kirandulas_20230730

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

Szabad helyek száma: 5

Jelenlegi létszám:21 fő

Eddig akárhányszor próbálkoztunk a Gerecsével, mindig kudarcba fulladt az esemény az időjárás miatt... most újra megpróbáljuk!

A túra nem mondható könnyűnek, de a látvány miatt talán megéri a fáradozást.

Az alábbi túraleírás nagyon tetszett, ezért a kirándulástippek weboldaláról módosítás nélkül lett idemásolva:

"Látványos barlangokkal fűszerezett, kilátásban gazdag, rövid kirándulás a Gerecse északi peremén

A Gerecse északi részén, egészen a Dunáig kifutó, változatos formájú, kisebb hegyek, dombok sorának egyik legjelentősebb tagja, a Bajót és Mogyorósbánya között magasodó Öreg-kő (372 m) mészkősziklafalakkal tagolt erdős tömbje. A jellegzetes alakú hegy elsősorban különleges természeti képződményeiről ismert, a monumentális, beszakadt kupolájú, ősemberbarlang, a Jankovich-barlang a fő látnivaló, de közvetlen mellette még három másik üreget is láthatunk. Az Öreg-kő másik vonzereje a tetején húzódó sziklafalakról, mészkőpadokról nyíló lenyűgöző kilátás, ami bőven megéri a rövid, meredek kaptatót. Bajót központjából mászunk fel az Országos Kéktúra útvonalát is érintve a barlangokhoz, majd felmászunk a sziklák, ill. a hegy tetejére, ahonnan a szélrózsa minden irányába feltáruló kilátásokat csodáljuk meg a különböző kilátópontokon. Kényelmes erdei úton ereszkedünk vissza a szép fekvésű Bajótra.

A túra hossza: 5,0 km

A túra időtartama: 3 óra

Szintkülönbség: 210 méter

Kiindulópont:

Bajót, Hősök tere, parkoló. A fő utca (Kossuth Lajos utca) mellett, a községházával szemben fekvő kis téren találunk több, szabadon használható parkolóhelyet.

A túra jellege:

Rövid, közepesen nehéz gyalogtúra jól jelzett turistautakon, rövid távon jelzetlen ösvényeken. Az útvonal nehézségét a barlangok feletti részen, a hegy tetejére vezető, nagyon meredek, de rövid jelzetlen csapáson történő kapaszkodás jelenti. Az Öreg-kő tetején, a kilátópontokhoz is jelzetlen ösvények vezetnek, itt nagy előny a jó tájékozódási képesség vagy legalább egy pontos GPS alapú, térképes applikáció. A sziklafalak tetején, szélén óvatosan mozogjunk, korlát nincs.

A túra leírása:

Bajót központjából, a községházával szemben nyíló Hősök teréről indulunk, az emlékműtől balra felmegyünk a keresztező utcára, melyen balra fordulva, a Zöld kereszt jeleket is követve érünk ki a fehérre festett, magaslaton álló, eredetileg román és gótikus stílusban, majd a barokk korban átépített római katolikus templomhoz. Az épület előtt jobbra tartunk, majd pár méter után ismét jobbra térünk a Kék négyzettel jelölt széles földútra, mely a Cinege-hegy füves, északi oldalába fordulva kezdi meg kapaszkodását az Öreg-kő felé. Utunk cserjésbe ér, legyünk résen, mert rövidesen jobbra tér le a jelzett út egy alig észrevehető, a fiatalos sűrűbe bebújó csapásra. Pár perc múlva a jelzés szélesebb gyalogútra vált, mely lassan emelkedik az Öreg-kő árnyas, északi oldalában. A térképeken is feltüntetett, útmenti Öreg-kő-forrást viszont ne keressük, vize már évek óta kiapadt. Kényelmes, szintet tartó, délnek forduló utunkról, jobb kéz felé, a fákon át már kirajzolódnak az Öreg-kő északi nyúlványának sziklafalai.

