kirandulas_20230624

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

 

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

Látogassunk együtt ismét a Szarvasi arborétumba. Az arborétum mellett pedig megcsodálhatjuk Magyarország csodás építményeit makett formájában.

Az Arborétum és a "Pepi-kert" az olasz eredetű Bolza család nevéhez fűződik. Bolza József feleségével, gróf Batthyány Annával kezdte meg az Anna-liget fásítását. Az ifjú Bolza József - akit "Pepinek" becéztek - a mai Arborétum magasabban fekvő részein - amelyet az árvizek nem öntöttek el -, ültetett el néhány fát. Később a szarvasi kastélyt és a birtokot Bolza Pál (1861-1947) örökölte, aki nagybátyjától megkapta a jelenlegi Arborétum területén lévő "ligetes, fás legelőt", ahol aztán a Körösök szabályozásának befejeztével, az 1890-es években kezdte meg a nagyobb arányú telepítést.

A terület bejárását tájékoztató- és növénytáblák, a belépőjegy mellé adott térkép, valamint megvásárolható kísérőfüzetek és kiadványok segítik. Az Arborétum központi részében található üvegházban különleges ásványokat, érdekes alakú kaktuszokat és egy teknősterrárium életét lehet megismerni.

BOLZA MARIETTE SÉTÁNY

A sétány az Arborétum főbejáratánál lévő növényáruda melletti szakaszon indul, majd a hajókikötőnél ér véget.

A 2500 méteres sétányon 10 tájékoztató táblán követhetik nyomon Bolza Mariette életútját, valamint olvashatnak a kert természeti értékeiről.

NAGY KÖRTÚRA

2 órás gyalogút, mely a burkolt sétaúton indul a bejárattól a mamutfenyő érintésével az olasz úton. A túrán eljut a Körös melletti úthoz, ahonnan a Történelmi Magyarország Közepére tekinthet a látogató. A hajókikötő mellett elhaladva végül visszatér a bejárathoz.

ÓRIÁS KÖRTÚRA

3 órás gyalogút, mely során a burkolt sétaúton elindulva a bejárattól a Mitrovszky – kert érintésével a Parkerdőbe juthat. Útját a kert északi részétől az olasz úton, vagy a Körös melletti úton folytathatja, ahonnan a Történelmi Magyarország Közepére tekinthet a látogató. A Bükkösön áthaladva a japán juharok, liliomfák mellett akár érintve a hajókikötőt visszatér a bejárathoz.

KÜLÖNLEGES HANGULATÚ KIÁLLÍTÁS

A Hajókikötő mellett sétálva szabadon megtekinthető. A bibliai ihletésű szobrok Zsombori Árpád képzőművész alkotásai. A hajókikötő mellett elhelyezett, a fák közé rejtett kiállítás harmóniában él környezetével, amelyben tündöklik a múlt, a jelen és jövő. A kövek évgyűrűjében beékelődő színek, erezetek és a kő üregébe betörő fények beszélik el a letűnt kor nyomait. Minden kő belsejében egy-egy kerámia alkotás látható, egy nagyobb méretű kő pedig megszólal, ha a közelében figyelmesen várakozunk.

A kiállításban látható alkotásokat Zsombori Árpád képzőművész készítette és ajánlotta fel a Szarvasi Arborétumnak.

HALÖSVÉNY

Száraz lábbal bejárható tanösvény

Interaktív táblákon a holtág halfajai

Az útvonal végig a parton halad és összesen 19 halfajt mutat be. A Halösvényt a Kikötő mellett kanyarodó Bolza Mariette sétány mellett, a Holt-Körös arborétumi szakaszán gyalogolva találjuk. A séta során a holtág kerítésén elhelyezett interaktív táblákon olvashatók érdekességek a honos halfajokról fotóval illusztrálva. A játékos kedvű látogatók a táblán elolvashatják Bodó Iván versét, melynek alapján kitalálható az adott halfaj.

13:00 órától:

A SÉTAHAJÓT már 30 évvel ezelőtt is Demeter István üzemeltette. A hajóút során megismerkedhetnek a Történelmi Magyarország közepét megjelölő emlékművel, a Bolza-család kastélyával, a Szarvasi Vízi-színházzal, a Tiszántúl legnagyobb holtágával és számos egyéb ritkasággal. A teljes hajóút kb. 45 percet vesz igénybe.

A történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani közepén, Szarvason, hazánk egyetlen interaktív makettparkjában megelevenedik történelmünk.

A rendkívül részletgazdag, speciális technológiával készült makettből álló park nem csak lélegzetelállító látványt, de interaktív élményt is nyújt.

Belépőjegy árak hétvégére:

Arborétum

Teljes árú: 3.000 Ft, kedvezményes: 2.300 Ft

Mini Magyarország 

Teljes árú: 3.000 Ft, kedvezményes: 2.300 Ft

Kombinált (Arborétum + Mini Magyarország)

Teljes árú: 4.600 Ft, kedvezményes: 3.300 Ft

Sétahajó Katalin II. / Demeter kapitány

Teljes árú: 2.400 Ft, kedvezményes: 1.800 Ft

Aztán még Szarvason maradunk és...

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb és legkomplexebb bemutatóhelye, Szarvason, a nemzeti park székháza mellett található Körösvölgyi Állatpark. Évente több tízezren keresik fel a Csáky-kastély egykori kertjében, az évszázados fákkal teli Anna-ligetben elterülő bemutató komplexumot. Az itt található Körösvölgyi Látogatóközpont 2003-tól, állatparkja pedig 2014 óta fogadja az ide érkező ökoturistákat, kirándulókat.

A Körösvölgyi Állatparkban testközelből ismerhetjük meg a Kárpát-medencében egykor és ma honos állatfajokat. A főépületben kialakított, összesen 7000 literes akváriumban pedig a hazai vizeink halaiban gyönyörködhetünk. Az Anna-liget parkjában egy 2100 méteres sétány mentén madárvolierek, ragadozóházak, lekerített vizes élőhely, mókusház, illetve nagy kifutók adnak otthont a több, mint 50 féle állatfaj, több száz egyede számára. Az állatpark lakói között védett és nem védett fajokat egyaránt fellelhetünk. Olyan rejtett életmódot élő állatokkal találkozhatunk, mint a nyest, az uhu, az uráli bagoly, a nyestkutya vagy az aranysakál. A kialakított vizes élőhelyen több mint 15 féle vízimadár él. Az Anna-ligetben láthatunk gímszarvast, őzet, dámszarvast, vaddisznót és rókát is, melyek általánosan ismert fajnak számítanak, mégis ritkán kerülnek a természetjárók szeme elé a szabadban. A park legnagyobb attrakcióját az európai bölények jelentik, melyek a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik, hiszen ma már hazánkban sehol nem élnek vadon. Az állatpark népszerű látványossága továbbá a jávorszarvas, fakókeselyű és a szürke farkas is.

Belépőjegy felnőtt (18 év felett): 2.500 Ft/fő

Belépőjegy gyermek 3-6 évig, diák (nappali tagozatos diákigazolvánnyal), nyugdíjas: 2.000 Ft/fő

Csoportos belépőjegy gyermek 3-6 évig, diák-, (nappali tagozatos diákigazolvánnyal), nyugdíjas csoportoknak min. 10 fő esetén: 1.000 Ft/fő

Ha marad időnk cukrászdázunk Veletek az Édes M-ben.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!