kirandulas_20231125

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 2

Jelenlegi létszám: 24 fő

Könnyedebb túrára indulunk Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által kialakított tanösvényen, amelyet a Mecsek hegység nyugati részén, a fokozottan védett Abaligeti-barlang környékén alakítottak ki.

Hogyan járható be a tanösvény?
Néhány technikai információ, segítség, hasznos tanács:

A tanösvény több, választható hosszúságú körből áll, a körök hossza körülbelül 2, 3 és 5 km, nincsenek rajta extrém nehézségű szakaszok, bármely kiránduló teljesíteni tudja. Mi az 5 kilométerest célozzuk meg, de nyilván Rajtatok múlik melyikkel fejezzük be. A terepen való tájékozódást fákra, kövekre festett denevér ábrák, útirány-jelző nyilak, kinyomtatható térkép és az állomások GPS koordinátái is segítik.
A kiránduláshoz általában és természetesen a „Denevér Tanösvény” bejárásához is szükséges: esőkabát, zárt túracipő.

A nagy kör 13 állomásból áll:

1. Abaligeti-barlang
2. Természetes felújulás
3. Erózió
4. Karsztosodás
5. A talaj
6. Mészégető boksa maradványa
7. Mikroklíma-zonáció
8. Tájidegen fafajok
9. Füves élőhelyek, gyepek
10. A táj
11. Szukcesszió
12. Vizes élőhely
13. Mesterséges tavak

Első állomásunk az Abaligeti-barlang:

Triászanizuszi szürke mészkőben keletkezett, mintegy fél millió évvel ezelőtt, közel É-D-i szerkezeti vonal mentén, a víz oldó és koptató hatása eredményeképpen. A 311 m magas hegy lábánál 219,5 m magasságban nyílik. A főfolyosó átlagosan 3 m magas és 2 m széles. A barlangban az átlaghőmérséklet viszonylag magas, 12,6 Celsius. A barlangi patak hossza 517 m, a szélessége 1,5-2,0 m között változik. A patak vizében a jégkorszakból visszamaradt szervezetek, vakrákok élnek.
Meleg kerülők lévén ma már csak az északi és a magashegyi tájakon, valamint a barlangokban fordulnak elő. Említést érdemel
három százlábú- és egy csigafaj, köztük a védett magyar vakcsiga.
Forrás: ddnp.hu

Belépők:
Teljes árú jegy: 2.500 Ft/fő
Diák, gyermek, nyugdíjas, pedagógus: 2.000 Ft/fő

Kombinált jegy (barlang+Denevérmúzeum):
Teljes árú jegy: 3.200 Ft/fő;
Diák, nyugdíjas, pedagógus: 2.500 Ft/fő

A barlang megtekintése után a pavilonok előtt elhaladva, az aszfaltozott gyalogút végén jobbra fordulva, letudjuk a mai napra szánt emelkedőt.
Emberi léptékkel lassan zajló, ám könyörtelen verseny, amit itt
láthatunk. Az egyenletesen záródott lombkorona alá kevés fény jut. Amikor egy fa valamilyen oknál fogva kidől (korhadás, szél, hónyomás, sok csapadék hatására), hirtelen rés keletkezik a felső
koronaszintben, a talajra így a megszokottnál sokkal több fény jut le. A humuszban elfekvő magokat ez arra sarkallja, hogy kihasználják a lehetőséget és azonnal csírázásnak indulnak. A verseny arra irányul, hogy ki képes közülük a lombkoronában képződött rést legelsőként betölteni. (Részlet a DDNP vezetőfüzetéből).

Túránk végeztével Pécsett nézünk körül egy kicsit. A belváros közelében leparkolunk és egy, másfél órás szabad programmal zárjuk a napot.

A hazaindulást. 16:30 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!