kirandulas_20240218

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

A mai napon Beremend - Siklós - Máriagyűd - Villány látnivalóit látogatjuk meg. Max Otto von Stirlitz után szabadon, pontos időbeosztás szerint kirándulunk...

0. 

08 óra 04 perc 40 másodperckor megérkezünk a Székesfehérvári Pihenőbe, ahol egészségtelenül meleg péksüteményeket és néhány deciliter kávét elfogyasztunk... együtt.

 

1. 

11:00 óra. Hosszú utazásunkat követően első állomásunk Beremend, a Megbékélés Kápolna:

Amikor a település közvetlen közelében, a déli határnál folytak a háborús események (1991–95), Beremendre is menekültek tömege érkezett. Nap nap után elmentek a község fölött magasodó hegyre, ahonnan láthatták az elhagyott horvát Baranyát. Erről a pontról kísérték figyelemmel, miként esnek áldozatul az esztelen háborús pusztításnak otthonaik, templomaik, falvaik. Ebből a sorstragédiából és az őket befogadó, segítő önkormányzat elhatározásából született az a példaértékű, és Magyarországon egyedülálló kezdeményezés, hogy e helyen épüljön egy ökumenikus kápolna a különböző nemzetiségek és vallások megbékélésére. A Megbékélés kápolna ünnepélyes felszentelését és átadását 1998. május 31-én tartották. (forrás: megbekeleskapolna-beremend.hu)

Bővebben Murin Ferenc a „Megbékélés Kápolna, Beremend” alapítvány kuratórium elnöke fog nekünk mesélni.

Adományt szoktunk fizetni, melyet csekk formájában rendezünk (díja: 500 Ft/fő)

Innen Siklósra utazunk...

2. 

13:00 órától vár ránk a Siklósi vár, hazánk fontos történelmi nevezetessége. Erődjének első falait még a 13. században, 1260 körül rakták le. Az első írásos emlék 1294-ből való és a pécsi káptalanság irattárában megtalálható. Ekkor már várnagya (castellanusa) volt Omoneus de Topord személyében, aki Soklyósy Péter várnagya. (forrás: siklosivar.hu)

Belépőjegy árak

Teljes árú: 2.400Ft/fő

Diák / Nyugdíjas / Pedagógus 1.300Ft/fő

Gyermek (6-10 éves korig) 900Ft/fő

70 év felett és 6 év alatt INGYENES

 

3. 

14:00 óra. Pár perces sétával egy újabb látványosság vár bennünket, Malkocs bej dzsámija.

A dzsámit építtető Malkocs klisszai szandzsákbej volt, és 1565-ben halt meg.

Siklósi dzsámijának pontos idejét nem ismerjük, de az alapító személyének ismeretében annak létesítése az 1543-1565 közötti időre szűkíthető le.

A dzsámi restaurálása 1994-ig tartott, s olyan jól sikerült, hogy 1993-ban elnyerte az Europa Nostra díjat, melyet minden évben valamely építészeti emlék kiemelkedő helyreállításáért ítélnek oda.

Manapság a város kulturális életében játszik szerepet az épület, de a délszláv háború óta ismét eredeti rendeltetésének megfelelően is működik.

Tárlatvezetéssel a belépődíjak egységesen 500 Forintba kerülnek személyenként, de 70 év felett díjmentes.

4. 

15:00 órától Máriagyűdön is sétálunk egy keveset.

A közeli forrás állítólag már a rómaiak idejében kedvelt pihenőhely volt, majd az Árpád-korban, az itt elhelyezett Mária-szobornak, a különböző jelenéseknek és csodáknak köszönhetően egyre többen zarándokoltak a Tenkes aljára. 1148-ban II. Géza király, a közeledő bizánci sereg miatt, itt ajánlotta koronáját és trónját Mária oltalmába, és megfogadta, hogy egy kőtemplomot emeltet. Az egykori falak egy részét a mai templom is őrzi. (forrás: kirandulastippek.hu)

A templomban a tárlatvezetést Polgárné Anikó tartja nekünk, ennek díja csapatunk részére 8.000 Ft, melyet létszámunk arányában osztunk szét (pl.: 20 fő esetében: 400 Ft/fő).

5.

16:00 óra körül már várnak bennünket a Villányi Bormúzeumban, mely egész évben várja azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megismerni a Villányi borvidék történetét, a szőlőművelés és a bortermelés kialakulását és ennek legfontosabb eszközeit. Az épület valaha a világhírű szőlőnemesítő, Teleki Zsigmond présháza volt.

Az épületben kiállítás mutatja be az egykori szőlőtermesztés és borászat folyamatát. A bemutató látványosabb részén az egykori borospincében kiállított szőlőművelő és kádáreszközöket, XIX. századi szőlőpréseket, szüretelőeszközöket láthatnak, valamint palacktöltők, fejtő- és dugózógépek sorakoznak.

Lehetőség van kóstolásra és vásárlásra is.

A múzeumlátogatás belépődíja, tárlatvezetéssel egységesen 800 Ft/fő

A hazaindulásunk időpontját 17:00-17:30 óra körül terveztük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 14.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 8.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos! 

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb a visszaigazolást követő 3. munkanapig szükséges befizetni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került.

Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!