Kisvártatva elérjük az Öreg-kői pihenőt (288 m), ahol több kulturált pihenőpad is várja a piknikezni vágyókat. Itt érintjük az Országos Kéktúra útvonalát, de egyből is el is hagyjuk azt a Kék Ω jelzésű ösvényre váltva, mely jobbra indul meg meredeken a hegytető felé. Meredek betonlépcsősorhoz érünk, mely feljebb Y alakban ágazik ketté. A jobb oldali ágon kapaszkodó lépcsősor az Öreg-kői 1. számú zsomboly fémráccsal lezárt bejáratához visz. A 26 m mély aknabarlang nyílását is magában rejtő sziklafal előtt viharvert pad áll, a növényzet résein kikukucskálva pont az esztergomi bazilikát láthatjuk. Menjünk vissza a lépcsők elágazásához, a másik, a Kék barlang jelekkel is jelölt kanyargó lépcsősoron mászunk fel a következő üregig, a jobb kéz felé nyíló Baits-barlang tágas bejáratához. Az összesen 46 méter hosszú járat falain megfigyelhetők a meleg vizek oldásának hatásai, a különböző méretű gömbüstök és fülkék. Mindjárt a bejárati terem mennyezetén látható az egyik legnagyobb, szinte teljesen szabályos kör alakú, 4-5 méter átmérőjű gömbfülke. Ez a barlang is jelentős denevér-kolóniának ad otthont, gyakran láthatjuk, nappal is, a halkan röpködő élőlényeket.

Tovább, pár méterrel feljebb érünk az igen látványos, beszakadt kupolájú Jankovich-barlanghoz. Itt is megfigyelhetjük a meleg karsztvizek által kialakított oldásformákat, a gömbfülkéket. A 10 m széles és magas, impozáns csarnok 8 méter átmérőjű kürtővel nyílik a felszínre. A barlang nevét a régészeti kutatást támogató Jankovich Béla kultuszminiszterről kapta, a barlang mélyén rendkívül gazdag őskori lelet került elő szinte sértetlenül, a Neandervölgyi ősemberek lakta hely igazi ősemberbarlang volt. A Jankovich- és a Baits-barlang között, a hegynek felfelé futó igen meredek ösvényen kapaszkodunk, valaha falépcsők lehettek itt, elkorhadt maradványaikat tudjuk követni. Feljebb, jobbra nyílik egy ösvény, melyen kiérünk a Szalay-barlang nyílása elé. Ez az üreg is a hévizes barlangképződés iskolapéldája, a 40 méter hosszú járat két nagy termének mennyezetén hatalmas gömbfülkék sorakoznak. A barlang elől lebilincselően szép panoráma nyílik Esztergomra, a Dunára, a Pilisre és a Visegrádi-hegységre, előtte a Nagy-Gete jellegzetes alakjával, a horizontot a Börzsöny vonulata zárja.

Visszatérve a jelzett útra, csak pár lépést teszünk rajta, mivel jobbra térünk le egy ugyancsak jelzetlen ösvényre, mely parádés kilátópontokra viszi a kíváncsi túrázót. Mindjárt jobbra tartva bukkanunk ki egy gyönyörű helyen, a Szalay-barlang feletti sziklákon, ahonnan remekül rálátunk a Jankovich-barlang függőleges mészkősziklafalaira. Tovább, a kis csapás, eleinte lejtőn, majd szintben haladva fut a sziklafalak pereméhez közel. Az Öreg-kő, már több helyről is megcsodált, északi szikláihoz érünk, a lépcsőzetes sziklapadok tetejéről nyíló mesés körpanoráma a jutalmunk. Délnyugatra még a Nagy-Gerecse ismerős vonulata is feltűnik, délre pedig az Öreg-kő központi csúcsa uralja a látképet.

A kilátóhelytől kissé visszakanyarodva, délnyugati irányban megyünk tovább, a jelzetlen, de jól követhető ösvény végül visszacsatlakozik a Zöld háromszöggel jelzett turistaútba, melyen jobbra kanyarodva ereszkedünk tovább. Fiatalos erdőben gyalogolunk a lejtős úton, a következő elágazásnál balra, majd lejjebb jobbra kalauzolnak a jelzések. Elmegyünk egy felhagyott kőbánya mellett, és leérünk egy, a falu feletti mezők szélén futó murvás útra, melyen jobbra fordulva sétálunk a völgyben megbújó, szép fekvésű Bajót felé. Ezt az utat már a Zöld kereszt jelzések követik. A domboldalban kiépített temető alatt érünk vissza a falu házai közé, az első lehetőségnél balra fordulva érünk vissza kiindulópontunkra, a Hősök terére."

Bár a leírásban is szerepelnek a túra nehézségei, szeretnénk kérni Benneteket, hogy mérlegeljetek! 

Természetesen most sem teljesítmény túrára jövünk, mindenkit megvárunk, de visszafordulni nem lesz lehetőség! Csak akkor jelentkezzetek, ha úgy érzitek biztosan végig tudjátok sétálni az 5 kilométeres, emelkedőkkel tarkított túrát!

Túrabotot és a bokát jól tartó cipőt hozzatok!

Hazafelé menet megjutalmazzuk magunkat Zsámbékon a Kálmán cukrászdában!

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 11.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!