenderáztatóként hasznosultak.

A középkor folyamán Kelevíz plébániatemploma a mai településtől Ny-ra, Léhnerpuszta közelében állt. A török hódoltság után a falu már mai helyén települt újjá. Bize ugyancsak templomos település volt a középkorban, és templomának helyét – a falutól Ny-ra – még az I. katonai felmérés is ábrázolta. A mára már teljesen elpusztult Edde falu Mesztegnyő déli határosa volt, és a középkoron át több néven is említették. Templomának helyét Hedve erdőtől ÉK-re, a Pusztaszentegyházi dűlőben találjuk. A Boronka-mellék területére leginkább benyúló település, Hosszúvíz, csak a 19. században jött létre. (forrás: Aradi Csilla - Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal-részlet)

Amit fontos tudni a túra során:

Fontos a kényelmes túracipő/bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a DDNPI weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a DDNPI kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság általános adatkezelési tájékoztatóját az alábbi linken ismerheti meg: www.ddnp.hu/adatvedelem

A somogyi erdőkben számítanunk kell kullancs előfordulására. A zárt öltözet és a riasztószerek csökkentik annak a veszélyét, hogy a túrán résztvevőkbe kullancs kapaszkodjon. Ha mégis, a kullancs-csipesz segíthet szakszerű eltávolításukban. Kérjük, hogy otthon alaposan vizsgálják át testüket és ruházatukat is. (forrás: ddnp.hu)

A tavaszi tőzike február végén, márciusban virágzik. Magyarországon védettséget élvez, természetvédelmi értéke 5.000 Ft. A tömeges gyűjtés és kitaposás mellett azért is veszélyeztetett, mert élőhelyei megszűntek, átalakultak. Vigyázzunk rá, hogy unokáink is láthassák!

Túránk végén, Mesztegnyőn felkeressük a Mini cukrászdát.

A Hazaindulást 15:00 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 6:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!