kirandulasaink

  • Aktuális kirándulásaink

Utoljára frissítve:

2021. július 6. hétfő -

12:40

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni,

kérem adja meg email címét, majd a visszaigazoló levélben kattintson a hivatkozásra:

Adatvédelmi tájékoztatót elolvasása

Kövessen bennünket a Facebook-on is!

Legyen Ön is tagja a TravelBus Facebook Csoportnak!

Like Us On Facebook Logo - Facebook Image Like Transparent Background Clipart (#262191) - PikPng

Az oldalon beszélgethet, megtalálhatja a kirándulásainkon készült képeket, kirándulási ötleteket kaphat, Last Minute utazásokra jelentkezhet.

Kérem mielőtt a kirándulásra jelentkezne legyen szíves figyelmesen elolvasni az alábbiakban az utazás feltételeit!

Ide kattintva bővebben tájékozódhat a jelentkezés feltételeiről, menetéről, az utazás lemondásáról, "last minute" utakról:

Utazási feltételek 2019. január 1-től

2020. július 8. csütörtök

Szabad helyek a minibuszon: 0 fő

Egy hétköznapi időpontra is szervezünk hajós kalandot...

Találkozónk a megszokott helyünkön lesz reggel 9:00 órakor a zuglói Mogyoródi út és Hungária körút sarkán található murvás parkolóban. Poroszlóig egy megállást tervezünk az M3-as autópálya Rekettyés pihenőjénél.

A hajós szakvezetésre ezen a napon 11:30 órára várnak bennünket, ezért első állomásunk Poroszló, ahol szabadon választott programokkal kezdjük a napot, melyek keretében megtekinthető az Ökocentrum, a kézműves rétesház, de a szabadstrandon is felfrissülhetünk. Ezenkívül akár klímás cukrászdában fogyaszthatunk ínyenc falatokat.

Innen 11 órakor indulunk a mai nap fénypontjának helyszínére Tiszafüredre a Kormorán kikötőbe. Tutajos barátunk két (egyenként 8 fő befogadására képes, árnyékolóval ellátott) katonai ladikba pakol bennünket és 3 órás szakvezetés során közelebbről is megismerhetjük a rejtett madár- és vízivilág élőhelyét.

Utolsó programunk Kisköre, ahol átsétálunk az erőmű gátján és az - Európában is egyedülálló - hallépcsőt nézzük meg.

Ezen a napon is nagyon fontos, hogy mindenkinél legyen megfelelő mennyiégű folyadék, napvédő fejfedő, mert sok időt töltünk a napon.

A kirándulásra jelentkezni a travelbus.mail@gmail.com email címre írva, vagy a https://travelbus.hu/kirandulasaink/ weboldalon található leírás alatti "jelentkezem" gomb megnyomásával lehet. Az utóbbi egy jelentkezési űrlap.

A program díja 11.000 Ft személyenként, mely tartalmazza az oda-vissza utazást és a hajós szakvezetés árát is.

Nagyon sok szeretettel várunk Benneteket akár először, akár újra!

2020. július 11. vasárnap

Szabad helyek : 0 fő

A Zemplénben tengernyi a látnivaló, azonban egy hét is kevés lenne, hogy mindent lássunk.
Ismét kiragadtunk egy szeletet, most az aranyásók földjén barangolunk egy pár órát.

A körtúra nem különösen megterhelő, de mindenki erőnlétéhez mérten döntse el, hogy vállalja-e.

A Zemplénben a legjelentősebb nemesfém előfordulás Telkibánya környékén van, az itt található arany és ezüst bányászata valószínűleg már a XIII.sz.-ban elindult. A falu környékén igen nagy számban találjuk a középkori bányászat emlékeit.
Az aranybányászat központja a Gyepü-hegy, Kánya-hegy környékén van a Fehér-hegyig, elsősorban ezen a területen találjuk a számtalan horpát, a későbbi tárókat, melyek nagy része ma már alig látható, de van közöttük járható is, a Teréz és a Mária táró. Ezek egy nagy területen szétszórva találhatók, megtekintésére a legpraktikusabb, ha az "Aranyásók útja" földtani és bányászattörténeti tanösvény nyomvonalát követjük.

A tanösvény Telkibánya közeléből (Telkibányát Pálházával összekötő út mellett) indul. Közvetlen közelében (az úttest másik oldalán) található még a Mátyás király kútja (vagy Király-kút) forrás, Szép Ilonka sírja, valamint a Jégbarlang is. A legenda szerint itt találkozott Mátyás Szép Ilonkával, ennek emlékét őrzi a jelképes sírbolt.

