Pécs és környéke

Ajánlat:

Budapest, Hősök tere kiinduló ponttól 200 km. Egész napos kirándulás 16 személyes minibusszal 64.000 Ft/busz, azaz körülbelül

3900Ft személyenként.

Pécs

A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a 2. század elején a rómaiak alapítottak várost Sopianae néven.

E latin képzésmódú név vitatott eredetű alapszava (kelta sop: 'mocsár') minden bizonnyal kapcsolatban van azzal, hogy a Pécs helyén álló római kori város déli oldala akkor lenyúlt a vízjárta, mocsaras rétig. A település a 4. századra tartományi székhellyé és a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált. A középkori Pécset az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává tette Janus Pannonius püspök, a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője. Pécs mindig soknemzetiségű település volt, kulturális rétegek rakódtak egymásra, nemzetiségek hagyományai, értékei ötvöződtek két évezredes története során. Magyarok, horvátok és svábok ma is békében élnek egymással gazdag kulturális polaritásban, így nem meglepő, hogy a város 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt Európa egyik kulturális fővárosa lett.

 

Gázi Kászim pasa dzsámija vagy Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom a magyarországi török-iszlám építészet legmonumentálisabb alkotása, Pécs egyik jelképe, Európa legészakibb épségben maradt dzsámija. A dzsámit Gázi Kászim 1543-1546 között építtette. Eredeti mérete hosszában és szélességében száz lépés. Ma katolikus templomként működik. Látogatható.

Misztikum lengi körül a Zsolnay márkanevet, pedig a titok nem titok. Egyszerűen csak 161 éves tradíciót, egyedi gyártástechnológiákat, innovatív kezdeményezéseket, művészi érzéket, kifinomult szaktudást, kiváló minőséget, utánozhatatlan gondosságot, örök értéket jelent. Mindez együttesen egy varázslatos, megismételhetetlen világot teremt, amelyet az egész világ ismer és elismer. 

1878-as Párizsi világkiállításon elnyerte a nagy aranyérmet (Grand Prix) és a Francia kormány becsületrendet adományozott Zsolnay Vilmosnak. Ezt követően világszerte megnövekedett a kereslet a Zsolnay termékek iránt.

 

Vasarely, aki a harmincas években festő és reklámgrafikus volt, 1950 táján indult el optikai és kinetikai vizsgálatainak útján: kezdetben különböző átlátszó anyagokra készült rajzokat helyezett egymásra, majd utóbb kettős mozgó szerkezeteket készített fehérben és feketében.

1976-ban, a pécsi állandó Victor Vasarely Múzeum megnyitásának évében avatták fel Aix-en-Provence-ban saját alapítványi múzeumát, mely a képzőművészet és építészet szintézisének egy lehetséges egyéni megoldása, de ezen túl az elemző vizuális kísérletezés nemzetközi műhelye is volt. Victor Vasarely szigorú rendszerességgel élt és alakította ki ars poeticáját.

A pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház a Pécsi egyházmegye katedrálisa. A 11. századi alapokkal rendelkező székesegyház mai formáját a 19. század végén érte el. Basilica minor rangot 1990-ben, II. János Pál pápa magyarországi látogatásakor kapott a templom.

Pécs környéke

Állatkert

Cím: 7635 Pécs, Ángyán János u.
Telefon: +36 20 / 266 - 1908 (08:00 - 16:00 között)
E-mail: info@pecszoo.hu
GPS: 46.093679, 18.225753

 

Mecseki Kisvasút

Azóta folyamatosan üzemel. Sokszor sokan keltették hírét megszűntének, pedig télen-nyáron szállítja, szállította utasait. Nyáron hétfő kivételével minden nap, ősszel és tavasszal szombat, vasárnap. Most, télen, a hétközi szundikálás után vasárnaponként vidáman fütyörészik a Mecsek lankái között.

