Gödöllő

Ajánlat:

Budapest, Hősök tere kiinduló ponttól 27 km. Fél napos kirándulás 16 személyes minibusszal 24.000 Ft/busz, azaz kb.

1500 Ft személyenként.

Gödöllő

Sissi királyné kedvenc magyar kastélya Magyarország egyik legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélya Budapest környékének legérdekesebb látnivalója, történelmi és műemléki szempontból is kiemelkedő értéke.

 A kastély rövid története
Építtetője, a 18. sz. egyik legtekintélyesebb magyar főura, Mária Terézia kancelláriaminisztere, Grassalkovich Antal. A család férfiágának kihalása (1841) után a kastélynak több tulajdonosa is volt, majd egy belga banktól 1867-ben, a kiegyezés örömünnepe alkalmával, a kincstár megvásárolta a kastélyt, hogy mint királyi pihenőkastélyt Ferenc József és Erzsébet királynő rendelkezésére bocsássa.
A királyi pár gyakran tartózkodott a kastélyban, különösen Sisi királyné kedvelte Gödöllőt.

(forrás részlet: http://kirandilastippek.hu)

2011-ben új monarchiabeli műemlékkel gyarapodott Magyarország: a Norvég Alap támogatásával elkészült a Királyi Váró felújítása, az 1882-es eredeti tervek alapján.

By Andres rus - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3161558

Nemcsak megjelenésében királyi az épület, feladata is az volt, hogy az uralkodópár – Ferenc József császár és Erzsébet királyné – kényelmét szolgálja, akik Gödöllőre utazva érkeztek ide a fővárosból. Királyi Váró Budapest mindkét nagy pályaudvarán, a Keleti- és Nyugati pályaudvarokon is épült, de egyik sem önálló épület, mint a neoreneszánsz stílust elegánsan képviselő gödöllői. Ferenc József zöld selyemtapétás várótermét és Erzsébet királyné halványsárga selyemmel fedett várószobáját a bordó kárpitú Hercegi Váró köti össze.

(forrás részlet: http://godollo.hu)

Gödöllői Erdészeti Arborétum

Az erdészeti kutatási céllal létrehozott, fák és cserjék génbankjaként is működő erdészeti arborétum területe 350 ha. Mintegy 40 hektáros területe park jellegű, főleg pihenési célokat szolgál. Az arborétumban gyűjteményében jelenleg 147 fenyő és nyitvatermő, illetve 875 lombos fa és cserje faj, fajta, változat, illetve a földrajzi változat található. 2013 májusában civil kezdeményezésre az arborétum először adott otthont az ArboFest ökofesztivál és családi nap rendezvénynek. 

(forrás: http://parkerdo.hu)

Nyitvatartási idő:
Az arborétum a hét minden napján látogatható. A belépés ingyenes.
Április 1. – szeptember. 30.: 8.00-18.00
Október 1. – március. 31.: 8.00-16.00

Comments are closed.