kirandulas_20231012

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 10

Jelenlegi létszám: 16 fő

A mai napunk valóban a vörös szín pompáit mutatja be...

Első helyszínünkre, Gántra utazunk.

A vértes-hegységi Gánton (Oroszlánytól délre) a bányászati tevékenység segítségével került külszínre az úgynevezett őskarszt, Gánttól délre, a Vértes-hegység lábánál találjuk a gánti bauxitbánya látványos külszíni fejtését, ami jelenleg földtani park, és mellette a bauxitbányászatnak emléket állító, Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumot.
Tárlatvezetőnket néhányan már ismerhetitek kirándulásainkról, Ő Dékán Péter geológus. A továbbiakban Ő is velünk tart a többi programunkra.

A bauxitnak és a karsztosodott dolomitnak is a vörös, helyenként lilás-barnás színe nem az alapkőzet eredeti színe, hanem a magas vas-oxid (barna, vörös, sárga) és a mangántartalomtól (lila) származik. (forrás: bauxitfoldtanipark.hu)

A 3,5 kilométeres tanösvényen 13 állomás található.
A bejárás során az egymást keresztező vagy szétágazó utak rövidítésre ösztönöznek, ezért a tanösvényt célszerű az állomások sorrendjében végig járni.

Belépő
Teljes árú jegy: 1.300 Ft/fő
kedvezményes jegy: 700 Ft/fő
Tárlatvezetés: 600 Ft/fő

Egy rövid természetjárós kirándulással folytatjuk, melynek leírása ugyan a kirándulástippek oldalról származik, ám az ötlet utastársunktól, Rákos Feritől ered.

A Vértes rendkívül látványos tanösvénye, egy hazánkban páratlan szubmediterrán területet, a Haraszt-hegy kopár dolomitsziklás környékét mutatja be egy rövid körtúra segítségével.

A déli fekvésű, csapadékszegény hegyoldalakon mediterrán tájakra emlékeztető éghajlat alakult ki, s ennek megfelelően a növényzet is bővelkedik mediterrán, szubmediterrán elemekben. A tanösvény talán októberben a legszebb, amikor a vörösen izzó cserszömörce teljesen elborítja a hegyoldalt.

A túra hossza: szintén 3,5 km
Időtartam: 2 óra
Szintkülönbség: 150 m fel, ugyanannyi le

Rövid körtúra, a Kőlik-völgyben a Kerek-hegy tetejére vezető néhány meredekebb kaptató kivételével könnyű erdei séta. Rendkívül sok, hangulatos, piknikezésre csábító hely sorakozik a hegyen, érdemes vinnünk magunkkal egy legalább közepes méretű hátizsákot, melyben kényelmesen elférnek az enni-, innivalók. Szelesebb időben, fent a hegyen nagy hasznát vehetjük egy szélálló softshell dzsekinek is. A túra könnyű és rövid, de azért túracipőben jóval nagyobb élmény a séta is. (forrás: kirandulastippek.hu)

Ide túrabotot és - mint a leírásban is szerepel - bokát jól tartó cipőt hozzatok!

Innen visszatérünk Csákvárra.

A remek Csuta cukrászda programunkon kívül Radisics Milán fotóművész szervezésében megnézhetünk egy szabadtéri fotókiállítást:
Ebben az évben 29 szenzációs kültéri kiállítás ad helyet (melynek egyik helyszíne éppen Csákvár) látványos képeknek a hazai és a világ legjobb fotósaitól, akik sok szemszögből mutatják be a természet és az ember olykor bonyolult kapcsolatát. A fesztivál idei kiemelt témája a víz és a szárazság. A kiállítások bemutatják a természet szépségeit, a fenntarthatóságot, a klímaváltozást, és az ember hatását a környezetre.
Az olasz, orosz, ukrán, cseh, szerbiai, román, vietnámi, amerikai és magyar díjnyertes fotósok képei közterületeken vannak kiállítva, ezért a szó szoros értelmében megmozdítanak és kirándulásra is ösztönöznek. Csákvár központját, a Szabadság teret bejárva, az Esterházy kastély parkját körbesétálva, majd a környéket bebarangolva, megtekinthető a közel 300 világklasszis fotó a nap 24 órájában, teljesen díjmentesen.

A maradék időnket szabadprogram keretében itt fogjuk eltölteni.

A hazaindulást 18 óra körül tervezzük.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 11.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!