kirandulas_20240615

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Ismét szomszédolunk és nem is megyünk túl messzire.

Selmecbánya története színes és fordulatos, mint a közép-európai jelentősebb városoké általában. A hegységben talált nemesfémeknek köszönhetően már a 11. századtól bányavárosként jegyezték, a tatárjárás után elsők közt lett szabad királyi város. Német bányászokat telepítettek be, akik modern technikát hoztak a gazdag érclelőhelyre. Mária Terézia 1763-ban alapított Bányászati Akadémiát, amely a világ első felsőfokú műszaki iskolájának számított.

A bányák kimerülésével, a 20. század történelmi viharaival a város fénye megkopott, de elzártsága, nehéz megközelíthetősége miatt meg tudta őrizni középkori barokk városképét. Az évszázadok során leromlott épületeket sorra újítják fel, van látnivaló bőven. Elég elindulni a főutcán, és szinte minden ház mesél valamiről. A régi feliratok közt bőven találunk természetesen magyar nyelvűeket. Ha beteltünk a házak látványával, a harangjátékkal, a lépcsősorokkal, tornyokkal, akkor feljebb kell menni, hogy még többet láthassunk a városból.

Nem nehéz, mert itt nincsenek vízszintes utcák, minden fel- vagy lefelé szalad. Bárhonnan indulunk fölfelé, akár az Óvárba vagy a Leányvár felé, hamarosan ott fekszik alattunk a város kis, színes házaival, mint egy élő terepasztal.

Selmecbányán kihagyhatatlan a Kálvária. 23 stációjával, háromnyelvű felirataival és páratlan elhelyezkedésével méltán vívta ki a legszebb kálvária címet. A stációk eredeti domborműveit az Óvár múzeumában csodálhatjuk meg. Érdemes betérni az akadémiai botanikus kertbe, ahol hatalmas famatuzsálemek susognak emlékezetükből.

A fából faragott városka, a selmecbányai Betlehem is egy jellegzetes látványosság, de egy bányavárost nem hagyhatunk el anélkül, hogy ne vessünk pillantást a bányászat történetére. Itt többféle módon is bővíthetjük ebbéli ismereteinket: szabadtéri bányászati múzeum, bányalátogatás, séta Glanzenberg-aknában – egytől-egyig izgalmas utazás a bányászok mindennapjaiba, az ezüst- és nemesfémbányászat világába, amely évszázadokon át formálta a város életét.

Selmecbányán lehet jókat enni és inni: a szlovák specialitások mind megtalálhatók a nemzetközi konyhák kínálata mellett. Házi sörfőzdében kóstolhatunk helyben készült sört, megízlelhetjük a remek felvidéki ribizli- és egresbort, tehát a szellem és lélek mellett a meredélyeket megmászó testnek is jut felejthetetlen táplálék. (forrás: egy.hu)

Kolenbusz Éva selmecbányai idegenvezető kalauzol bennünket 11 órától, a Szentháromság tértől, 2 órán át. Segítségünkre lesz abban is, hogy merre folytassuk egyénileg a nézelődést a nap további részében.

Éva tisztelet díja 70 euro két órára, melyet a létszámunk arányában osztunk szét (ez kb. 1.000-1.500 Ft/fő).

A hazaindulást 16:30 órakor tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a travelbus.hu oldal jobb oldali gombsorában találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Jelentkezni a travelbus.hu oldalon a - több helyen is megtalálható - „jelentkezem” gomb segítségével, vagy a felső menüsor „Jelentkezés” menüpontjára kattintva lehet.

A kitöltött jelentkezési lap elküldését követően szinte azonnal egy automatikus válaszlevelet kaptok, melyet 1-3 napon belül egy visszaigazoló levél követ. 

A regisztráció sikerességéről vagy sikertelenségéről is küldünk értesítést.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a - sikeres visszaigazolást követő - 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!