kirandulas_20230601

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

 

Szabad helyek száma: 12

Jelenlegi létszám: 14  fő

 

A gemenci erdőbe látogatunk.

A Gemenc vagy Gemenci erdő egy nagy területen elhelyezkedő, természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdő a Duna mentén, Területéből mintegy 180 négyzetkilométert rendszeresen árvíz önt el, amivel nemcsak hazánkban, de egész Európában is egyedülálló. A Gyöngyvirágtól lombhullásig című, 1953-ban bemutatott magyar természetfilm is a Gemenci-erdő élővilágáról szól. (forrás: wikipedia)

Egy 12 méter kerületű csomoros fekete nyár lett Magyarország legvastagabb fája. A 100 éves fa 35 méter magas, és a Gemenci erdőben él. A négy sarjból összenőtt, de egy gyökérzettel rendelkező nyárfa a Gemenc pörbölyi erdőtömbjében, a Móric-Duna partján található. Ez Magyarország eddig ismert legnagyobb törzskörméretű fája.

Az óriásra 2013. szeptemberében egy szegedi természetfotós bukkant rá.

A fekete nyárfát sajnos a kihalás fenyegeti, ezért felkerült a Környezetvédelmi Világszervezet Vörös Listájára.

Mivel a növény igen gyorsan növekszik, rengeteg fényre, vízre és tápanyagra van szüksége a fejlődéshez. Ezért élettere szűk, nagyrészt csak ligeterdőkben illetve közvetlenül a folyók napos, világos partján tenyészik. Életterét tovább szűkíti a talajvízszint-csökkenés és a nagyfokú irtás.

Látogassuk meg együtt az öreg titánt!

Lehetőleg bokát jól tartó cipőben gyertek és akinek van túrabotja, hozza magával!

Megközelíthetőség: Pörbölyről Baja irányában haladva az 55-ös főúton, a Potyka csárdánál lehet parkolni és innen jelzett úton érhetjük el a csomoros nyárt, egy lombos fa jelzés mutatja az utat. Az sétaút hossza oda-vissza kb. 9 km, szintkülönbség szinte nincs (14 méter).

13 óra körül visszaérünk, buszra szállunk, mert már várnak bennünket a Paksi Halászcsárdában egy tál halászlével és egy általatok választott itallal.

Az étterem szerencsés fekvése révén csodálatos kilátás nyílik a teraszról a vén-Dunára.

A halászlé ára: 3.300 Ft

Kérünk Benneteket, hogy a jelentkezési lapon jelezzétek felénk, ha szeretnétek étkezni, mert időben le kell adnunk a létszámunkat!

Ezzel zárjuk a napot és reméljük élményekben gazdagon tértek ismét haza.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!