kirandulas_20240323

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma:0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Ezen a napon két - egymáshoz közeli - helyen fogunk kirándulni.

Mindkét helyszínen könnyítettünk az útvonalon, hogy a lehető legkisebb szintkülönbségen, a lehető legtöbb látnivalót mutathassuk meg Nektek.

Összesen kb. 11 kilométert fogunk sétálni. Programjaink fakultatívak, aki rövidebben, vagy csak az egyik túrát vállalja, mindkét helyen lehetőség van egyéb időtöltésre is.

Első állomásunk a gyönyörű Sötétvölgy erdejében kezdődik, itt medvehagymára fogunk "vadászni".

Lelőhelyünk Kakasd közelében található, melynek 502 hektárnyi, 1975 óta helyi védettség alatt álló természetvédelmi területén Tolna megye legöregebb erdejében, a 180 éves cseres-tölgyesben barangolhatunk. A völgy bejáratát a Kakasd és Szekszárd között vezető 6-os főútról érjük el. A bekötőútra kanyarodva, jobb kéz felől rögtön a horgásztó látványa fogad bennünket.

A tó mellett tovább haladunk és kicsit beljebb az erdőben parkolunk le. Innen oda-vissza a 4 és fél kilométer alatt gyűjtögetünk az ínyenc növényből. Szintkülönbség: 45 méter, 2,2 kilométeren.

Amit tudnunk kell!

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt (így medvehagyma-levelet is) gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg naponta a 2 kg/fő-t.

Bár az erdő védettség alatt áll, a medvehagyma gyűjtés itt engedélyezett.

Innen alig 20 perces buszozással Óbányára gurulunk.

Óbánya két domb közt fekvő kis község a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik szűk völgykatlanában fekszik.

A túránk kiinduló pontja a falu elején található parkoló.

Óbánya főutcáján végig sétálva, annak egyenes folytatása a megkapó hangulatú Óbányai-völgy. A kék sáv jelzésén haladva a főutca végén, az „Öreg malomhoz” címzett turistaházat elhagyva (a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli kéktúra jelzését követve), hamarosan megkezdjük emelkedésünket a csodaszép völgyben. Elhaladunk a Pisztrángos-tavak mellett, az emelkedő völgy bükkerdő borította falai egyre magasabbak. Föltűnnek az első zúgók, majd egyre-másra újabb zúgók, vízesések feltűnése ad hálás fotótémát. Még feljebb haladva olyan szakaszhoz érünk, ahol a patakmeder kiszorítja az ösvényt és itt bizony csak a hordalékon, ágakon lépkedve (ugrálva) lehet csak tovább haladni.

Sokáig zúgók sora mellett folytatjuk utunkat, míg egyszer hangulatos kis fahídon átkelünk a túlpartra. Hamarosan a völgy egyik látványosságához, a Csepegő-sziklához érünk, amely tulajdonképpen egy pici cseppkőbarlang. A közel 30 m hosszú mésztufa-lerakódás 4-6 m-rel a völgytalp fölött található. A folyamatos víz csepegés több forrásból ered, számukat az igen intenzív mészkiválás és a dús mohaszőnyeg miatt nem lehet pontosan meghatározni. A szikla körül a mederben hatalmas forrás mészkőtömbök láthatók. A környék egész évben nagyszerű látványt nyújt, de télen, amikor a csepegő vizek szikrázó jégcsapokká fagynak, igazán különleges élmény.

Kissé feljebb pillantjuk meg a völgy másik látványosságát, a Ferde-vízesést. Ferdeségét a kréta kori vulkánosság során fellépő erők a jura kori üledékes rétegeket a vízszintes helyzetükből való megdöntésével hozták létre. Ezen a helyen a kibillent pados mészkőrétegeken ferdén, félig folyva, félig vízesés szerűen átbukva rohan keresztül a kis patak vize.

Régi, részben letört Krisztus-szobros kőkereszthez érünk, előtte dr. Péceli Endre emlékköve áll. Kis tisztásra érünk, pihenőhely, esőbeálló házikó és a Bodzás-forrás marasztal egy kis ideig. Forrás (obanya.kornyeke.hu)

Itt megfordulunk és visszasétálunk ugyanezen az útvonalon.

Oda-vissza kevesebb, mint 6 kilométert fogunk sétálni, szinte észrevehetetlen 140 méteres szintkülönbséggel.

Mindkét helyszínre javasoljuk a zárt, bokát jól tartó cipőt és túrabotot. Utóbbi (óbányai) kirándulásunkkor több helyen kell a patakon átkelni. Előzőleg csapadékos időjárás esetén ez kissé megnehezíti a sétánkat.

Hazafelé menet az általunk igencsak kedvelt Anna cukrászdában töltjük fel az elveszített értékes kalóriákat, Kakasdon.

A faluház melletti parkolóban állunk meg.

A faluházat 1986-ban Makovecz Imre tervezte. Az építési munkák 1987. nyarán kezdődtek meg. A faluház közösségi összefogással valósult meg, helyi lakosok településfejlesztési hozzájárulásukkal és társadalmi munkával építették fel. A Faluház átadására 1994. október 22-én került sor. (forrás: kakasd.hu)

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 14.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként, mely része a kirándulás árának, abból levonandó. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!