A túra hossza: 8 km
Ideje: kb. 2,5 óra

Az Ósva-völgyben a XVI.sz.elejéről származó vízduzzasztó gát maradványai láthatók, valószínűleg az ország legidősebb ilyen műemléke. A víz erejét az ércelőkészítésben, kőzúzásra használták, a völgyben több malom is állhatott. Az ércőrlésre használt malomkövek is helyben készültek, a Kánya-hegy oldalában bukkantak malomkő-készítő manufaktúra nyomaira. (forrás: telkibanya.kornyeke.hu/)

Innen alig fél órás buszozással Füzérradványra gurulunk, ahol már várnak bennünket egy szakvezetett park-sétára.
"A Károlyi-kastély XVI. századi elődjét Réthey Péter építette a XVI. század végén. A kastélyt és a hozzá tartozó birtokot I. Lipót 1686-ban Károlyi Lászlónak adományozta. A XVI. századi eredetű Károlyi-kastélyt Ybl Miklós tervei alapján építették át romantikus-eklektikus stílusban 1860 és 1870 között, pompás termeiben azonban hamisítatlan itáliai reneszánsz fogadja az érkezőket. Magyarország egyik legnagyobb kastélyának több mint 100 hektáros parkja védett." (forrás: wikipedia)

A vezetett séta költsége:
Gyermekek (6-14 év) és nyugdíjasok részére 550 Ft,
Teljes árú jegy: 880 Ft,
6 év alatt, 70 felett díjmentes.

Természetesen a buszos utazásunk során tartunk szünetet az oda-,és a visszaút során egyaránt.
Ha időnkbe belefér és kedvetek is van ellátogatunk hazafelé a sárospataki cukrászdába, hogy pótoljuk az elveszített kalóriákat.

A találkozó a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menüpontban találtok).
Az utazás részvételi díja 10.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, egyéb költséget nem.

A regisztrációs díjat átmenetileg töröltük, így a részvételi díjat a kirándulás során rendezzük.
Jelentkezni email-ben a travelbus.mail@gmail.com címen, vagy a https://travelbus.hu/kirandulasaink/ weboldalon az események végén található "jelentkezem" gombra kattintva az űrlap kitöltésével lehet.

Fontos!
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében.
Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Email-ben jelentkezéskor ne felejtsétek el megírni a mobil telefonszámotokat, ezzel megkönnyítve a későbbi kapcsolattartást.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy email levelezésen kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

2020. július 20. kedd

Szabad helyek: 0 fő

A Mecsek lankásabb részein elterülő erdők is jó néhány érdekességet rejtegetnek.
Hetvehely Árpád-kori település, nevére utaló első írásos emlék a 16. századra datálódik, az úgynevezett Krisztics-féle kartotékok gyűjtött adatai említik meg, hogy 1543-ben a falu neve Hetfehel, a fehérvári káptalan birtoka három portával.

A török hódoltság idején elnéptelenedett, majd az 1700-as években megindult a terület benépesedése, az 1800-as évektől a német lakosság került túlsúlyba és a települést mint német falut említik meg az iratok. A II. világháborút követően a falu német lakosságát is érintették a kitelepítések, helyükre az ország különböző vidékeiről és felvidékről telepítettek be embereket.

A faluból, a Sás-völgybe vezető útról indul az a 2,4 kilométeres, az erdei élővilágot és az erdő rejtett kincseit bemutató tanösvény, amely a Bakonyához tartozó Erdő Házáig vezet. (forrás: csodalatosmagyarorszag.hu).

A 2014-ben kialakított madármegfigyelő toronyhoz kapcsolódik: a fiatalos, sűrű erdőben mintegy 50 méter hosszú, 6 méter magas járószintű, a terep emelkedésének következtében a talajszintre érkező, tiszta faszerkezetű lombkoronasétány. A kihelyezett tájékoztató táblák révén létrejött tanösvény az erdészeti erdei iskolai programok tematikájával összehangoltan segíti az erdő alsó szintjeiről nem látható lombkorona szint jellegzetes élővilágának megismerését.

Ezt az útvonalat fogjuk mi is bejárni, mely oda-vissza mindössze 6 és fél kilométer és a szintkülönbség 60 méter... bárkinek ajánljuk!

Ha van kedvetek és időnkbe is belefér, ellátogatunk Pécsre, ahol szabad program keretében eltölthetünk egy kis időt.

A találkozó a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menüpontban találtok).
Az utazás részvételi díja 9.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, egyéb költséget nem.

A regisztrációs díjat átmenetileg töröltük, így a részvételi díjat a kirándulás során rendezzük.

Jelentkezni email-ben a travelbus.mail@gmail.com címen, vagy a https://travelbus.hu/kirandulasaink/ weboldalon az események végén található "jelentkezem" gombra kattintva az űrlap kitöltésével lehet.

Fontos!
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében.
Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Email-ben jelentkezéskor ne felejtsétek el megírni a mobil telefonszámotokat, ezzel megkönnyítve a későbbi kapcsolattartást.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy email levelezésen kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

2020. július 30. péntek

Szabad helyek: 0 fő

A könnyű kirándulások után legyen egy kis kihívás a Bevállalósabbaknak is.

