Sopron

Ajánlat:

Budapest, Hősök tere kiinduló ponttól 210 km. Egész napos kirándulás 16 személyes minibusszal 67.000 Ft/busz, azaz körülbelül

4200Ft személyenként.

Sopron

Délen és nyugaton a Soproni-hegység, keleten a Balfi-dombság határolja az Ikva-völgyet, ahová Sopron települt a kapu szerepét töltve be a Kisalföld és a Bécsi-medence találkozásánál.

Sopron a középkorban az ország hét legfontosabb szabad királyi városának, majd koronázóvárosának egyike. Történelmi városmagja a 17. századtól csaknem megbontatlan egységként őrződött meg. Neve a magyar és az európai történelem lapjaira is felkerült.

Barokk és reneszánsz polgárházak, a gótikus templomok és a XIX-XX. század világát tükröző paloták sora jellemezi a város arculatát. 1277-ben IV. László által szabad királyi városi rangra emelt város 700. évfordulójára készített város kulcsát a tűztorony felőli bejárat előtt találhatjuk meg.

Egy legenda szerint az utazó előkelőségek, a kereskedők, a falusiak, no és a nagy számban érkező mesterlegények, a Zöld kő ismeretével igazolhatták Sopronban jártukat. Más városban megfordulva kérdezhették az innen érkezőt: ”Hol található a Zöld kő?” “Az előkapui átjáróban” - volt az igazmondást adó válasz. Az eredeti Zöld kő mai is megtekinthető, a Fabricius-ház gótikus nagytermében található ez az emberfej nagyságú kékeszöld kristályos ásvány, amit a geológiai tudomány lazulit néven tart számon.

Áthaladva a Tűztorony alatt a gyönyörű barokk oszlop 1701 óta díszíti Sopron Fő terét. Alkotói a korabeli soproni kőfaragók.

A sok jeles jelzővel illetett város talán a „leghűségesebb város” elnevezésre a legbüszkébb.  Sopron lakói az első világháború utáni területrendezéskor népszavazással döntöttek Magyarországhoz tartozásukról, melynek emlékét a Tűztorony Fő tér felőli homlokzatán Kisfaludi Strobl Zsigmond szoborcsoportja őrzi.

A teret délről határoló templom tornyán egy kecske domborműve utal rá, hogy a XIII. században épült ferences, majd később bencés – népies nevén kecskés – templomot szemléljük. A várkerületen belül múzeumok sorakoznak: az Esterházyk két palotájában működik az Erdészeti, illetve a Bányászati múzeum. Tovább haladva déli irányban elérünk a soproni evangélikusok csarnoktemplomához, melynek a szomszédságában, szintén egy múzeum található, az Országos Evangélikus Múzeum jóvoltából.

Egy utcával arrébb az Orsolya téren az Orsolyita templommal találkozhatunk. Szintén a téren áll a középkori eredetű Lábasház, mely ma Liszt Ferenc Múzeumként látogatható.

Visszafelé kanyarodva a Tűztorony irányába, az Új utcában haladunk ismét észak felé. Itt a középkorban többnyire zsidó kereskedők éltek, s két zsinagógát is hagytak emlékül az utókornak.

A hátsó kapun kilépve ismét a Várkerületbe érünk, itt az 1614-ben épült nagy rondellát találjuk. A városfal utolsó kibővítésekor négy nagy rondella készült. Napjainkban már csak ez az egy áll.

Programajánló:

Sopronban megnyitotta kapuit az ország első, és máig egyetlen csokoládékóstolóknak is teret adó csokoládéműhelye a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda. Kellemes környezetben tárul fel a csokoládékészítés édesen titkos világa: ehhez nem kell mást tenni, mint bejelentkezni egy csokoládékóstolóra.

Minden héten részt vehetünk a Hanságban egy kalandos, terepjárós túrán. Barangolás a hajdani vadvízország rejtett útjain. Hany Istók nyomán haladva a Hanság nehezen megközelíthető helyeinek élővilága tekinthető meg e túra során. Közlekedési eszköz – Land Rover Defender terepjáró – biztosított. Jelentkezni legkésőbb előtte nap szükséges.

Szerda délutánonként ingyenes városnéző sétára is várnak minket, ami 15:30-kor indul a Tűztoronytól.

leírás források: Látnivalók Magyarországon – WellPress kiadó, turizmus.sopron.hu, Korabinsky, Johann Matthias: Geographisch-historisches und Produkten Lexikon von Ungarn, Pressburg.
képek forrásai: nyaralunk.hu, turizmus.sopron.hu, mindenamisopron.hu, orszagalbum.hu, mapio.net, harrerchocolat.com

6 Responses

  1. Mikor lesz ??
    • Kedves János! Terveztem ide is kirándulást szervezni, de májusra már nincs szabad hétvégém, így valószínűleg júniusban valamikor.
  2. Mikor lenne a kirándulás Sopronba?? Üdv: Bosnyák Terka Szép hétvégét!
    • Kedves Terka! Sajnos csak június 3-4-i időpont lenne a leghamarabb, amikor lenne szabad hétvége. Üdvözlettel: Gábor
  3. Ha majd egy vasárnapi napra szerveződik ez a program, akkor szeretnék résztvenni a kiránduláson.
    • Kedves Éva! Köszönöm szépen, hamarosan felteszem a kirándulást valószínűleg június 4-re. Üdvözlettel: Gábor