kirandulas_20231102

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Az élénk érdeklődésre való tekintettel megismételjük a kirándulást egy korábbi (hétköznapi) időponton.

Felsőtárkány község Heves vármegye Egri járásában, a Tárkányi-patak völgyében található. A település nevét 1261-ben említették először az oklevelekben Oltarkan, illetve Feltarkan alakban.

A 14. és a 15. században két részből állt a település: Alsó- és Felsőtárkányból. 1330 - 1335 között az akkori Felsőtárkányban épített kolostorba karthauzi szerzetesek költöztek. 1526 után a törökök a középkori Felsőtárkányt elpusztították, amely többé sohasem népesült újra, majd a törökök 1552-ben a középkori Alsótárkányt is lerombolták, de ez a településrész 1577-től újranépesült.

1634-től a 20. század közepéig a falu egyházi tulajdonba került. 1694-ben népes jobbágyfaluként volt említve, és neve is ez időben változott véglegesen Felsőtárkányra. (forrás: wikipedia)

E gyönyörű fekvésű település környékén fogunk ma túrázni.

A túra nem rövid, nem hosszú, 7 és fél kilométer, a szintkülönbség 240 méter.
Ennél volt már nehezebb csavargásunk is.
Nem vagyunk időhöz kötve, így most sem fogunk sietni és siettetni senkit.

Bokát jól tartó, nem csúszós talpú cipőt és túrabotot hozzatok Magatokkal. 

Túrabotot mi is tudunk adni, pár darab van a buszban is.

A Felsőtárkányi-tó az azonos nevet viselő község északi oldalán található Szikla-forrásból ered. A bővizű forrást a 18. század során duzzasztották azzá a bájos állóvízzé, ami azóta rengeteg természetjárót csalogat magához nyugodt hangulata és a természet közelsége miatt. A tó szerényen bújik meg a változatos erdőtársulások között és jó rálátást nyújt a távolban magasodó hegyvonulatokra. A partján magas fák állnak sorfalat, hogy a nap minden szakában árnyékos helyet biztosítsanak azoknak, akik letelepednének egy kicsit a víz csillámló tükrét figyelni. (forrás: szallas.hu)

Innen fogunk indulni és ide is érkezünk vissza.

A kék túra jelzésén bandukolva, első állomásunk az Egeresvölgyi vadaspark, mely a felsőtárkányi kisvasút Varróház nevű megállóhelyénél található. A kis méretű vadaskert különlegessége az állatokhoz benyúló mólószerű terasz, melyre egy néhány lépcsőfokos, kapaszkodóval ellátott létra vezet fel. Kialakításának köszönhetően még közelebbről lehet megfigyelni a lakókat, sőt információs táblák ismertetik az itt megtalálható fajokat.

A kifutóban különféle szarvasok, őzek és muflonok kaptak helyet. A kerítés közelébe épült egy etető, hogy a látogatókhoz közel csalja az állatokat. Az elkerített terület egyébként - amennyire lehet - változatos élőhelyet biztosít az itt lakóknak: átfolyik rajta a patak, melynek túlsó partján nagyobb fák állnak.

Tovább haladunk egy rövid szakaszon a kék jelzésen a Vöröskő patak mentén, majd jobbra letérünk a piros+ jelzésen. Ahogy elhagyjuk a patakot egy szurdokvölgybe érünk és innen már erősebben emelkedik az út. Kb. 1 kilométeres, 140 méteres szintkülönbség leküzdése után felérünk a csúcsra. Ez volt a legnehezebb része a mai napnak...

Itt választhatunk, hogy egyenesen haladva az eredeti tervünk szerint a hosszabb úton, vagy jobbra letérve a zöld jelzésen térünk vissza a kiindulóponthoz. Ez utóbbi 900 méterrel rövidebb.

Ha egyenesen megyünk, kb. 1 kilométer után elérjük a sárga jelzést és erről már nem is térünk le.

Sétánk utolsó szakaszán a Tárkány patak kísér bennünket a horgásztóig.

Kicsit kifújjuk magunkat, csodáljuk még a tó környékét és ha szerencsénk lesz a Palacsinta Vár... nevű kifőzde-étterem még nyitva lesz...

Ha nem tévedünk el, 16:30 és 17 óra között haza tudunk indulni.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 10.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!