kirandulas_20230930

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 7

Jelenlegi létszám: 19 fő

Ezt a csodálatos helyet korábbi bakonyi ásványkirándulásunkon Dékán Péter geológus mutatta meg (távolról). Sem Péter, sem mi nem jártunk még itt, ezért Turista Magazin leírását ollóztam ki segítségképpen. Joó Annamária leírása alapján úgy gondoljuk ezt látnunk kell!

„Bánd község nagy előnye, hogy gyönyörű a fekvése. A Séd mellett emelkedő mészkőszirt nyugati végén pedig az Esseg-vár romjai hevernek.

A településről egy rövid, hangulatos erdei ösvény visz fel a várdombra, ahol egy közel focipályányi, fűvel borított platón magasodik az egykori vár tornya, és - a közelmúltban is folytatódó régészeti ásatásoknak köszönhetően - egyre több alapfal is kezd kibontakozni a földből.

Az Esseg-várból valóban nem túl sok minden maradt, ám, ami maradt, az beindítja a látogató fantáziáját.

Az 1300-as évek elejétől, kisebb-nagyobb megszakításokkal a Lőrinte nembéli Segvári vagy Essegvári család birtokolta (innen a vár elnevezése), egészen a 16. század közepéig. A család főként lakóhelyként és birtokközpontként használta. És ahogy építése, úgy pusztulása is a történelem homályába vész. A történészek a vár végnapjait az 1550-es évekre teszik. 1552-ben a török elfoglalta Veszprémet, és feltételezhető, hogy ez hozta el Esseg várának végzetét. Valószínűleg egy portya során Bándot is elfoglalták, és utána már nem építették újjá a romba döntött erődítményt. 1641-ben már romként említik.

A várpiknik után a piros kereszt jelzésen indultunk el a szentgáli tiszafás felé. Útközben elhagytuk az Aranyos- és a Séd patak összefolyását, majd zöld lombsátor alatt, a kanyargó Cinca-patak mentén elérkeztünk a Szentgáli Tiszafás Természetvédelmi Terület egyik bejáratához. Itt választhattunk, hogy a Miklós Pál-hegy oldalában egy meredek, lépcsőkkel tűzdelt, szerpentines tanösvényen jutunk el a tiszafáshoz (ennek megmászásához bizony kell az erőnlét), vagy a lankásabb, de hosszabb, piros jelzésű turistaúton, érintve a Dr. Majer Antal-kilátót, érjük el a fokozottan védett területet.

Mi is az utóbbira szavazunk, hogy minél több ideig élvezhessük a vadregényes bakonyi erdők „madárzajos” csendjét.

Útközben szép bükkös-tölgyes erdőrészeken sétáltunk át. A nap mozgékony foltokban tört át a leveleken, ahogy a szellő meg-megrezzentette a fák árnyékot adó lombsátrát. A piros kereszt idővel csatlakozott a piros sáv és háromszög jelzéshez, majd a Tüses-völgyön keresztül egy kisebb emelkedővel vezetett fel a Miklós Pál-hegy 488 méter magas csúcsához, ahol a Dr. Majer Antal-kilátó áll.

A 22 méter magas, impozáns faépítményt, a tiszafás első kutatójáról, Majer Antal professzorról nevezték el. Bizony érdemes megmászni a több emeletnyi lépcsősort, mert a kilátó legfelső járószintjéről pazar a körpanoráma. Előttünk hever zöld, hullámzó terepasztalként a Bakony déli és északi sávja, és a Balaton-felvidék hegyvonulatai. A torony mellett kulturált pihenőhely várja - tűzrakó hellyel, padokkal, asztalokkal - a megfáradt túrázókat. Mi is elnassoltunk itt egy csúcscsokit, majd egy rövid sétával visszagyalogoltunk a piros sávon a tiszafás tanösvényt jelző leágazásig.

Egy méretes fakapu kinyitása után, végre ott találtuk magunkat a Szentgáli Tiszafás Természetvédelmi Terület szívében, amely 1951 óta védett. Az elején csupán elvétve tűnik fel egy-egy példány a bükkök alatt, aztán beljebb már ligetes tiszafásban sétálhatunk. A tanösvény ismertető táblájáról kiderül, hogy milyen különleges növény is ez a tiszafa (Taxus baccata), vagy más néven tiszafenyő. Nagyon lassan növekszik, és igen hosszú életű. Akár ezer évet is megélhet. A lassú növekedésből fakadóan fája kemény, ugyanakkor rugalmas is. Kérge vörösesbarna, lombkoronája szétterülő, kúpos alakú. Törzse göcsös, elágazó, gyakran egészen a földig hajol. Erre számos példát is látni a tiszafásban. Ráadásul majdnem minden része mérgező, kivéve a termését borító piros magköpeny.

Szűrt napfény hatol át a lombok hálóján, sejtelmes félhomály, harkály kopácsol, madár rikolt, száraz ág reccsen lépteink alatt, valóban egyedülálló élmény ilyen érintetlen, mesés erdőben járni. Némely magányos, öreg tiszafa göcsörtös, ide-oda csavarodó, csupasz ágaival olyan, mint egy elvarázsolt vén boszorkány az erdő közepén. Örömmel látom, hogy a kidőlt fák ott maradnak, ahol éppen megadták magukat az enyészetnek. Ezzel otthont adva számos gombafajnak, rovarnak, és az őket fogyasztó állatok tömegének. Jó látni, hogy itt a természet uralkodik a tájon, és nem az ember.

No azért nem teljesen, mert az emberi beavatkozás nyomait felfedezhetjük az itt-ott felbukkanó kerítések formájában. Ezek a vadkártól védik a fiatal tiszafákat, mivel bár a tiszafa mérge az emberre veszélyes, de a párosujjú patásokkal szemben hatástalan, így a szarvasok rágása ellen hatékony védelmet nyújthat a telepített villanypásztor.

A tanösvény vége felé a tiszafák megritkulnak, és egyre inkább a bükkök veszik át az uralmat. Ahogy elhagyjuk a védett természeti területet, becsatlakozunk a piros kereszt jelzésbe, és a már egyszer bejárt turistaösvényen visszatérünk az Esseg-várhoz. A Bándról induló közel 10 kilométeres körtúra a szentgáli tiszafásban mindenkinek jó szívvel ajánlható. Bővelkedik látványosságokban (várrom, kilátó, gyönyörű panorámák, egyedi hangulatú tiszafás erdő), és amennyire lehet, érintetlen a természet, plusz egy életre szóló kirándulóélménnyel is megajándékozza az arra járót.”

A túra teljes hossza (a várrom sétával együtt): 8 és fél kilométer, szintkülönbség: 297 méter.

Ez nem éppen a könnyű túra kategória, ezért kérjük mérlegeljetek!

Túrabotot hozzatok, ha van és bokát jól tartó cipőben induljatok túrázni!

Energiaveszteségünket Veszprémben a Schőnig cukrászdában orvosoljuk.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 10.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!