kirandulas_20240225

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Merünk nagyot álmodni Veletek ismét és személyesen felkeressük a tavasz hírnökeit, reménykedve az Égiek jóindulatában.

Reméljük a 300 kilométer hosszú utazást kompenzálja majd a látvány.

Két kisebb sétát tervezünk, ami összesen 8 kilométer hosszú, garantáltan szintkülönbség mentesen.

A Kerka patak menti Lenti Parkerdő már kora tavasszal virágba borul, hogy aztán egymás után kápráztassa el a látogatókat az egyre színesedő virágok látványával. Kezdetben hófehér tőzike és hóvirágmező csal mosolyt az arcokra – reméljük végre itt a tavasz felkiáltással! -, később a szellőrózsák, majd a rózsaszínes-lilás-kékes keltikék és az igen ritka kockás liliom bontja szirmait.

A Lenti Parkerdő közvetlenül a Kerka patak mellett fekszik. Mielőtt a patak folyamát szabályozták volna, az minden évben a csapadékosabb hónap után, tavasszal elöntötte a területet. Ennek köszönhetően mára többezernyi tőzike és hóvirág telepedett meg itt, mivel ezek a virágok a vizenyős, ártéri ligeterdőkben érzik igazán jól magukat.

Fontos!

A tőzike és a hóvirág is védett növény, a természetben, vadon növő kikeleti hóvirág természetvédelmi értéke: 10 000 Ft szálanként, a tavaszi tőzike természetvédelmi értéke 5 000 Ft szálanként.

A Lenti Parkerdőben gondozott, kiépített másfél kilométeres tanösvény jelzi az utat, merre érdemes menni, hogy a legtöbb tőzike és hóvirág kerüljön a látókörünkbe. Igazán nem is kell mást tenni, mint követni az ösvényt, andalogni az úton, néha megállni és gyönyörködni a hófehér virágmezőben.

No és elolvasni a kihelyezett ismeretterjesztő táblákat, amelyek részletes és látványos grafikával mutatják be a Parkerdő élővilágát.

A tanösvény Natura 2000-es védettség alatt álló tölgy-kőris-szil ligeterdőn vezet keresztül.

Az interaktív tájékoztató táblák és kialakított pihenők kicsik és nagyok kedvencei. Minden évszakban érdemes sétálni itt egyet, azonban kétségkívül a kora tavaszi virágzás csábítja ide a legtöbb látogatót.  (forrás: szeretunkzala.hu)

A parkolóhelyünktől oda-vissza körülbelül 3 és fél kilométert fogunk gyalogolni.

Innen 30-35 perc buszozással Zalalövőbe "száguldunk", hogy egy másik csodás területen sétáljunk.

Zalalövőt ókori nevén latinul Aelium Salla-ként említik, a Salla nevet viseli a Zalaegerszegi Göcseji múzeum által üzemeltetett városi múzeum. A Salla elnevezés vélhetően a térség legjelentősebb vízére, a Zala folyó nevére is utal.

A város centrumában, a múzeum mögött található romkert közelében halad el a Borostyánkő út, melynek burkolata itt-ott még eredeti állapotában látható. Az útvonal a szállításon túl a főbb átkelő pontokra is megoldást nyújtott, a jelenleg is meglévő Zala-híd már évszázadok óta ugyanazon a helyen segíti a lápos, mocsaras területen átkelőket.

Zarándokhely és Szentkút a Borosán-völgyben, amit mi is felkeresünk.

Ez a csodálatos és rejtett emlékhely a város határában, egy különös bükkösben található. A kéktúra útvonaltól alig pár lépésre először csak a stációk tűnnek fel az erdőben. A kíváncsi vándor letérve a túraútvonalról még csak sejti, hogy valami mást is rejt ez az erdőrészlet.

A stációk mentén haladva egyre jobban feltárul a völgy, majd egy kiépített lépcsősorhoz érve lehet lejutni a Szentkúthoz.

Ezt a szakrális emlékhelyet a II. világháború végéért hálát adó helyiek emelték, közre fogva a föld mélyéből csordogáló forrásvizet.

A terület több védett, ritka növény – tőzike, erdei ciklámen, kockásliliom élőhelye.

A Szent Márton emlékére létrehozott Via Sancti Martini zarándokút áthalad Zalalövőn, sőt feltételezhetően maga Szent Márton a IV. században az akkor már meglévő Borostyánkő úton haladt zarándoklata során Olaszország felé. (forrás: szeretunkzala.hu)

Mi is elkísérjük Őt néhány száz méteren, majd a Csertán áthaladva, a Palotai-patak mentén visszasétálunk az autóbuszhoz.

A sétánk második szakasza 4 és fél kilométer hosszú.

A leírásokban nem szerepelt, hogy nehéz terepen kell barangolni, ettől függetlenül javasoljuk a zárt (nem csúszós talpú) cipőt és a kiránduló botot, akinek könnyít a sétán.

A hazaindulást legkésőbb 16:00 óra körül terveztük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 15.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!