kirandulas_20230812

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

Szabad helyek száma: 1

Jelenlegi létszám: 25 fő

 

Nógrádi kiruccanásunkon egy kastély megtekintése után 10 km-s patakmenti túrára indulunk.

Első állomásunk egy kávé és egészségügyi pihenő után Versailles...

Na jó nem egészen, de nem kell ahhoz átlépned az országhatárt, hogy felfedezhess egy, a francia rezidenciákat idéző egyedi saroktornyos kastélyt.

"Az Acsai kastély nemcsak a luxus, de az apai gondoskodás szimbóluma is. Báró Prónay Dezső, a magyarországi evangélikus egyház akkori egyetemes felügyelője építette Iphigénia lányának és újdonsült vejének, Patay Tibor vármegyei főispánnak a Sápivölgyi majorban. Kell ennél szebb nászajándék?

Itt minden termet felfedezhetsz, és a történelmi atmoszféra és a modernitás egyedi kombinációját tapasztalhatod meg.  A kastélyt ugyanis az eredeti elrendezést megőrizve, belső szerkezetileg azonban teljesen átalakítva újították fel.

Itt jól megférnek egymás mellett a csillárok, a kézzel festett freskók, a biliárdasztal és a jacuzzi.

A kastély építészeti kialakítása a középkori várjelleget hangsúlyozza. A felvidéki késő reneszánsz várkastélyokra pedig a saroktornyos kialakítás és az oldalszárny reneszánsz pártázata rezonál. A kastély belső kialakítására már a kényelem és a reprezentáció mértéktartó barokkos megfogalmazása jellemző." (forrás: acsaikastely.hu)

Teljes árú jegy: 2500 Ft

Nyugdíjas jegy: 1800 Ft

Diák jegy: 1800 Ft

Csoportos idegenvezetés díja, melyet a létszámunk arányában osztunk szét:

10-20 főig: 6000 Ft egyszeri felár

21-31 főig: 8500 Ft egyszeri felár

Az idegenvezetés időtartama: 35–40 perc

Innen ismét buszra szállunk és kb. egy órás utazás után egy - a megszokottnál hosszabb, de - szinte vízszintes, patakmenti túrára indulunk.

A Zsunyi-patak völgyében vezet az Ecseg-Cserhátszentiván Tanösvény. Ez az útvonal a Hármas-forráshoz kapcsolódik, amely a völgyben tartó szakasz felénél található. A különleges völgy szubalpin klímája tökéletes helyszín túrázáshoz, feltöltődéshez, megújuláshoz.

A Cserhát gyomrában, a Lucfalvától nyugatra eredő Zsunyi-patak kanyargós útjának egy szakaszát követjük végig ezen a túrán Cserhátszentivántól Ecseg határáig. A vízfolyam innen a Szuha-patakba torkollva folytatja útját a Nyugati-Mátra és a Cserhát legjelentősebb vízgyűjtőjének számító Zagyváig,

A Zsunyi többféle arcával találkozhatunk az útvonalon: a szűkebb részeken mély árkot vájó, sebes sodrású áradatnak látjuk, egy másik szakaszán pedig szélesen elterülő, csörgedező, békés vízfolyásnak, amely az eddig kényszerűen magával cipelt kisebb-nagyobb köveket kerülgeti. A túra aláfestő zenéjét a patak csobogása adja.

Az út során számtalan régi emlékkel találkozunk. Ha a két világháború közé eső évekbe repülnénk vissza, akkor Cserhátszentiván határában, az erdő ölelésében egy meleg vizű, a hegyből előtörő forrás által táplált strandot találnánk. Tőle északkeletre és délnyugatra a Bézma oldalában csákányokkal dolgozó bányászok kopácsolnának, akik kézi erővel termelik ki az építőanyagként hasznosítható andezitet. A szurdok déli részén, Ecseg határában vízimalmok kerekét forgatná a Zsunyi- és a Szuha-patak vize; láthatnánk a malmok munkájára rásegítő Mária- és a Margit-vízlépcsőt. Ahhoz, hogy felmászhassunk a kőbánya feletti fakilátóba, csak a 2000-es évekig kellene visszaforgatni az idő kerekét. A régi emlékeket az útvonallal együtt futó Cserhátszentiváni tanösvény állomásai segítenek felidézni. (forrás: termeszetjaro.hu)

A sétánk nem megterhelő, de a csapatunk összetétele alapján hosszabbnak minősül. 

A táv Ecsegtől Cserhátszentivánig 4.5-5 kilométer és ugyanezen az útvonalon fogunk vissza is térni, tehát a teljes út hossza 10 kilométer. Szintkülönbség 85 méter, időtartama kb. 3 és fél, 4 óra.

Kérünk Benneteket ezek alapján mérlegeljetek, hogy bírni fogjátok-e a távot. Eltévedni nem lehet, végig egy jelzésen (kék+) fogunk haladni, így aki elfárad bármikor visszafordulhat.

Elegendő folyadékot és a bokát jól tartó kiránduló cipőt hozzatok magatokkal. Túrabot ajánlott!

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 10.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!