kirandulas_20240203

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Megismételjük ezt a kirándulást is, kastélytúrára indulunk ismét, vissza a XIX. századba.

2023 december 8-tól ismét látogatható Tiszadobon az Andrássy kastély, ahol bennünket 11:00 órára várnak szeretettel.

A kastély 1880 és 1885 között épült. Tervezője Meinig Arthur, akit a gróf arra inspirált, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva. A kastély kertje a művészi gonddal tervezett és gondozott angol-és francia park volt, benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet virágkorában, úgy lehet, Erzsébet királyné is megcsodált. Az egykori harmónia legértékesebb maradéka, a tiszafa-koszorúba fogott bukszus-labirintus, ma is bebarangolható.

Az épület érdekessége: (hasonlóan a Szabadkígyósi Wenckheim kastélyhoz) az évszakok számának megfelelően 4 bejárata, a hónapok számának megfelelően 12 tornya, a hetek számának megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

A kastély teljes szélességében, így a sövénykert szélességében, nyiladék vezetett az erdőn át a Tiszáig. A vadaskert 1945 után erdészeti kézbe került, a nyiladékot beültették, a kastély körül számos új épület foglalta el az egykori romantikus park helyét.

A Tiszadobon élt Andrássyak közül kiemelkedik mindenekelőtt gróf Andrássy Gyula (1823-1890), a regényes életű, aki Széchenyi István ifjú barátjaként személyesen részt vett a Tisza –szabályozás monumentális művében. 1845-ben Tiszadobon alapítják meg az első ármentesítő társulatot, elnöke gróf Andrássy Gyula kezdeményezésére 1846. január 19-én megalakul a Tiszavölgyi Társulat. (forrás: tiszadob.info)

JEGYÁRAK:

Teljes árú kombinált jegy kastély és park belépő: 4.000 Ft

Kedvezményes kombinált jegy kastély és park belépő: 2.000 Ft

Innen kb. másfél óra buszozással Kisgyőrbe utazunk...

A Bükk egyik völgykatlanában, csodálatos természeti környezetben, Miskolctól délnyugatra fekszik Kisgyőr.

Amerre csak nézünk az 1500 lakosszámú településről magaslatokat látunk, hiszen észak és nyugat felől a Bükk hat-hétszáz méter magas nyúlványai, dél és kelet felől alacsonyabb dombok veszik körül. A levegő tiszta, csend és nyugalom lengi körbe Kisgyőrt, melynek helyén már a bronzkorban is település volt.

Több mint 100 egyedi, kézzel készített fafaragvány ékesíti a települést.

A szabadtéri Betlehem 17 szoborból és 4 templomtoronyból áll

A tornyok, melyek a négy történelmi magyar egyházat szimbolizálják egységet alkotnak, még különállásukban is összetartoznak. Az Ökumenikus Betlehem egy völgykatlanban kapott helyett, így még jobban érzékelhetőek a legnagyobb mélységek és magasságok.

A fába faragott golgotát népi iparművészek készítették, átadására és felszentelésére 2016 virágvasárnapján került sor. A golgota jeleneteit angyalok tartják, melyeket a domboldalon hal formában helyeztek el. Az alkotók az angyalok előtt csónak alakú fejfákra kerámiatáblákat raktak, melyeken a látogató írásos formában is megtalálja a stációkhoz tartozó történetrészt.

A 2021 augusztusában pazar panorámával épült Szent Korona kilátó egyedülálló látvány.

A tizenhat méter magas, a nemzeti összetartozást jelképező építmény nem egy szokványos kilátó, mivel a Szent Koronával végződik a tetőszerkezete.

Átmérője nyolc méter, körben népviseletbe öltözött emberek tartják a koronát, nyolc tájegységre osztották fel, Gyimestől az Őrvidékig, szimbolizálva az összetartozást. Az alján nyolc darab életfa látható. A belsejében egy Szent Koronát ábrázoló kiállítást helyeztek el. (forrás: csodalatosmagyarorszag)

A hazaindulást 16 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 14.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!