kirandulas_20230813

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Három helyszín, három rövid kirándulás, szebbnél-szebb látnivalókkal.

Első állomásunk a Tatabánya felett, a Turul parkoló lesz.

Rövid körsétánkon a Szelim-barangot fogjuk meglátogatni, mely mindössze 700 méter távolságra van oda-vissza. A szintkülönbség 40 méter, ezért nem árt, ha hozzátok a túrabotot.

Magyarország fokozottan védett barlangjai közül az egyik. Jelentős régészeti és őslénytani lelőhely, amelyhez sok középkori történet fűződik. Elnevezését II. Szelim oszmán szultán után kapta. A barlang egy 45 m hosszú, eleinte 25–27 m széles, beljebb 10–12 m széles, néhány helyen 12–14 m magas. (forrás: wikipedia)

Visszatérve a parkolóba, buszra szállunk és a Tata külső részén található Fényes tanösvényen teszünk egy újabb sétát.

A láprétek és láperdők karsztforrásai 1973-ra a bányászat miatt kiapadtak, azonban annak leállta után, a kétezres években ismét megindultak. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel. A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, megtalálható itt többek közt a fokozottan veszélyeztetett Pókbangó, a Fehér tündérrózsa és a Selymes boglárka. Ezenkívül jelentős a helyi madárfauna: az Erdei fülesbagoly és a Pettyes vízicsibe mellett megfigyelhető a fokozottan védett Cigányréce is. (forrás: tataifenyestanosveny.hu)

Jegyárak

Nyugdíjas belépő: 1.500 Ft személyenként

Teljes árú: 2.000 Ft személyenként

3 feletti gyermek: 500 Ft/poronty

Ha már Tatán vagyunk, eltöltünk itt másfél-két órát szabad program keretében.

Ajánlott látnivalók, melyek beleférnek a szabad programba:

1. Befejeződtek a munkálatok a Jenő-malomban és környezetében, június 16-án megnyitotta kapuit a tatai Malomkert.  A helyszínen, a XVIII. században épült és az Esterházy uradalom részét képező egykori Jenő-malomban megelevenedik az egykori molnárok élete és munkája.

2. A Tatai vár Tatán az Öreg-tó partján található vízi vár. Luxemburgi Zsigmond király építtette 1397–1409 között, talán a Lackfi család korábbi erődítményének helyén.

3. Tatai Angol-park: A Római fürdőt, vagy népszerű nevén a műromokat Charles Moreau francia építész építette 1803-ban. Hozzá a 12. századi, előbb a bencések, majd a domonkos-rendiek által működtetett vértesszentkereszti apátság köveit használta fel.

4. A Happy Train városnéző kisvonat útvonala: Szokásos 40-45 perces városkör a tóparti Prosit Étterem & Bar (korábban Albatrosz Étterem) előtti megállónkból indul, és oda is érkezik vissza. A jegy ára: 1.900.-Ft/fő

5. Vikor cukrászda, Váralja u. 18

6. Korzó étterem az Öreg-tó partján, ahol kézműves hamburgert fogyaszthatunk.

Utolsó állomásunk az Agostyáni Arborétum, 20 percnyi buszozással érhető el,

Az Arborétum létrejötte részben az Eszterházy-családhoz köthető – 1912-ben a területre szlavóntölgyet és vörösfenyőt telepítettek, amelyek ma az arborétum legidősebb fái. Noha a Gerecsében tűlevelű erdőket nem találunk, az ide ültetett vörösfenyők kiválóan fejlődtek, igaz, idővel feledésbe merültek. Az elmúlt években egy gyönyörű híddal, részletes növényleírásokkal, tájékoztató táblával, piknikre csábító filagóriával és padokkal lett gazdagabb a Kert. A bejáratnál szépen kidolgozott székely kapu látható, melyet 1980-ban az erdész fafaragó tábor tagjai készítettek. (forrás: termeszetjaro.hu)

Belépőjegy árak:

Teljes árú jegy: 1.500 Ft 

Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 1.000 Ft

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 9.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!