kirandulas_20231130

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 7

Jelenlegi létszám: 19 fő

A mai napunk kissé tömény lesz, de a műemlékek kedvelőinek reméljük igazi ínyencfalat.

 

Első állomásunk Alsóbogáton a Zichy-kastély, ahol 11 órára várnak bennünket, tárlatvezetéssel.

A barokk Kiskastélyt 1760 körül a Vrancsics család építtette. Vrancsics tábornok Festetics lányt vett feleségül. Az épület kilenc helyiségében Dorfmeister freskók láthatók.

A fő mű a szalon mennyezeti freskója, amely a négy évszak allegóriáját ábrázolja. A 9 x 5 méteres, 1771-es évszámú freskón Dorfmeister aláírása látható. A jobbágytelkes gazdák művelte Alsó- és Felsőbogát urai folyamatosan változtak; először a Lengyel, a Boronkay, később a Festetics, majd a Zichy családé lett, a környéket végül az Inkeyek birtokolták az 1945-ös földosztásig. (forrás: kornyeke.hu)

Belépő jegy: 1.600 Ft/fő

Innen apró településeken haladunk Ozoráig.

14:30 és 15:00 óra körül érkezünk Filippo Scolari országbíró várához.

A jobbágyfalut minden hozzá tartozó területtel együtt a Döröcske nemzetségből származó Ozorai nemesi família mondhatta a magáénak, akik a 14. század végére férfiágon kihaltak. Luxemburgi Zsigmond király azonban „fiúsította” Ozorai András úr leányát, Borbálát, aki rövidesen kezét nyújtotta Filippo Scolarinak. Zsigmond 1404-ben kinevezte temesi ispánnak, így rá hárult a leginkább veszélyeztetett déli határvonal védelme a gyakran betörő törökkel szemben. 1416-ban engedélyt kapott, hogy a tizenkét jobbágyfalu földesúri központját jelentő Ozorán „kőből, avagy fából várat, erősséget vagy kastélyt” emeltethessen. A meredek dombtetőt hatalmas munkával vízszintesre formálták, hogy rajta egy négyzetes alaprajzú, sarkain kerek tornyokkal és udvarán emeletes főúri pompával kialakított várkastélyt hozzanak létre. (forrás: wikipedia)

Jegyárak

Teljes árú jegy: 2.900 Ft/fő

Kedvezményes jegy: 1.450 Ft/fő

Az idegenvezetés 35-40 perces.

Lehetőség van kávé, sütemény és egyéb folyóügyek intézésére.

Utolsó állomásunkra már nagyon várnak bennünket, kb. háromnegyedórás buszozás után Perkátán

Mária Terézia 1775. június 25-én adományozta a perkátai uradalmat báró Radványi Győry Ferencnek (1723-1790). Őt és utódait II. József 1875. január 20-án magyar grófi rangra emelte. A perkátai uradalom sorsa fennállásáig e családdal és leányági örököseivel fonódott össze.

Győry Ferenc Tolna vármegye aljegyzőjeként kezdte pályafutását, majd a királyi udvari tanácsnál fogalmazó, a helytartótanács titoknoka, később tanácsosa lett. Az államigazgatásban egyre fontosabb pozíciókat töltött be. Műveltségét, alkotói énjét példázza, hogy közéleti tevékenysége, életútja során jelentős, jogbölcselettel és lótenyésztéssel foglalkozó kéziratot hagyott a családjára.

Itt is körbevezetnek bennünket és mesélnek a család és kastély történetéről.

Az adomány jegy ajánlott ára: 500 Ft/fő

Bár már ránk sötétedett és ezért későnek tűnik, nem fogunk már sokat utazni. Reméljük élményekben gazdag emlékekkel tértek haza.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 12.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!