A Kisvasút egész évben közlekedik

Január 1 – március 8 – ig :  vasárnap 10 – 16 óráig.
Március 14 – április 30 – ig:  szombat, vasárnap és ünnepnap 10 - 17 óráig.
Május 1 – szeptember első vasárnapjáig:  naponta 10 – 18 óráig.
Szeptemberben, októberben:  szombat, vasárnap és ünnepnap 10 – 17 óráig.
Novemberben és decemberben:  vasárnap 10 – 16 óráig.

A kisvonat 20 – 25 percenként közlekedik.

Menetjegyet 2 év felett kell váltani.

Jegyárak:
1 útra, 2 év felett egységesen 300 Ft/fő.
Oda –vissza útra 500 Ft/fő.
Csoportoknak, 20 fő felett, 200 Ft/fő 2 év felett egységesen, gyerek, felnőtt.
Email : muki1962@citromail.hu,
Telefon : 20–355-4641,
www.mecsekikisvasut.extra.hu

 

 A pécsi Tv-torony és Kilátó

rekorder, hiszen Magyarország legmagasabb épülete. A 197 méter magas  épület a Mecsek 535 méter magas Misina csúcsán áll.

 

Erdei Bob

Az európai viszonylatban párját ritkító, 25 kocsiból álló erdei bobpályán egyedülálló kaland részesei lehetünk.


Szakadékok és patak felett, erdőben, fák közt, akár 40 km/h sebességgel siklanak velünk a kocsik a Mecsek szívében.

A közel 1 km-es pályát kanyarok és hullámok teszik izgalmassá, néhol pedig a magasban, szakadék felett vezet a pálya, tehát a természetes adrenalinszint-ugrás garantált.

Pécsi kávézók, kocsmák, bárok, szórakozóhelyek

Az utóbbi pár évben ismét reneszánszukat élik a bárak, kávézók, sorra nyitnak a jobbnál-jobb hangulatos helyek egyedi megoldásokkal csábítva a vendégeket. Pécs kétségkívül a vidéki Magyarország legnagyobb kocsma kultúrájának a színtere, az állandó helyek kavalkádjához hozzájön még a tavasztól őszig tartó fesztiválszezon, a Pécsi Napok, A Kézműves Sörök Fesztiválja, Bányásznap és sok egyéb népszerű rendezvény.

Egylet Sörkert

Pécs, Ferencesek u. 32.

A Művész presszó csapata által nyitott rendkívül hangulatos söröző nagy, vidám hangulatú kerthelyiséggel, 12 féle csapolt sörrel, faszenes grillsütővel. Nagyon erősek feltörekvő, magyar kézműves sörökben, de kitűnő a kávéjuk, és a sörhöz nagyon jól mennek a balkáni grillételek, a csevap, a pleskavica, vegáknak pedig grillezett kecskesajt és sopszka saláta. Laza, oldott hangulat.

Vasárnap zárva!

https://www.facebook.com/egylet

 

Eozin Kávézó

Pécs, Király u. 8.

A Palatinus szállóval szemben található népszerű bár/kávézó sokféle igényt kielégít a reggeli kávézástól a déli szendvicsen át az esti iszogatásig. Esténként még élő zenét is elcsíphetünk. Jó időben pedig a Király utcára telepített székeken nézegethetjük a sétálókat.

https://www.facebook.com/eozin

 

N-Eozin Grillterasz és Kultúrpark

Pécs, Esze Tamás u. 3.

A város egyik legújabb, ígéretes helye az Eozin Kávézó tulajdonosai által megnyitott családias hangulatú romkocsma jellegű grillterasz az egykori Kultúrkert helyén a városfal tövében. Grillezett és füstölt ételek, hideg italok, koncertek, szabadtéri programok, meccsnézés.

www.n-eozin.com

 

Nappali Bár

Pécs, Király u. 23-25.

A város egyik legmenőbb helye, kávézó, kocsma, bár, koncerthelyszín, igazi közösségi találkahely. Reggel 9-től hajnalig minden nap nyitva.

https://www.facebook.com/nappali.bar

 

Blöff Café

Pécs, Színház tér 2.

