kirandulas_20240225

[button text=”Vissza az Utazás ajánlatokhoz” link=”https://travelbus.hu/kirandulasaink/” style=”info” size=”small” target=”_self” display=”inline” icon=”user”]

[hr]

[button text=”Jelentkezem” link=”https://travelbus.hu/jelentkezes/” style=”warning” size=”large” target=”_self” display=”inline” icon=”no”]

 

 

[hr]

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

[hr]

Merünk nagyot álmodni Veletek ismét és személyesen felkeressük a tavasz hírnökeit, reménykedve az Égiek jóindulatában.

Reméljük a 300 kilométer hosszú utazást kompenzálja majd a látvány.

Két kisebb sétát tervezünk, ami összesen 8 kilométer hosszú, garantáltan szintkülönbség mentesen.

A Kerka patak menti Lenti Parkerdő már kora tavasszal virágba borul, hogy aztán egymás után kápráztassa el a látogatókat az egyre színesedő virágok látványával. Kezdetben hófehér tőzike és hóvirágmező csal mosolyt az arcokra – reméljük végre itt a tavasz felkiáltással! -, később a szellőrózsák, majd a rózsaszínes-lilás-kékes keltikék és az igen ritka kockás liliom bontja szirmait.

A Lenti Parkerdő közvetlenül a Kerka patak mellett fekszik. Mielőtt a patak folyamát szabályozták volna, az minden évben a csapadékosabb hónap után, tavasszal elöntötte a területet. Ennek köszönhetően mára többezernyi tőzike és hóvirág telepedett meg itt, mivel ezek a virágok a vizenyős, ártéri ligeterdőkben érzik igazán jól magukat.

Fontos!

A tőzike és a hóvirág is védett növény, a természetben, vadon növő kikeleti hóvirág természetvédelmi értéke: 10 000 Ft szálanként, a tavaszi tőzike természetvédelmi értéke 5 000 Ft szálanként.

A Lenti Parkerdőben gondozott, kiépített másfél kilométeres tanösvény jelzi az utat, merre érdemes menni, hogy a legtöbb tőzike és hóvirág kerüljön a látókörünkbe. Igazán nem is kell mást tenni, mint követni az ösvényt, andalogni az úton, néha megállni és gyönyörködni a hófehér virágmezőben.

No és elolvasni a kihelyezett ismeretterjesztő táblákat, amelyek részletes és látványos grafikával mutatják be a Parkerdő élővilágát.

A tanösvény Natura 2000-es védettség alatt álló tölgy-kőris-szil ligeterdőn vezet keresztül.

Az interaktív tájékoztató táblák és kialakított pihenők kicsik és nagyok kedvencei. Minden évszakban érdemes sétálni itt egyet, azonban kétségkívül a kora tavaszi virágzás csábítja ide a legtöbb látogatót.  (forrás: szeretunkzala.hu)

A parkolóhelyünktől oda-vissza körülbelül 3 és fél kilométert fogunk gyalogolni.

Innen 30-35 perc buszozással Zalalövőbe „száguldunk”, hogy egy másik csodás területen sétáljunk.

Zalalövőt ókori nevén latinul Aelium Salla-ként említik, a Salla nevet viseli a Zalaegerszegi Göcseji múzeum által üzemeltetett városi múzeum. A Salla elnevezés vélhetően a térség legjelentősebb vízére, a Zala folyó nevére is utal.

A város centrumában, a múzeum mögött található romkert közelében halad el a Borostyánkő út, melynek burkolata itt-ott még eredeti állapotában látható. Az útvonal a szállításon túl a főbb átkelő pontokra is megoldást nyújtott, a jelenleg is meglévő Zala-híd már évszázadok óta ugyanazon a helyen segíti a lápos, mocsaras területen átkelőket.

Zarándokhely és Szentkút a Borosán-völgyben, amit mi is felkeresünk.

Ez a csodálatos és rejtett emlékhely a város határában, egy különös bükkösben található. A kéktúra útvonaltól alig pár lépésre először csak a stációk tűnnek fel az erdőben. A kíváncsi vándor letérve a túraútvonalról még csak sejti, hogy valami mást is rejt ez az erdőrészlet.

A stációk mentén haladva egyre jobban feltárul a völgy, majd egy kiépített lépcsősorhoz érve lehet lejutni a Szentkúthoz.

Ezt a szakrális emlékhelyet a II. világháború végéért hálát adó helyiek emelték, közre fogva a föld mélyéből csordogáló forrásvizet.

A terület több védett, ritka növény – tőzike, erdei ciklámen, kockásliliom élőhelye.

A Szent Márton emlékére létrehozott Via Sancti Martini zarándokút áthalad Zalalövőn, sőt feltételezhetően maga Szent Márton a IV. században az akkor már meglévő Borostyánkő úton haladt zarándoklata során Olaszország felé. (forrás: szeretunkzala.hu)

Mi is elkísérjük Őt néhány száz méteren, majd a Csertán áthaladva, a Palotai-patak mentén visszasétálunk az autóbuszhoz.

A sétánk második szakasza 4 és fél kilométer hosszú.

A leírásokban nem szerepelt, hogy nehéz terepen kell barangolni, ettől függetlenül javasoljuk a zárt (nem csúszós talpú) cipőt és a kiránduló botot, akinek könnyít a sétán.

A hazaindulást legkésőbb 16:00 óra körül terveztük.

[hr]

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 15.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

Egynapos utazás ajánlatok, ötletek