kirandulas_20230625

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelentkezem

 

 

Szabad helyek száma: 8

Jelenlegi létszám: 18 fő

Hosszú utazásunkat követően első állomásunk Beremend, a Megbékélés Kápolna:

Amikor a település közvetlen közelében, a déli határnál folytak a háborús események (1991–95), Beremendre is menekültek tömege érkezett. Nap nap után elmentek a község fölött magasodó hegyre, ahonnan láthatták az elhagyott horvát Baranyát.

Erről a pontról kísérték figyelemmel, miként esnek áldozatul az esztelen háborús pusztításnak otthonaik, templomaik, falvaik. Ebből a sorstragédiából és az őket befogadó, segítő önkormányzat elhatározásából született az a példaértékű, és Magyarországon egyedülálló kezdeményezés, hogy e helyen épüljön egy ökumenikus kápolna a különböző nemzetiségek és vallások megbékélésére. A Megbékélés kápolna ünnepélyes felszentelését és átadását 1998. május 31-én tartották. (forrás: megbekeleskapolna-beremend.hu)

Bővebben Murin Ferenc a „Megbékélés Kápolna, Beremend” alapítvány kuratórium elnöke fog nekünk mesélni.

Belépődíj nincs, csupán adomány, melyet a kihelyezett ládikában gyűjtik.

Innen Siklósra utazunk...

A siklósi vár hazánknak fontos történelmi nevezetessége. Erődjének első falait még a 13. században, 1260 körül rakták le. Az első írásos emlék 1294-ből való és a pécsi káptalanság irattárában megtalálható. Ekkor már várnagya (castellanusa) volt Omoneus de Topord személyében, aki Soklyósy Péter várnagya. (forrás: siklosivar.hu)

Belépőjegy árak

Teljes árú: 2.400Ft/fő

Diák / Nyugdíjas / Pedagógus 1.300Ft/fő

Gyermek (6-10 éves korig) 900Ft/fő

70 év felett és 6 év alatt INGYENES

A közelben található dzsámi tárlatvezetőjét sajnos nem sikerült elérni, de ha már itt járunk megnézzük

A dzsámit építtető Malkocs klisszai szandzsákbej volt, és 1565-ben halt meg.

Siklósi dzsámijának pontos idejét nem ismerjük, de az alapító személyének ismeretében annak létesítése az 1543-1565 közötti időre szűkíthető le.

A dzsámi restaurálása 1994-ig tartott, s olyan jól sikerült, hogy 1993-ban elnyerte az Europa Nostra díjat, melyet minden évben valamely építészeti emlék kiemelkedő helyreállításáért ítélnek oda.

Manapság a város kulturális életében játszik szerepet az épület, de a délszláv háború óta ismét eredeti rendeltetésének megfelelően is működik.

Ha sikerül bejutni a belépődíjak egységesen 500 Forintba kerülnek személyenként, de 70 év felett díjmentes.

Máriagyűdön - mely a harmadik helyszínünk - a közeli forrás állítólag már a rómaiak idejében kedvelt pihenőhely volt, majd az Árpád-korban, az itt elhelyezett Mária-szobornak, a különböző jelenéseknek és csodáknak köszönhetően egyre többen zarándokoltak a Tenkes aljára. 1148-ban II. Géza király, a közeledő bizánci sereg miatt, itt ajánlotta koronáját és trónját Mária oltalmába, és megfogadta, hogy egy kőtemplomot emeltet. Az egykori falak egy részét a mai templom is őrzi. (forrás: kirandulastippek.hu)

Ide már nem kértünk tárlatvezetést, csupán kívülről tekintjük meg a zarándok helyét.

15-16 óra körül már várnak bennünket Bock Józsi bácsi rezidenciáján. A pincészet 6 kiváló borát fogjátok megízlelni, miközben végig vezetnek bennünket a hatalmas pincerendszeren.

Bock József édesapja halála után, 1981-ben kezdett el önállóan bort készíteni, de már 1958 óta kapcsolatban van a szőlővel, hiszen édesapja ekkor vásárolta vissza a Jammertál dűlőben lévő ősi családi birtokot. Egy évtizeden át még másodállásban volt bortermelő, és 1976-1981 között szőlőoltvány-termeléssel is foglalkozott. A szüleitől tanulta meg a munkaszeretetet, amit folyamatosan hasznosított a szőlőben és a pincében is. Ennek a háttérnek köszönhetően első önállóan készített bora jól vizsgázott. Eredményesen szerepelt a helyi és országos borversenyen (arany). Ez további erőt és lelkesedést adott számára a munkához. (forrás: bock.hu)

A megkóstolásra váró borok:

Hárslevelű, Rosé Cuvée, Ermitage, Pinot Noir, Royal Cuvée, Bock Cuvée

A kóstoló tárlatvezetéssel 4.400 Ft / fő (szerviz díjjal együtt). A kóstolási mennyiség 0,5 dl fajtánként.

A kóstoló mellé 1 palack Floewater vizet/fő biztosítanak.

A hazaindulásunk időpontja csak Rajtatok múlik, de tapasztalataink szerint igencsak el szokott húzódni...

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!