Népszerű kávézó nappal, trendi kocsma este. Koktélok, regionális borok, csapolt sörök, meccsnézésre az egyik leghangulatosabb hely. Hétvégén csak kora délután nyit.

 

Cooltour Café

Pécs, Király u. 26.

A kétszintes romkocsmára hajazó intézményben nagyon egyedi, hangulatos sörkertben is italozhatunk, esténként koncertek, kulturális programok. Humán Pláza, ahogy a szlogenük szól. Korrekt, barátságos árak, impozáns italválaszték.

http://www.cooltourcafepecs.hu/

 

Csinos presszó

Pécs, Várady Antal u. 8.

Pécs egyik legfelkapottabb helye a közösségi kultúrtérként működő Csinos, nemcsak egyszerű kocsma, kávézó, hanem igazi alternatív kultúrközpont kiállításokkal, koncertekkel, a pincében hajnalig tartó bulikkal. A design rendkívül kreatív, bohókás, retrós, fiatalos. A kiszolgálás nagyon baráti. Érdekes kezdeményezés az ASZPIK, az Alkotói Termelői és Szombati Piac a Kertben elnevezésű rendezvény. Nagyon gyerekbarát hely kis játszótérrel az udvarban. Isteni házi szörpöket kóstolhatunk és kaphatóak a Yokka Kézműves Cukrászműhely utánozhatatlan édességei is.

https://www.facebook.com/csinospresszo/info

 

Művész Presszó

Pécs, Kolozsvár u. 24.

A 2012-ben megnyitott Művész üstökösként robbant be a pécsi kocsma színtérbe, a magyar kézműves sörök népszerűsítését tűzve zászlójára a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. A hely egy kissé messzebb van a fősodortól, a belvárostól, de megéri az extra negyedórás sétát.  A Művész presszó hajdani fénykorát a 60-as, 70-es éveket megidéző, retró hangulat, a kitűnő kiszolgálás és természetesen a csapolt és üveges kézműves sörök nagy választéka utánozhatatlan elegyet képezve vonzza a vendégeket.

https://www.facebook.com/MuveszPresszo?fref=ts

 

Trafik Bár

Pécs, Perczel u. 22.

Pécs egyik emblematikus helye, amely étterem, bár és szórakozóhely is egyben, a hajdani Kossuth/Apolló mozi épületében működik. Már maga a kialakítás az egykori moziban is megéri a látogatást, de a könnyed grillételek, saláták, piadinák is nagyon finomak. Esténként bulik, koncertek szórakoztatják a nagyérdeműt. Hétköznap ebédmenü.

http://www.kinotrafik.hu

 

Lezser Bár

Pécs, Széchenyi tér 18. (Király utca sarok)

2013 óta működik a város legfrekventáltabb sarkán az önmagát bárkonyhaként definiáló intézmény. Laza, fiatalos hangulat, kellemes design, nagy italválaszték, bisztró jellegű konyha, sok tapas-szal, tésztákkal, pizzákkal, hús- és halételekkel. Hétvégenként este DJ szórakoztatja a vendégeket.

Főételek: 1690 – 4590 Ft

http://www.lezser.hu/

 

Strausz Ti-ti-tá Szórakoztatóközpont

Pécs, Lyceum u. 4.

Népszerű szórakozóhely hangulatos kerthelyiséggel, koncertek, DJ-k, bulik, kiállítások, és természetesen gazdag italválaszték korrekt árakkal. A kertben színesre festett bútorok, sőt még egy csónakban ülve is lehet alkoholizálni.

https://www.facebook.com/strausztitita/info

 

Pécsi Est Café

Pécs, Rákóczi út 46. Kereskedők Háza

Pécs ikonikus szórakozóhelye, a pécsi éjszakák kötelező zarándokhelye. Bulik, partik, koncertek hajnalig nemcsak hétvégén. A pécsi egyetemi bulik fellegvára. Meleg konyha is van, egyszerű, laktató étkekkel. Nagyobb sportesemények idején a város legnagyobb sportkocsmája kivetítőkkel.

http://www.pecsiestcafe.hu

Comments are closed.