kirandulas_20240127

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Zizi ötletéből ered a mai téli mátrai túránk, melyhez a leírást a kirandulastippek.hu oldalon találtuk. Itt ugyan könnyű túrának írják, mi közepes nehézségűnek minősítettük.

A 8.4 kilométeres körtúra Mátrakeresztesről a Csörgő-patak vadregényes szurdokán visz fel az ágasvári turistaházig, majd a Két Vár közén, a Kosik-tanya érintésével vissza az Óvár oldalában.

A szintkülönbség 260 méter, ami ekkora távon nem megerőltető. Mindenesetre túrabot és a bokát jól tartó cipő elengedhetetlenül szükséges.

Külön nem szerveztünk étkezést, de a jelentkezési lapon meg lehet jelölni, ha valaki szeretne étkezni. Ha a többség ezt választja megbeszéljük a Fakanalas Csárdával.

A túra leírása (kirandulastippek.hu):

"A mátrakeresztesi Fakanalas Csárda (hajdani Óvár vendéglő) előtti parkolóból indulunk, átkelünk az országúton és az üdülőtelepre tartó két aszfaltút közül a bal oldalit választva, a P jelzéseket követve megyünk el a házak végéig. Elhagyjuk az útról nem látható apró, zsombékos Békás-tavat, beérünk az erdő fái közé, jelzett ösvényünk nem közvetlenül a patak partján, hanem kissé felette, vele párhuzamosan fúrja be magát a hegység mélyébe. Balról leágazik az Óvár felé tartó ZO jelzés, mi továbbra is a P jelzésen gyalogolunk párhuzamosan a patak medrével.

Utunk mellett bal oldalt hatalmas sziklafalak, a Bagoly-kő andezittornyai sejlenek fel a fák közül, népszerű sziklamászó-hely mellett haladunk el. Széles, kényelmes utunk közvetlenül a hangulatos Csörgő-patak köves medre mellett fut, egy elágazásnál balra tér le a P+ jelzésű út, mi továbbra is a völgy alján haladó P jelzésen megyünk az egyre szűkülő völgyben tovább. Pár perc múlva jobbról egy gázlón át megérkezik hozzánk a Z jelzés is.

A P és a Z elágazásától pár méterre mindenképpen tegyünk egy kitérőt a vadregényes Csörgő-szurdokba, a PO jelzésű ösvény jobbra ágazik le és néhány lépés után máris feladja a leckét, hatalmas, kidőlt fatörzseken mászunk át az egyre hűvösebb, félhomályos völgyben. A patak többméteres, függőleges sziklafalak közé szorulva, medrében hatalmas sziklák közt zubog. Átugrálunk a köveken, majd a bükkök gyökere mellett, sokszor azokba kapaszkodva kimászunk a rövid kanyonból, majd a PO jelzéseket követve utunk visszatér a P és a Z jelzésű turistaúthoz, pont a szépen foglalt Vándor-forrásnál.

Miután kellően csillapítottuk szomjunkat a forrás hűsítő vizével, közepes kaptatóval felküzdjük magunkat egy szintút elágazásáig, itt balra tartunk, a Z□ jelzés jobbra az csodás erdőrezervátumon keresztül Mátraszentimrére megy. Rövidesen balra ágazik le a PΩ jelzésű meredeken lejtő út a Csörgő-lyuk nem látogatható barlangjához. Pár perc után egy újabb elágazásnál találkozunk a balról jövő P+ jelzéssel, jobbra felfelé kanyarodva keresztezzük az ágasvári erdészeti utat, majd még egy kis emelkedő és kiérünk az ágasvári turistaház előtti nagy rét nyugati széléhez.

A nagy múltra visszatekintő ágasvári turistaház egy egykori vadászház átépítésével, kibővítésével már 1925 óta áll a kirándulók szolgálatára. Az Ágasvár jellegzetes kúpja alatti mesebeli tisztáson állnak a turistaház és szálló épületei, előttük gyönyörű, üdén zöldellő tisztáson pihenhetünk meg a vendéglátóhely nyitvatartási idejében.

A turistaház telkének lezárt nyugati oldalánál balra kanyarodunk a Z jelzésű útra, és szép bükkösben, gömbölyű sziklákkal tarkított gyalogúton érünk ki a Két Vár köze (Ágasvár, Óvár) nevű nyeregbe. Innen indul a ZO jelzés balra az Óvár felső része irányába. Jobbra megnyílik a táj, szép kilátást élvezhetünk a Mátra északnyugati vidékére. A Z jelzésű turistaút továbbra is kellemes bükkösben vezet egészen a Kosik-tanya épületéig, ahol átváltunk a balra induló P□ jelzésre.

Szekérúton megyünk tovább, majd ösvényre váltunk, mely egy feketefenyvesen át vezet a Hosszú-rét kissé benőtt tisztására. Ismét fenyőerdőn keresztül vágunk át, majd a Lench-forrás mellett megyünk el egy kis tó mellett és hamarosan a Békás-tói üdülőtelep felső házaihoz érünk. Jelzett utunk azonban nem megy be a telepre, hanem jobbra egy kis meredeken lejtő ösvényre tart, melyen egy emlékmű mellett ereszkedünk le pár perc alatt kiindulási pontunkra, a mátrakeresztesi Óvár vendéglő elé."

Aki bírja még szusszal, a parkolótól 5-600 méterre található az Alsó-vízesés, a P+ jelzésen.

"Maga a sziklalépcső nagyjából 2 méternyi esésre készteti a patakvizet. A sűrűn benövényesedett, fiatalos erdővel borított terület egyik falában sötét andezitsziklákat látunk, a vízesés pedig egy ívelt, ránézésre is homogén anyagú sziklaperemből áll. Ez a szikla az egykori lávaár megszilárdult maradványa, körüle és alóla a kevésbé ellenálló kőzeteket a víz eróziós munkája mosta ki, ahogyan megállás nélkül koptatta szállított hordalékával a medret." (termeszetjaro.hu)

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 12.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos! 

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! 

Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. 

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!