kirandulas_20231026

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 6

Jelenlegi létszám: 20 fő

A mai kirándulásunkon Békés megye határait feszegetjük.
Első és utolsó programunk Gyula városában lesz, közben átruccanunk Szabadkígyósra pár órára.

A 18-19. században Európa legnagyobb vásárai közé emelkedett a gyulai téli vásár. Ezen vásárok igencsak pezsgővé tették Gyula város életét, fellendítvén a feldolgozóipart.
Egyes források szerint a vásárra a sertésfelhajtás általában 20-30 ezer körül mozgott, más források – óriási szám! – 100-120 ezer sertésről írnak, melyet lábon hajtottak Gyulára. A hajtás során az állatok lába megsérülhetett, melyeket le kellett vágni, hogy húsukat megmentsék. Így alakult ki annak az igénye, hogy közvágóhidat építsenek a városban – 1868-ban ez meg is történt.
A 19. század végén már javában gyártották a Gyulai Kolbászt, sok-sok hentes kínálta saját portékáját. Közülük emelkedett ki ifj. Balog József, aki Európa-szerte ismertté tette a Gyulait, 1910-ben a Brüsszeli Világkiállításon Aranyérmet nyert kolbászával.
Ifj. Balognál segédként dolgozott Stéberl András, aki miután kitanulta a kolbászgyártás fortélyait, összekötötte külföldön szerzett tapasztalataival, elindította a Gyulai Kolbász és számos más húsipari termék üzemszerű gyártását. Jónéhány munkafázisban gépesítette az addig szinte csak kézzel végzett feladatokat. Néhány év elteltével már több földrészre exportálta a gyulai hentesáru készítményeket
(forrás: gyulaihentesek.hu)

A címben szereplő közmondás ellenére, sajnos a történetnek nem vidám vége lett, de a Gyulai Kolbász hagyománya máig él.

11:30 és 12:00 óra között a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesület múzeumban tárlatvezető segítségével, ismerkedünk a gyulai kolbász karrierjével.
A felcsigázott ízlelőszerveket a látogatásunkkor uzsonnával nyugtatjuk.
Vendéglátónk: Dinya Imre

Belépő:
Teljes árú belépő: 2000 Ft/fő
Diák, gyermek 6 éves kortól: 1200 Ft/fő
Nyugdíjas és csoportos (10 fő felett): 1200 Ft/fő

A belépő tartalmazza a kiállítás megtekintését tárlatvezetéssel és kóstolót az Egyesület által készített Hagyományőrző Gyulai kolbászból. (3-4 falatka)

Innen Szabadkígyósra utazunk, ahol 14:00 órára várnak bennünket. Helyi tárlatvezetőnk mesél Wenckheim Krisztina csodálatos életéről:

Wenckheim Krisztina 1849. április 21-én Ókígyóson (ma: Szabadkígyós) született Wenckheim József Antal gróf egyetlen gyermekeként. A szülők halála után gyámok nevelték fel: nagymamája, Müller Katalin és Göndöcs Benedek, gyulai apátplébános.
1872. június 18-án házasságot kötött unokatestvérével Wenckheim Frigyessel, aki titkos tanácsos és főudvarmester volt. Ez nagy ünnep volt Ókígyóson és Gerlán is. Esküvője alkalmával 100 000 forint alapítványt tett egy megyei árvaház létesítésére, melyet Gyulán építették fel Göndöcs Benedek közbenjárásával. Ókígyóson a boldog pár kastélyt építtetett, 1874–79 között Ybl Miklós tervei alapján. Wenckheim Krisztina élete folyamán azon munkálkodott, hogy a hátrányos helyzetű embereken segítsen.
(forrás: wikipedia)

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 3.500 Ft/fő
Kedvezményes jegy: 1 750 Ft/fő
DÍJTALAN BELÉPÉSRE JOGOSULTAK
70. életévét betöltött látogató és fogyatékkal élő és 1 fő kísérője.

A kastélylátogatás után visszatérünk Gyulára. Tehetünk egy rövid sétát a belvárosban... 100 éves cukrászda látogatással.

A hazaindulást 17:00 órakor tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!