kirandulas_20230924

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 5

Jelenlegi létszám: 21 fő

Az élénk érdeklődésre való tekintettel megismételjük a korábbi eseményünket:

Kaposvártól kicsit délebbre található Zselic. A 67-es út mellett hétvégente zselici csühögő vonat közlekedik… ezen a napon velünk együtt.

Egy székesfehérvári kávézós pihenő és a zenélő út után Almamelléken hagyjuk a buszt. A menetrend szerinti kisvonat 12 órakor indul és 25 percen át Sasrétig pöfög.

Menetjegy árak

Kedvezményes jegy: oda-vissza 1.000 Ft

Teljes árú jegy: oda-vissza 2.000 Ft

A Zselic ezüsthársas bükkös erdeivel kiváló túralehetőségeket nyújt, a környéken több forrás és halastó kereshető fel.

Pár lépésnyire található a Biedermann Vadászkastély, mely sajnos nem látogatható, jelenleg szállodaként üzemel, de impozáns külseje megér egy kis sétát. Sasrét minden szempontból ideális választás volt arra, hogy egy ilyen jellegű kastély otthonául szolgálhasson így nem is csoda, hogy Báró Biedermann Rezső ide terveztette azt a vadászkastélyt.

A vadászkastély felépíttetését megelőzően a báró 1901-ben egy 6 km hosszúságú kisvasút vonalat hozott létre az Almamellék – Sasrét útvonalon, amelyen mi is ideérkeztünk. A Sásrét nevű mocsaras, lápos völgyet lecsapolta, és a hatalmas mocsári tölgyeket meghagyva egy fenyőfákkal koszorúzott hatalmas angolparkot hozott létre, átnevezte Sasrétre, ahová a fapipás Ibafáról széles, illatos hársfákkal szegélyezett út vezetett a romantikus vadászlakig. Mindössze 21 szobából meg egy nagy, régi vadászpuskákkal és trófeákkal ékesített szalonból és a belőle nyíló, allegorikus vadászjeleneteket ábrázoló olajfestményekkel díszített, nehéz tölgyfa bútorokkal berendezett pompás ebédlőből, egy csodás vörösfenyő burkolatú tágas lépcsőházból és erkélyekből állt.

A Sasrét tanösvényen teszünk egy újabb rövid sétát az Almás forrás pihenőhelyig. A forrás vize fogyasztható, így feltölthetjük ivóvíz készletünket is. Régen ezen a területen nagyon sok vadalma volt a forrás mentén, és a patakba hullott gyümölcsöt a víz szállította. Az Almamellék községnév is az Almás-patakból eredeztethető, ugyanis Almás melletti (melléki) települést jelent.

A pihenőig visszasétálunk, majd újabb tanösvényt fedezünk fel. Az Almamellékhez tartozó Sasréten találjuk a 2,7 kilométer hosszúságú Csodaszarvas Tanösvényt, mely 1,5-2 óra alatt kényelmesen végig járható. A vadászati tematikájú tanösvény a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola épülete mellett indul és halad végig a Zselicben. Az információs táblák a vadászható állatfajokat és a vadászati technikákat mutatja be. Sok évig ez a része a Zselicnek lezárt terület volt, vaddisznós kert.

A csühögőnk 16 órakor indul vissza Almamellékre, ami ezen a napon az utolsó vonat, így nem lenne ildomos lekésnünk, mert…

„Az Ibafai papnak fapipája van, tehát az ibafai papi pipa: papifapipa”.

Utolsó állomásunk az Almamelléktől mindössze 3-4 kilométerre található Ibafán. A község temploma mellett található a nevezetes Pipamúzeum, amely 2023 júniusa óta megújult épületben, korszerű, új kiállításával várja az érdeklődőket.

Az előtér a régi trafikok hangulatát idézi, a kiállítási terekben helyet kapott a papi gyűjtemény, a Janus Pannonius Múzeum legszebb darabjai, de megcsodálhatók a községi önkormányzat saját gyűjteményének különlegességei éppúgy, mint magángyűjtemények kincsei is. Interaktív eszközök, játékok, filmek, zenei anyagok s egy dohánypajtát idéző enteriőr felfedezése teszi felejthetetlenné a dohányzás kultúrtörténetéről átfogó képet adó tárlat megtekintését.

Belépők

Teljes árú jegy: 300 Ft/fő

Kedvezményes jegy: 150 Ft/fő

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!