kirandulas_20231112

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0 fő

Jelenlegi létszám: 26 fő

Az élénk érdeklődésre való tekintettel ezt a programot is megismételjük!

Szent Mártont - a középkor egyik legnépszerűbb szentjét - élete, és nem halála miatt avattak szentté. A IV. században - a mai Szombathely környékén - született Mártont jólelkűsége, felebaráti szeretete, betegek és szegények iránti részvéte, egyszerű életmódja miatt a katonák, koldusok és számos mesterség védőszentjeként is tisztelték. November 11-i napja a néphagyományban a jobbágytartozás lerovásának ideje, melyet kiadós liba-lakomákkal és munkatilalommal ünnepeltek.

(bővebben: viasanctimartini.eu/adattar/szent-marton-elete)

A. verzió 

Kiránduló idő esetén először Szilvásváradra utazunk. Innen libasorban elsétálunk a Fátyol-vízesésig... vagy még távolabb... ha nem "leszünk ki, mint a liba".

B. terv

1. Ha hideg lesz és fázunk... mert "nem lúdnak való a széna"... Egerben szeretnénk megmutatni Nektek az Eszterházy Károly Egyetem belső rejtelmeit... bizonyára már sokan láttátok, de hátha valaki nem ismeri:

A Líceum barokk és rokokó stílusú épületét 1765 és 85 között építtette Eszterházy Károly egri püspök.

Az épület keleti toronyában 1776-ban csillagvizsgálót nyitottak, melyet a kor legmodernebb eszközeivel láttak el. Mivel II. József 1784-ben ennek működését is betiltotta a műszerek elavultak, nem fejlesztették tovább őket. Ma, mint csillagászati múzeum tekinthető meg.

A Líceum déli oldalán a Főegyházmegyei Könyvtár nagy terme található. Az akkor 20 000 kötetet számláló gyűjteményt Eszterházy eredetileg egyetemi könyvtárnak szánta. A könyvállomány azóta is növekszik, fejlődik, ma már 162 800 kiadvány található meg itt mintegy 30 különböző nyelven... mert "nem lúdtul tanul a liba"

Az én kedvencen pedig: A camera obscura (latin, jelentése: sötét kamra) vagy lyukkamera lencsetag nélküli optikai eszköz, mely a környezet vizuális leképezésére szolgál. Egy minden oldalról fénytől védett doboz vagy szoba, melybe a fény egy apró lyukon keresztül hatol be. Egy ilyen berendezés a líceum tornyában található és... működik!!!

2. Az Egri Road Beatles Múzeum Eger nevezetessége. A kelet-közép-európai régió egyetlen Beatles-gyűjteménye 2015. május 15-én nyitotta meg kapuit a Hotel Korona Eger szálloda épületében. A pincétől az emeletig majd 2000 tárgyi emléket felvonultató múzeumban az elmúlt években 80 ország képviselője tette tiszteletét. Hasonló múzeum jelenleg Liverpoolban, Halléban, Alkmaarban, illetve Buenos Airesben található.

A múzeumot két barát a The Beatles zenekar iránti szenvedélye hívta életre. Peterdi Gábor és Molnár Gábor évtizedek óta gyűjtik a Beatleshez kapcsolódó hangzóanyagokat és relikviákat, "hiszen házhéjára hágott ludat többen csodálják, hogysem az odahágott tyúkot". Molnár Gábor, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzője a hatvanas évek végétől napjainkig több száz lemezhez, DVD-hez és egyéb Beatles-emlékhez jutott hozzá, míg Peterdi Gábornak 1978 óta a hang- és videóanyagok mellett számos értékes tárgyi relikviát, könyvtárnyi szakirodalmat és korabeli kiadványt sikerült megszereznie. (forrás: wikipedia)

3. Eger legendás pincerendszere

A török megszállást követően az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a Várban lakni, inkább a polgári városban vásárolt két telket és a palota építéséhez szükséges tufa köveket a mögöttes dombból kezdték kitermelni.

Ez remek ötletnek bizonyult: egyrészt megépült a püspök palotája, másrészt létrejött a város alatt egy hatalmas pincerendszer, amely kiváló mikroklímával rendelkezett a borok tárolására, s így az egyház számára bor formában befolyt adót, a dézsmát is itt tárolhatták.... "de majd visszaveri azt Ludas Matyi"... A pincerendszer a Hatvani-kaputól a Rác-kapuig mintegy 3 kilométer hosszan nyúlt el a város alatt. (forrás: visiteger.com)

No de miért is jöttünk?

"Ha lúd, hát legyen kövér" ...

Szépasszonyvölgyben már várnak bennünket, 15:00 és 15:30 óra között!

A Kulacs-csárda tulajdonosa és üzletvezetője Czoller Krisztina, az alábbi ajánlatot készítette nekünk:

-Tárkonyos libaraguleves májas töltikével,

- Libacomb pecsenye hagymás törtburgonyával, aszalt szilvás párolt káposztával,

- Lúdláb torta szelet

A menü ára összesen: 9.850.-/fő, mely tartalmazza a szervízdíjat is, melyet távozásunk előtt a pultnál kell fizetni, egyénileg.

A fenti áron felül lehetőség van előétel fogyasztásra:

Libamáj terrine szarvasgombával, birsalmával, kemencében sült brióssal, illetve

a borkínálatból is lehet fogyasztani:

Tarjáni Pincészet Libabor 2023,

Tóth Ferenc Kadarka 2021,

Thummerer Tréfli 2020.

Időben szóljatok nekünk, nehogy úgy járjatok, hogy "mikor elvitte a farkas a ludat, akkor tetszik meg íze".

A hazaindulást 17:30 órakor tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 8:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 9.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!