kirandulas_20231022

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

A Tokaji borvidék 87 km hosszúságban és 3-4 km szélességben terül el, mintegy 5478 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 27 település határában.

Tokaj legkorábbi említése Anonymus Gesta Hungarorum-jában található. Ez a bizonytalan származási idejű (de valószínűleg XII. század végi) krónika leírja, hogy mikor a honfoglaló magyarok erre a vidékre értek akkor „magnum aldumas”-t, vagyis nagy áldomást ittak és naponta megrészegedének.
Azt már csak találgathatjuk, hogy valódi tokaji bortól vagy lótejből erjesztett kumisztól, hiszen a krónika szőlőkről nem beszél… (forrás: bor.hu)

Mi a mai kirándulásunkon maradunk a bor mellett, de ha valaki ismer még kumisz-pincészetet ide is szívesen ellátogatnánk.

Két helyszínen pincesorokat látogatunk meg, a harmadik állomásunkon pincebejárásra indulunk, borkóstolóval.

Első állomásunk Sátoraljaújhely centrumától körülbelül 800 méterre található: a Zsólyomkai Pincesor, amit 1200-1400 között alakítottak ki.
A pincék a Magas-hegyi felvonóhoz és kilátóhoz, illetve a Szár-hegyre vezető út mellett található, a Zsólyomka patak két oldalán. Magyarországon egyedi ritkaságnak számít, hiszen természeti környezete a területet körülvevő erdős friss levegője, a patak csobogása és egyértelműen a minőségi borok kóstolása felejthetetlen élményt nyújtanak mindenki számára.
A csaknem 30 pincében a borkészítést családi hagyományok alapján készítik, ezt szüret idején az idelátogatók is megtapasztalhatják és megkóstolhatják a szőlő levét és a mustot is.
Pár éve még Megtalált Éden néven ismertem ezt a helyet és akkor voltak még nyitva tartó pincék is, ez ma már nem biztos, hogy így van.

Innen Hercegkútra utazunk... és különleges látvány tárul elénk.

A falu északnyugati peremén helyezkedik el a több, mint nyolcvan pincét számláló, három-négy szintes Kőporosi pincesor, délkeleten a közel nyolcvan pincét számláló, négy szinten húzódó Gombos-hegyi pincesor. A hegybe vájt pincesorok mindkét helyszínen egymás fölött sorakoznak. Az egymás felett több sorban elhelyezkedő pincék némelyike a településsel egyidős, bár nagyobb részük a XIX. század végi filoxéra vész után létesült. A pincék bejárati szakaszán általában keményebb, andezit kiboltozással találkozunk, beljebb haladva viszont láthatjuk, hogy – a Tokaji borvidék legtöbb pincéjéhez hasonlóan – itt is puha, riolittufa alapkőzetbe vájt járatok vannak. A pincék többsége egy vagy két ágból áll, de akadnak köztük háromágúak is. (forrás: kirandulastervezo.hu)

Természetesen itt is bekukkantunk egy-egy pincébe... ha nyitva lesznek.

Szintén a településen egy kisebb kitérőt is tehetünk. A Gombos-hegy oldalában épült a Jézus szenvedéseit bemutató, 14 stációból és a dombtetőn lévő 3 fakeresztből álló Kálvária, melynek terveit Rostás László készített. A kápolna felszentelése 2010. augusztus 13-án volt. A Kálvárián lévő kilátóból pazar kilátás tárul a látogató elé Hercegkútra, Sárospatakra, a közeli és távoli Zempléni hegyekre.

Ismét buszra szállunk és meg sem állunk Tokaj városáig.

Árpád fejedelemnek Tarcal nevű vezére kapta adományba azt a földet, mely a tokaji hegy tövében a Bodrog és Tisza összefolyásánál terül el. Ezen helyen épített Tarcal vezér a honfoglaláskor egy földvárat, melyet Anonymus „Hymesudvarnak” nevezett.
Fejlődésében nemcsak a bortermelésben és borforgalmazásban játszott szerepe, hanem közlekedési csomóponti fekvése is közrejátszott, hiszen itt volt a Kelet-Felvidék és a Kelet-Alföld között zajló szekérforgalom legfontosabb kapuja. A tokajihoz mérhető jelentőségű és szerepkörű átkelőhely a Tiszán csak Szolnokon és Szegeden volt. (forrás: wikipedia)

Ha van még egy kis időnk, sétáljunk végig a Rákóczi utcán, ahol XVIII. századi görög kereskedőházakban helyet kapott apró kis üzletek kísérik sétánkat, közben elhaladunk az Ágyúgolyós ház mellett, majd eljutunk a Kossuth térre, ahol történelmi és kulturális látnivalókkal találkozhatunk: református templom, Jézus Szíve római katolikus templom, Szent István szobor, Bacchus-kút, Világörökség emlékmű.

Utolsó állomásunk helyszíne, a Rákóczi Pince Hegyalja legtágasabb földalatti termével büszkélkedhet a maga 28 m-es hosszával, helyett adott annak az országgyűlésnek is, ahol 1526-ban Szapolyai Jánost királlyá jelölték. Még mielőtt belépnél a XV. század elején épült, királyok, fejedelmek hercegek és tábornokok által látogatott Rákóczi Pincébe, mindenképpen örökítsd meg magadat Bacchussal, a bor és mámor ókori római istenével.

15 órára várnak bennünket pincelátogatással egybekötött borkóstolóra, mely az alábbi 6 fajtából áll:

- TOKAJ-HÉTSZŐLŐ ESTATE FURMINT 2019
Száraz
- TOKAJ-HÉTSZŐLŐ SÁRGAMUSKOTÁLY 2018
Félszáraz
- TOKAJ-HÉTSZŐLŐ FURMINT- HÁRSLEVELŰ 2020
Késői Szüretelésű
- TOKAJ-HÉTSZŐLŐ KÖVÉRSZŐLŐ 2018
Késői Szüretelésű
- TOKAJ-HÉTSZŐLŐ ÉDES SZAMORODNI 2017
- TOKAJ-HÉTSZŐLŐ ASZÚ 5 PUTTONYOS 2010

1-1 pohár 4 cl bor, amihez pogácsát is kapunk.

A körülbelül egy órás program ára (pincebejárással, borkóstolással és pogácsával): 6.000 Ft / fő

Akik nem szeretnének bort kóstolni, de részt vesznek a pince bejáráson, must jeggyel tudnak velünk tartani. Ennek díja: 1.500 Ft /fő.

Kérünk Benneteket jelentkezéskor legyetek szívesek megjelölni, szeretnétek-e a kóstolón részt venni, vagy csak pincebejárásra jöttök!

A hazaindulást 16:30 órakor tervezzük, így kb. 20:30 órára érünk Budapestre.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!