kirandulas_20240207

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem Paksra

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

A korábbi élénk érdeklődésre tekintettel, megismételjük a kirándulást...

Mielőtt részletekbe bocsátkozunk szeretnénk eloszlatni a kételyeket a helyszínnel kapcsolatban.

Az atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpontja 1995-ben nyitotta meg kapuit. Igaz, hogy vannak kritériumok melyeket figyelembe kell vennünk, de - az igen népszerű és felkapott hely - teljes mértékben biztonságos.

A Paksi Atomerőmű immáron 40 éve látja el Magyarország lakossági és ipari fogyasztóit biztonságos, olcsó és környezetbarát villamos energiával. A 4 blokkal működő erőmű névleges teljesítménye 2000 MW (megawatt), ez biztosítja a magyarországi villamosenergia-termelés közel felét.

Az atomerőmű tiszta energiát termel: mivel nem bocsát ki szén-dioxidot, nem járul hozzá a globális felmelegedéshez. Az atomerőmű működése nélkülözhetetlen a klímavédelmi célok teljesüléséhez.

Bejárata előtt a „Paksi disputa” című alkotás fogadja a vendégeket és az ide érkezők elsétálhatnak az atomenergia kutatásában és gyakorlati megvalósításában meghatározó szerepet játszó magyar tudósok, közéleti személyek bronz mellszobrai előtt: Wigner Jenő, Neumann János, Szilárd Leó, Teller Ede, Hevesy György, Kármán Tódor, Marx György, Habsburg Ottó és Lévai András.

Belépéskor egy hatalmas akvárium fogad bennünket, mely az atomerőmű és a Duna kapcsolatát hivatott bemutatni. Folytatva a túrát, helytörténeti és néprajzi elemekkel találkozhatunk, melyek Paks és környéke régi és közeli múltját mutatják be. Ezután egy interaktív tábla segítségével a hazai villamosenergia termelési-, és fogyasztási adataiban böngészhetünk és így megtudhatjuk, hogy mekkora részt vállal a hazai villamosenergia termelésből a paksi atomerőmű. Egy üvegvitrinen keresztül megtekinthetjük a különböző típusú erőművek fűtőanyagainak összehasonlítását. Majd megismerkedhetünk az atomenergia hőskorának eseményeivel és azon tudósok munkásságával, akiknek szobrait előzőleg már láthattuk. A vállalkozó szelleműek kipróbálhatják az energiatermelő kerékpárt, melynek segítségével virtuálisan villamosenergiát állíthatnak elő. Újabb interaktív elem következik, egy világtérkép segítségével a világon működő összes atomerőművi blokkról informálódhatunk. Ezután az erőműépítés és teljesítménynövelés részleteiben merülhetünk, majd kevésbé köztudott információkkal bővíthetjük tudásukat a radioaktivitásról, a háttérsugárzásról és a maghasadásról szóló panelek segítségével. A ködkamránál bepillantást nyerhetünk a mikrovilág rejtelmeibe. Egy újabb térkép segítségével az atomerőmű környezetellenőrző állomásait tekinthetjük meg, mellette pedig egy kijelzőn az aktuális adatokat és a közelmúlt háttérsugárzásáról szóló információkat olvashatjuk. A reaktor aktív zónáját valósághű üzemanyag-kazetták jelképezik és a blokkok működését egy animációs modell szemlélteti. Az úgynevezett „bizalom képernyőjére” tekintve bárki megtudhatja, hogy éppen abban a pillanatban mi történik a vezénylőteremben, az atomreaktorok csarnokában vagy a villamos energiát előállító generátorok környékén.

Ezután...

Az üzemi területre kizárólag zárt ruházatban és cipőben lehet belépni. Az üzemi területen gyalogosan mozog a csoport, a reaktorcsarnok megtekintéséhez egy lépcsőházon keresztül jutunk fel a +33 m-es szintre. (forrás: paks.hu)

Futurisztikus helyszíneket járunk be, de "Kapcsolatunk titkos is és misztikus, kicsit utópisztikus" (forrás: Köbüki)

Az erőmű látogatása ingyenes!

Jelentkezés határideje az eseményt megelőző 14 nap, azaz 2024 január 24-ig lehetséges!

A jelentkezési lap kissé sajátos a hely jellegéből adódóan, kizárólag az erőmű látogatáshoz készült, ezért kérünk Benneteket figyelmesen töltsétek ki! Egy jelentkezési lap csupán egy fő regisztrációját engedi, ha többen szeretnétek jönni - az adatok miatt - újra ki kell tölteni az űrlapot.

Mielőtt elkülditek olvassátok el az erőmű szabályzatát, melyet egy kis kockába helyezett pipával fogadtok majd el.

A következő állomásunk a Paksi Halászcsárda, a Vizi-Tor helyszíne.

Paks, mint egykori halászfalu, messze földön híres halászlevéről. Tradicionális halászlevet az 1968-ban – mintegy 60 méter magas löszdomb lábánál épült – Halászcsárdában kóstolhatjuk meg.

Három féle fogást választottunk Nektek, melyet szintén a jelentkezési lapban tudtok kiválasztani. Nem kötelező étkezni és az sem kötelező, hogy az általunk ajánlottakból válasszatok.

A választási lehetőségek:

- Paksi pontyhalászlé 3300 Ft 

- Harcsaszelet rántva 4500 Ft (köret nélkül)

- Túróscsusza tepertővel 1500 Ft

Az általunk leadott fogások a kiszolgálást gyorsítják, segítik az éttermet. A további fogyasztásokat helyben tudjátok megrendelni.

Itt már nem vagyunk időhöz kötve, a hazaindulás csak rajtatok múlik.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a hírlevélben, illetve az oldal alján elhelyezett "Jelentkezem Paksra" gombra kattintva.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!