kirandulas_20230528

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

 

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

 

Dél-Alföldi kirándulásunk első állomása Magyarország legnagyobb kunhalma, (Gödény-halom) Békésszentandrás belterületéről 7 km-re, a régi szentesi úton található. Magassága ma 12,26 méter, ami egykor a 15 métert is elérte. Feltehetően a rézkorból származó temetkezési hely lehetett. Tetejéről belátható a Körös valamikori vízjárta területe.

Mivel a környék tengerszint feletti magassága kb. 85 méter, ezért a Gödény-halom teteje 97,26 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé. Ezáltal már a régi időkben is a Hármas-Körös árterében fekvő állandóan szárazon maradó terület volt, amin sűrűn tanyáztak gödények. A nevét is innen kapta.

A halom ma a Körös-Maros Nemzeti Park részeként romantikus kirándulóhely és természetvédelmi terület. Az Alföldön több ezer kunhalom állott egykoron, Békésszentandrás határában található Magyarország legnagyobb méretű kunhalma a Gödény-halom. A kunhalmokat nevükkel ellentétben nem a kunok hozták létre, hanem ezek a halmok, jóval a kunok betelepülése előtt megvoltak. A honfoglalás előtt itt élő népek létesítették őket, őrhely, esetleg temetkezési- vagy lakóhely céljából.

Misztikus hely. ma is keveset tudunk róla, és azok is csak feltételezések.

____________________________________________

Innen Mártélyra utazunk, ahol sétálunk egyet a Mártélyi Tiszta-Holtág Tanösvényen.

A Mártélyi tanösvény a Tisza vonalában található Hódmezővásárhely közelében 30 km- re északra Szegedtől. Az 1964- es tiszai folyószabályozás az ártereket lecsökkentette. Ez a szelet emlékként őrzi a helyi értékeket. Ősszel, és tavasszal fekete gólyák, vadludak, kócsagok, vadrécék láthatók itt.

Indulás: A tanösvény a mártélyi üdülőtelep parkolójából indul (Bodnár Bertalan Természetvédelmi-, és Oktatóközpont, Mártélyi üdülőterület, Darvassy I. u. 19.). Itt tudunk leparkolni, és az út melletti tanösvény táblákat követve sétálhatunk.

A szúnyogok ellen érdemes védekezni, hiszen, mint bármely ártéren vannak bőven.

A túra legszebb része a középtájon lévő pár száz méteres vízi tanösvény, ahol korlátokkal ellátott fapallókon kirándulhatunk.

Kiránduló útvonal: A tanösvény 2,6 km hosszú, 6 táblával jelzett állomással oda- vissza 2-2,5 óra, ahol bemutatják a holtágak életét, madárvilágát, és a tiszai folyószabályozást is.

A túra az ártéri erdőben halad, jobbra ki-ki nézhetünk a rejtett ösvényeken a Tiszára. Kb. 1,5 km után érjük el az igazi különleges részét, a pallósort, ami átvezet a lápos ártéren. Igazán szép a rálátás.

(forrás: kirandulastervezo.hu)

____________________________________________

Utolsó állomásunk Makó lesz, ahol szeretnénk egy kicsit több idő eltölteni a városban.

Nincs az országban még egy olyan város, amely annyi Makovecz Imre épülettel büszkélkedhetne, mint Makó városa. A magyar organikus építészet megalkotója mindig a köz javát hivatott szolgálni, amely Makón elsősorban a turizmus fejlesztését segítette elő. Jelenleg 13 Makovecz Imre tervezet épületkomplexum található, köztük Makó kulturális központja a Hagymaház, Zenepavilon, buszpályaudvar, iskola, valamint a legismertebb, a gyógyfürdő épülete, a Hagymatikum.

Ha van erőtök felmegyünk a lombkorona sétányra is. A lombkorona sétányon találkozhatunk függőhíddal, megpihenhetünk a Hagymaterasz árnyas részein, felmehetünk a kilátótoronyba pazar panorámájáért, vagy éppen kipróbálhatjuk a lejutás leggyorsabb módját, a vállalkozó kedvűeknek készült csőcsúszdát. Tíz perc alatt végig járható, Lombkorona belépő utolsó információink szerint: 600Ft/fő

____________________________________________

Egy igazi különleges hely még maradt hátra, reméljük időnkbe is belefér:

A Páger kávéház a Makovecz Imre építész által tervezett Hagymaházban található. Az épület 390 férőhelyes pódiumteremmel, színpaddal, a hozzá csatlakozó aulával és a korabeli hangulatot árasztó kávéházzal rendelkezik. A Hagymaház aulájában került elhelyezésre a Surányi Imre szobrászművész által készített, a kávéház névadóját, Páger Antalt, a makói születésű Kossuth-díjas színművészt ábrázoló szobor is.

A kávéházban elhelyezett fotókkal, relikviákkal igyekeznek megidézni a Páger Antal művészetének korát, hogy betekintést nyerhessünk egy letűnt kor hangulatába. (forrás pagerkavezo.hu)

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!