kirandulas_20230909

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Nagybörzsönybe buszozunk, majd...

"Vonatra száll... vonatra száll... vonatra szállunk, úgy megyünk"

Csodás vidéken haladunk. A Börzsöny alapját egy a miocén korban működő ősvulkán alkotja. Az egykori kráter pereme alkotja a Börzsöny legmagasabb csúcsait. Legmagasabb csúcsa a Csóványos (938 m). Magyarország 3. legmagasabb átlagmagasságú hegysége.

Vaslóval körülbelül 45 percet utazunk végig a Hosszú-völgyi patak mentén Kisírtáspusztán keresztül, Nagyírtáspusztára. A Kisirtás–Nagyirtáspuszta közötti tolt menetű, ún. csúcsfordítós szakasz egyedülálló Magyarországon, de világviszonylatban is ritkaságnak számít, ezért 2000 óta műemléki védelem alatt áll. A Nagybörzsöny – Nagyirtáspuszta vonalszakasz 8 km hosszú.

A menetjegy (8 km-es úton egyszeri egyirányú utazáshoz)

Teljesárú: 1.600 Ft

Kedvezményes: 1.300 Ft 

A visszafelé vezető utat gyalog fogjuk megtenni egy másik (rövidebb) útvonalon. A Tolmács hegyet megkerülve 5 és fél kilométer gyaloglás vár ránk.

Többnyire lejtőn fogunk haladni, de itt-ott lesznek felfelé haladó szakaszok is. Az összes szintemelkedés: 114m, a lejtés: 313m.

Akinek van feltétlenül hozzon magával túrabotot és lehetőleg a bokát jól tartó cipőt. 

Ahogy eddig sem a kirándulásaink során, most sem fogunk rohanni. Egyetlen túrajelzésen haladunk Nagybörzsönyig, a sárga+-en.

Ha nem fáradtatok el nagyon, a főtértől néhány perces sétára található az

1. Antal-féle műemlék vízimalom, melyet az 1847. évi nagy tűzvész után építettek, és végül 1851-ben készült el.

A meghajtáshoz szükséges vizet a patakon kb. 200 méterre feljebb épített duzzasztógáttól egy keskeny csatornán vezették az épülethez.

2. A Szent Miklós templom a 18. század végén épült, pontosabban 1782-ben kezdték meg a mai barokk plébániatemplom építését, az akkori esztergomi érsek, Batthyány József támogatásával.

3. A Szent István templomról csak annyit tudunk, hogy az 1690-es években nagyon szegényes felszereléssel rendelkezett, az oltáron kívül alig akadt benne berendezési tárgy. 1779-ben felmerült, hogy lebontják, de szerencsére erre nem került sor.

4. A XIII. századi templom a mainál jóval kisebb méretben épült. Akkoriban a középkori falusi templomokban nem voltak padok, a hívek a misén állva vettek részt. A Bányásztemplomot a XV. század folyamán kibővítették, majd többször átalakították, és miután 1710 után visszakerült a katolikusokhoz, 1788-ig volt Börzsöny plébániájának központja.

(forrás: ilovedunakanyar.hu)

Az elveszített kalóriákat a Happy Coffee fogja nekünk biztosítani...

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 9.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!