Bokodi lebegőházak

Ajánlat:

Budapest, Hősök tere kiinduló ponttól 89 km. Egész napos kirándulás (Várgesztes, Gánt, Csákvár kiegészítő kirándulással) 16 személyes minibusszal 38.000 Ft/busz, azaz kb.

2500 Ft személyenként.

Bokod

Egy hely, ahol a házak a vízen lebegnek - Fogadjunk, hogy Te sem hallottál erről a magyar faluról!

Hazánk tele van mesés látnivalókkal, de rengeteg van közöttük, amit még fel sem fedeztünk, pedig itt van az orrunk előtt. Létezik egy kis falu Komárom-Esztergom megyében, amit jobban ismernek a külföldiek, mint a magyarok, pedig a legtökéletesebb példa arra, hogy nem kell az embernek átlépni az országhatárt, ha valami igazán különlegeset akar látni. Üdvözöllek Bokodon, a vízen lebegő faluban.

Bora Bora és Velence egybegyúrva

A fotók láttán – nem tudom megmagyarázni, miért – nekem először Bora Bora kicsi kunyhói jutottak eszembe, a vízen lebegésről pedig mi más ugorhatna be, mint Velence? A két lenyűgöző helyet egybegyúrva meg is kapjuk a Komárom-Esztergom megyei települést, amiről eddig csupán keveset tudtunk. Hihetetlen, hogy milyen szenzációs helyek vannak az orrunk előtt, és sokszor szimplán elmegyünk mellettük. Tudtad, hogy Bokod többet látogatott hely a külföldiek által, mint általunk? Pedig ilyet nem lát az ember lánya minden nap. Magyarország egyedülállóan dizájnos kis faluja igazán elbűvölő, szemet csalogató turistacélpont, de azt hiszem jobb, ha inkább a képek beszélnek helyettem.

Írta: Huszár Bianka (www.femcafe.hu)

"Lebegő faluként" vagy "soha be nem fagyó tóként" ismertük meg a Bokodi-tavat, ami színes, cölöpökre épült horgászállásaival hamar a fotósok és filmesek kedvelt témája lett. Kérdés, hogy az erőmű bezárása mennyiben változtatja meg a tó életét.

Néhány ház csak csónakkal érhető el Fotó: funiQ

A tó valójában mesterséges képződmény, amit az 1961-ben indult Oroszlányi Hőerőmű Vállalat (ma Vértesi Erőmű) számára létesítettek. A Bokod határában épült hőerőműnek egy jelentős nagyságú (130 hektár) hűtőtavat kellett létrehozni - ezért a helyiek máig Erőműi-tónak hívják.

A hűtőtavat az erőmű melletti rét elárasztásával, vagyis a rajta keresztülfolyó Által-ér felduzzasztásával hozták létre.

Az Által-ér eredeti medre valahol a tó közepén húzódott, ott, ahol a jelenlegi gát található. A gát funkciója a hűtőtó természetes keringtetésének fenntartása, ugyanis az erőmű felmelegíti, míg a hideg ágban lehűlt víz a technológia miatt keletkezett gőzt hűti vissza. Az erőmű folyamatos működése miatt a tó télen sohasem fagyott be teljesen.

Ez a tulajdonsága tette egyedivé az országban, és emiatt is alakulhatott ki a tó körül a valóságos horgászparadicsom.

Mintegy 400 horgászállást építettek az évek során a tó partja mentén, illetve mélyen a tóba benyúlva.

A kicsi, sokszor éppen csak összetákolt, cölöpökre épült kunyhókat hosszú deszkapallókon lehet megközelíteni - illetve többnyire nem lehet, hiszen tulajdonosaik vagy bérlőik leleményesen zárják el az utat az illetéktelenek elől.

(forrás:http://funiq.hu)

Comments are closed.