Az utazás és a szokásos kávészünet utáni első állomásunk Zengővárkony.
"A kicsi faluban mintaszerű a hagyományőrzés és nem csak a néphagyományokat, hanem az itt élt alkotó emberek emlékét – mint Fülep Lajosét – is híven őrzik. Farsang és szüret idején előkerül a híresen szép helyi népviselet. Gyöngyös, pántlikás párta, díszes szoknya, mintás kötény – mindez azonos a sárközi viselettel, hiszen a Zengővárkonyaik azonos származásúnak tartják magukat a sárköziekkel. Őrzik a tojásfestés ősi hagyományát és továbbra is készülnek a híres régi minták alapján a szőttesek. Zengővárkony ad otthont a Míves Tojás Múzeumnak, mely Dr. Nienhaus Rózsa magángyűjteménye." (forrás: wikipedia)
Ez utóbbit feltétlenül megnézzük, mert valóban lenyűgöző és egyedülálló gyűjtemény, ahol... fényképezni sajnos nem szabad.
Nem messze, a szomszédban szintén egy igazi kuriózum, egy szalmakincstár található. Nem is gondolnánk, mi mindent készítettek szalmából, így akinek van kedve ezt is megnézzük.
Mindkét kiállítás rövid, kevés időt vesz el a napunkból, de annál nagyobb élményt nyújt.
Rockenbauer Pál nevét sokan ismerik (Másfélmillió lépés Magyarországon), mi magunk is nagy tisztelői vagyunk. Sírja itt található néhány lépéssel a falu felett, szelídgesztenyék társaságában.

Elhagyva a kis falut minibusszal 20 percet utazunk Püspökszentlászlóra, melynek
legismertebb látnivalója a kastély, és az azt körülölelő kis arborétum. A klasszicizáló stílusú késő barokk templomot és mellette álló püspöki nyaralót 1797-ben gróf Eszterházy Pál pécsi püspök építtette.

Az arborétumban több mint 80 fa-és cserjefaj, fajtaváltozat található. Kialakítását Hettey Sámuel püspök kezdte el a 19. század végén. A már meglévő parkot további földek megvásárlásával bővítette, öntözőrendszert és ciszternát építtetett, számos növényfajt telepített, és egy Zsolnay-szökőkutat is állíttatott a kastély elé. Később vadaspark, sőt szabadtéri úszómedence is volt itt.

A kastély az ötvenes évektől egyházi szeretetotthonként működött, 1955 nyarán pedig pár hónapig itt tartották házi őrizetben Mindszenty József bíborost. (forrás: termeszetjaro.hu).

Innen indulunk fel a Mecsek legmagasabb csúcsára a Zengőre. Az itt található geodéziai mérőtorony nyilvános használatát eredetileg tiltották, aztán az építést követő évben a turisták előtt is megnyitották 2020-ban ismét, immáron felújítva.
Az új, acélszerkezetű kilátó minden egyes szintje 3 méteres, így az épület teljes magassága eléri a 22 métert, ami 4 méterrel több, mint a korábbi geodéziai torony, így magasodik a lombkoronaszint fölé, páratlan körpanorámát nyújtva a kirándulóknak.
Az egész Dél-Dunántúl legmagasabb pontjáról jól láthatók a Mecsek gerincének csúcsai, valamint dél felé a Szársomlyó és Tenkes-hegy, kelet felé a Mórágyi gránitrög hullámos háta.
Tiszta időben akár a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatjuk. A hegy nem csak szép kilátást nyújt, hanem speciális mikroklímájának köszönhetően ritka növényeknek is, így a bánáti bazsarózsának és más védett növényeknek is otthonául szolgál. (forrás: csodalatosmagyarorszag.hu)

A túra 5.1 km és 311 méter a szintkülönbség.

A találkozó a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menüpontban találtok).
Az utazás részvételi díja 9.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, egyéb költséget nem.

A regisztrációs díjat átmenetileg töröltük, így a részvételi díjat a kirándulás során rendezzük.

Jelentkezni email-ben a travelbus.mail@gmail.com címen, vagy a https://travelbus.hu/kirandulasaink/ weboldalon az események végén található "jelentkezem" gombra kattintva az űrlap kitöltésével lehet.

Fontos!
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében.
Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Email-ben jelentkezéskor ne felejtsétek el megírni a mobil telefonszámotokat, ezzel megkönnyítve a későbbi kapcsolattartást.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy email levelezésen kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

 

Jelentkezni a travelbus.mail@gmail.com email címen lehetséges

vagy

a Jelentkezem gomb segítségével

Az alábbi ábra segítségével helyet lehet választani, de persze nem kötelező. A szabad helyeket kirándulásonként a szabad helyek száma alatt felsorolva lehet látni.

Ahol több a szabad ülés, mint a jelentkezők száma (nem elírás), ott a jelentkezők nem jelölték meg hová szeretnének ülni.

A jelentkezéseket sorban dolgozzuk fel, így előfordulhat, hogy a választott helyre korábban már jelentkeztek, de a weboldalon ez még nincs módosítva. Kérünk Benneteket ezt is vegyétek figyelembe.

A helyfoglalása csak a regisztrációs díj beérkezését követően végleges. Kivétel, ha a jelentkező rendelkezik a TravelBus utazókártyán elegendő (3500) ponttal.