kirandulas_20240125

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

Szabad helyek száma: 8

Jelenlegi létszám: 18 fő

Mai kirándulásunkon, Komárom városában két erődöt fogunk meglátogatni, de előtte...

A Remeteségi pihenőben tartott kávészünet után, első állomásunk Tata. Rövid sétát teszünk a Cseke-tóhoz, melyhez az Angolkerten át vezet az út.

"A Cseke-tó mellett létesített Angolkert más, ez különálló testet alkot a településen belül és kőkerítéssel van elválasztva a beépített környezettől, ezt a kertet tartják számon Magyarország első tájképi kertjeként.

A kertben számos szobor állt, melyeknek létezésére csak a különféle szobrászmesterek, azaz képfaragók megrendelésekből, elkészült munkáiknak jegyzékeiből informálódhatunk. Kiemelkedő alkotások azonban a kert főkapuja mellett álló szárnyas griffek, melyek jelenlegi helyükre 1801-ben kerültek.

A tatai Angolkert építményeinek sorában kiemelkedő jelentőséggel bírnak a műbarlangok, azaz a grották. Ezeknek építése már az 1780-as évek végén elkezdődött, a romantikus kertstílus jellegzetes elemeiként jöttek létre. A grották közül legjelentősebb a Felső-forrás szomszédságában létesített, három nyílással bíró Pokol nevezetű műbarlang. Építőanyaga nemesen egyszerű, rusztikus, természetes hatást jelenít meg." (forrás: tataiangolkert.hu)

Innen 10:15 óra körül tovább indulunk, mert 11:00 órára várnak bennünket a Csillagerődben.

A Csillagerőd felújítása lehetővé tette a budapesti Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat-gyűjteményének a bemutatását.

Az 1896-ban alapított múzeum a megnyitásakor, a 20. század első évtizedében, több mint ezer darabbal, az antikvitástól a reneszánszig terjedő időszak jelentős szobrászati alkotásainak másolatával rendelkezett. Az 1920-as évektől a másolatgyűjtemények fokozatosan vesztettek népszerűségükből, így a második világháborút követően a gipszöntvényeket nem védték és nem állították helyre: több évtizedes hányattatás várt rájuk, de most végre a méltó helyükre kerültek.

14:00 – 15:30: tárlatvezetés a Monostori Erődben

Régészeti feltárások bizonysága szerint Szőny területén kelta település volt, jelentős kereskedelmi forgalommal. A Római Birodalom határa, a „limes romanus” mentén kiépülő Brigetio a provincia egyik legjelentősebb települése volt az 1-4. században. Neve is kelta eredetű – várat, erődöt jelent. A telep védelmét először földvár biztosította, melyet a 2. században hatalmas kőfallal körülvett erődítés váltott fel...

A 6. században avar törzsek foglalták el a volt római települést, majd a honfoglaló magyarok vették birtokba a 10. század elején. Árpád nagyfejedelem Komárom térségét a gróf Cseszneky család ősének, Ketel nemzetségfőnek adta, akinek fia, Alaptolma erős földvárat épített a Vág dunai torkolatánál...

A mohácsi csatavesztés után a komáromi vár a Habsburgok birtoka lett. Az Oszmán Birodalom terjeszkedése során 1541-ben Buda török kézre került, ezért I. Ferdinánd Bécs védelme érdekében elrendelte Komárom várának megerősítését. Az Öregvár tervét 1550 körül az olasz hadmérnök Pietro Ferrabosco készítette el. A felépült vár komoly erősségnek számított a törökök elleni végvárrendszerben... (Forrás: wikipedia)

Teljes árú kombinált jegy: 5.000 Ft/fő

Kedvezményes kombinált jegy: 4.200 Ft/fő

A kombinált jegyek tartalmazzák a tárlatvezetést is, mindkét helyszínen.

Ezt követően rövid szabad program keretében megtekinthető az erőd és környéke, ha az időjárás is engedi.

A hazaindulást 17:00 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 8:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 12.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos! 

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! 

Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!